Noorwegen is de ultieme bestemming voor een onvergetelijke autorondreis! Het land staat bekend om zijn adembenemende landschappen en schilderachtige dorpjes. Echter, een autorondreis in Noorwegen vereist een klein beetje voorbereiding, daarom hebben wij hier een aantal handige tips verzameld om je reis soepeler en aangenamer te maken.

1. Boek je ferry van tevoren vanuit Nederland, Duitsland of Denemarken
Het is zeer aan te raden om je overtocht vanuit Nederland, Duitsland of Denemarken vooraf te boeken als je ervoor kiest om met de boot naar Noorwegen te reizen. De kans is namelijk aanwezig dat jouw gewenste overtocht volgeboekt is als je ter plaatse probeert te boeken. Daarnaast zijn de kosten variabel en zijn de kosten ter plaatse vaak hoger dan wanneer je de overtocht vooraf zou hebben vastgelegd. Dit geldt vooral in het hoogseizoen! Door van tevoren een ferry te boeken vanuit Nederland naar Noorwegen, kan je ook profiteren van eventuele aanbiedingen. Denk er ook aan om bij langere overtochten de maaltijden vooraf te boeken, aangezien de kans bestaat dat er geen beschikbaarheid meer kan zijn (of lange wachtrijen) voor een plaatsje in één van de restaurants aan boord. Wij boeken met alle plezier een overtocht voor je! In een ander blog van ons lees je over de verschillen van rijden naar Noorwegen via bepaalde bootovertochten en over de bruggen via Zweden.

2. Boek accommodaties van tevoren
Wanneer je geen gebruik maakt van het allemansrecht, dus niet gaat kamperen en dus afhankelijk bent van accommodaties. Leg deze dan van tevoren vast. Noorwegen heeft over het algemeen maar beperkte beschikbaarheid. In het hoogseizoen, van juni tot en met augustus, kunnen veel accommodaties snel volgeboekt zijn. Vooral populaire en bekende plaatsen, zoals de Noorse fjorden, zijn snel volgeboekt. Door de accommodaties van tevoren te boeken, voorkom je dat je zonder slaapplaats komt te zitten. Door van tevoren te boeken zijn de prijzen ook vaak gunstiger. Accommodaties hebben regelmatig hogere prijzen voor last-minute boekingen, omdat ze weten dat reizigers in een noodsituatie zitten en dus bereid zijn meer te betalen.

Kleinschalige Accommodatie Bremanger Noorwegen

3. Neem de tijd tijdens het rijden
Noorwegen is een enorm land met een afwisselend landschap. Onderweg zul je veel mooie landschappen tegenkomen die je verstelt doen staan. Je zult merken dat er verschillende stopplaatsen langs de weg zijn ingericht waardoor je gemakkelijk kan stoppen en van het prachtige uitzicht kunt genieten. Het is dus eigenlijk zonde als je een strakke planning hebt en door het land raast! Wij adviseren maximaal 300 kilometer op een dag te rijden. Daarnaast heb je ook veelal te maken met binnenlandse ferry’s en maximumsnelheden die het met een ruimer tijdsbestek ook wat meer ontspannend maken.

Weg 50 2

4. Wees je bewust van de maximumsnelheden en afstanden
Zoals gezegd gelden er in Noorwegen maximumsnelheden en kent het land weinig tot geen snelwegen zoals wij die gewend zijn in Nederland. Het is dus ook op de meeste wegen toegestaan om maar 80 kilometer per uur te rijden. Vanwege het landschap komt daar nog eens bij dat je vaak niet rechtstreeks van A naar B kunt rijden. Fjorden, bergen en meren maken dit vaak wat ingewikkelder waardoor je om moet rijden. Het wegennetwerk is niet zo uitgebreid als dat in Nederland. Let daar dus ook op bij het plannen van je reis.

Routes Noorwegen

5. Tank regelmatig en wees op de hoogte van mogelijkheden voor  een elektrische auto 
In Noorwegen zijn afstanden tussen tankstations soms groot, dus zorg ervoor dat je regelmatig tankt om te voorkomen dat je zonder brandstof komt te zitten. Heb je een reisbudget, houd daarbij ook rekening met de prijzen. Brandstof is namelijk duur in Noorwegen. Houd er ook rekening mee dat bij de meeste tankstations in Noorwegen betaald moet worden met een creditcard. 

