Er zijn meerdere mogelijkheden om naar Noorwegen te komen. De keuze hangt in eerste instantie altijd af van of de reiziger wel met de boot wil, daarna is het een combinatie van prijs en tijd. Via de bruggen is gunstig, maar kost zeker twee dagen rijden voordat je in Noorwegen bent en brandstof is niet gratis. In dit blog geef ik een klein overzicht van de mogelijkheden van bootovertochten naar Noorwegen en de kosten/mogelijkheden als je via de brug eerst naar Zweden reist. 

Via de bruggen naar Noorwegen
De bruggen via Zweden zijn de goedkoopste optie, maar kosten extra tijd en overnachtingen. Mits je reist met een elektrische auto, kost het natuurlijk ook nog brandstof. Ter extra informatie: Malmö (Zuid-Zweden) is net zover rijden als Hirtshals (Noord-Denemarken).

>> De kosten voor de Storebaelt (brug tussen Odense en Kopenhagen) zijn €36,50 (2023) voor een personen auto en een enkele rit.
>> De kosten voor de Oresund brug (tussen Kopenhagen en Malmö) zijn €57,- (2023) voor een personen auto en een enkele rit.

Julian Hochgesang JTsAgJPGP0s Unsplash

Met een bootovertocht naar Noorwegen
Het meest efficiënte zijn de korte overtochten tussen Hirsthals en Kristiansand. Het meest comfortabele zijn de langere tochten vanuit Eemshaven of Kiel. De genoemde prijzen zijn dagprijzen op basis van twee personen en een auto (1.95 meter hoog en 5 meter lang) en een enkele rit, naarmate de boot voller raakt wordt de prijs hoger. Soms is het gunstiger om een dag eerder of later te gaan omdat de prijs dan op die datum weer een stuk lager ligt.

1. Fjord Line
>> De Fjord Line van Hirtshals naar Kristiansand
Duur: 2 uur en 15 minuten.
Heeft drie vertrekken per dag en de goedkoopste optie voor twee personen en een auto is nu €142,- (2023) in het midden van het hoogseizoen en het vertrek is dan om 23:30 uur. Vertrek je om 10:00 's ochtends dan is de prijs €158,- (2023) in het hoogseizoen.

>> Fjord Line van Hirtshals naar Langesund
Duur: 4 uur en 30 minuten.
Vertrekt één per dag om 13:30 uur en de goedkoopste optie voor twee personen en een auto is nu €174,- (2023) in het midden van het hoogseizoen.

>> De Fjord Line van Hirtshals naar Stavanger en/of Bergen
Duur: 10 uur en 30 minuten naar Stavanger / 16 uur en 30 minuten naar Bergen.
Het schip vertrekt 1x per dag en stopt altijd in Stavanger op de route naar Bergen en vertrekt om 20:00 uur. Een goede optie voor twee personen in een tweepersoons binnenhut en een auto komt nu in het midden van het hoogseizoen op €618,- (2023). 

Oslofjord Fjordline

2. Color Line
>> De Color Line van Kiel naar Oslo
Duur: 20 uur.
Er is 1 vertrek per dag om 14:00 uur. De goedkoopste optie voor twee personen in een tweepersoons binnenhut en een auto is €589,- (2023) in het midden van het hoogseizoen.

>> De Color Line van Hirtshals naar Kristiansand
Duur: 3 uur en 15 minuten.
Heeft twee vertrekken per dag, 12:15 en 20:45 uur. De goedkoopste optie is in de avond en voor twee personen en een auto betaal je €187,- (2023) in het midden van het hoogseizoen.

>> De Color Line van Hirtshals naar Larvik
Duur: 3 uur en 45 minuten.
Heeft twee vertrekken per dag, 12:45 en 22:15 uur. De goedkoopste optie is in de avond en voor twee personen en een auto betaal je €187,- (2023) in het midden van het hoogseizoen.

Colorline Ferry Hirtshals Kristiansand Ochtend Afvaart SuperSpeed1 CLL Kurt Engen

3. Holland Norway Lines
>> De Holland Norway Lines van Eemshaven naar Kristiansand
Duur: 18 uur en 30 minuten.
Er is één vertrek per dag om 15:30 uur de goedkoopste optie voor twee personen in een tweepersoons binnenhut en een auto komt nu op €715,- (2023) in het midden van het hoogseizoen.

Holland Norway Lines

4. DFDS Seaways
>> De DFDS Seaways van Kopenhagen naar Oslo
Duur: 19 uur.
Er is één vertrek per dag om 15:00 uur en de goedkoopste optie voor twee personen in een tweepersoons binnenhut en een auto komt nu op €287,- (2023) in het midden van het hoogseizoen.

DFDS Seaways Oslo Kopenhagen Crown Seaways

Maaltijden aan boord
Op de lange overtochten (zoals Kiel-Oslo, Eemshaven-Kristiansand en Kopenhagen-Oslo) adviseer ik iedereen om ontbijt en dinerbuffet erbij te reserveren. Er zijn ook mogelijkheden om à-la-carte te eten. Maar bijvoorbeeld op de Holland Norway Lines van Eemshaven naar Kristiansand (in 2022) vond ik dat zelf geen toegevoegde waarde. Toen werd alleen het hoofgerecht en de drankjes geserveerd. Het voorgerecht en nagerecht moet je alsnog zelf ophalen.

Op de overtocht van Hirtshals-Stavanger en/of Bergen adviseer ik om alleen een ontbijtbuffet te reserveren als je naar Bergen vaart. Op de korte overtochten van Hirtshals naar het noorden zijn eigenlijk geen maaltijden nodig. Het enige wat praktisch kan zijn is een upgrade op de overtocht met de Fjordline van 2 uur en 15 minuten. De upgrade kost €27,- per persoon (2023). Dit is dan inclusief een klein buffet, koffie, thee en softdrinks.

Indien je bij ons een of meerdere bootovertochten boekt, kunnen wij voor jou altijd ontbijt- en dinerbuffet bij de overtochten bijboeken. Zo ben je er altijd zeker van dat er plek is bij het ontbijt en/of diner.

Voyager class stoelen en Show lounge
Op de kortere overtochten kan je plaatsnemen in een bar of restaurant, maar daar is toch vaak een hoop lawaai en rumoer. Voor ongeveer €9,- (2023) kun je een soort van ruime vliegtuigstoel krijgen waar je toch relaxter kan zitten. De overtocht van Kiel naar Oslo is een luxere cruise en heeft een show lounge. Wil je daar gebruik van maken? Dan moet je dat tegenwoordig van tevoren reserveren of direct nadat je aan boord bent naar de receptie gaan en hopen dat er nog plek is.

Extra tip: boek je bootovertocht op tijd!
Onthoud altijd dat hoe langer je wacht met het boeken van een bootovertocht, hoe hoger de prijs voor een bootovertocht wordt. Ga je op de bonnefooi? Dan betaal je aan de haven de hoofdprijs met een grote kans dat het schip al is volgeboekt. Vooral in het hoogseizoen. Wij helpen je graag het met boeken van de bootovertochten en de daarbij mogelijke maaltijden!