Noorwegen loopt voorop als het gaat om elektrische auto's en er zijn dan ook veel oplaadpunten te vinden in het land. Het is belangrijk om de juiste laadpas te hebben om de auto op te kunnen laden bij de verschillende oplaadpunten. Er zijn verschillende opties beschikbaar. Waaronder de laadpas van The New Motion (nu Shell Recharge), die recent ook in Noorwegen werkt, hoewel niet bij alle laadpunten. Het is daarom verstandig om ook een laadpas van een Noorse leverancier te bestellen, zoals Mer of Recharge Driving Change. Om de beste oplaadpunten te vinden, kan je terecht op de website van Plugshare. Hier vind je een goed overzicht van de verschillende oplaadmogelijkheden in Noorwegen.

6. Let op de binnenlandse overtochten in Noorwegen
Deze ferry’s zijn niet te reserveren en onderdeel van het verkeer. Ze gaan vaak elke 20 minuten. Wanneer je je auto van tevoren registreert betaal je automatisch voor deze ferry’s wanneer je er gebruik van maakt. Kosten variëren per binnenlandse ferry, maar gemiddeld betaal je ongeveer € 25,- voor 2 personen en een auto per overtocht. Binnenlandse overtochten in Noorwegen kunnen druk zijn in het hoogseizoen. Veel overtochten werken als pendeldienst waardoor je vaak niet uren hoeft te wachten. Binnenlandse veerboten accepteren voornamelijk creditcards, maar sommige accepteren alleen contante betalingen. Zorg ervoor dat je voldoende geld bij je hebt, vooral als je naar een afgelegen plaats reist waar geen geldautomaten zijn.

Routes Noorwegen

7. Besteed langer de tijd op één plek
Naast dat het landschap fantastisch is, zijn er ook erg veel activiteiten te ondernemen. Voornamelijk activiteiten in de natuur zoals wandelen, kajakken, mountainbiken en ook zijn er mogelijkheden voor culturele uitstapjes. Om een omgeving goed te kunnen verkennen is het dus aan te raden om langer op één plek te blijven om zo veel mogelijk van de omgeving te zien. Ga je voor het eerst naar Noorwegen? Dan raden we aan om eerst het zuidelijke gedeelte van het land te ontdekken (zoals de 16-daagse rondreis Aegir) en het jaar erop noordelijker te gaan. Zo leer je het land en natuur ook meer waarderen!

Wandeling Preikestolen

8. Wees respectvol naar de natuur en de lokale bevolking
Over waarderen gesproken, Noorwegen is een prachtig land en het is belangrijk om het zo te houden. Wees respectvol voor de natuur en laat geen afval achter. Respecteer ook de lokale cultuur en gebruiken. Ook is het belangrijk om de regels voor wildkamperen te volgen en geen vuur te maken op kwetsbare plekken. Verder is het goed om te weten dat Noren bescheiden mensen zijn. Houd er dus ook rekening mee dat luidruchtig gedrag niet erg wordt gewaardeerd.

Binnenlandse Overtocht Noorwegen

9. Wees voorbereid op weersveranderingen
Het weer in Noorwegen kan onvoorspelbaar zijn, dus zorg ervoor dat je kleding inpakt voor alle weersomstandigheden. Vergeet niet dat het in de zomer op sommige hoogtes nog steeds koud kan zijn in de bergen. We raden je aan om laagjes kleding mee te nemen. Zo kan je altijd wat aan- of uittrekken. Goed om te weten is dat bewolking vaak erg lokaal kan zijn omdat het blijft hangen in bepaalde fjorden. Wanneer je dan de auto pakt en een stukje verder rijdt, kan het zijn dat je in een ander fjord beter weer hebt. We raden je aan de weer-app YR te gebruiken wanneer je in Noorwegen bent en uiteraard niet te ver vooruit te kijken naar de weersvoorspellingen. 

Extra tips en reisinspiratie voor een autorondreis naar Noorwegen
Er zijn nog wat extra tips die wij in een ander reisblog hebben beschreven. Hierin lees je praktische tips als je naar Scandinavië reist. Vooral handig als je een reis bij ons hebt geboekt. Bekijk ons aanbod voor reisinspiratie en ideeën voor de mooiste autorondreizen in Noorwegen. Ook stellen we graag met jou een rondreis op maat samen!