Wij van Cape Tracks vormen een team met reisspecialisten die een passie hebben voor reizen en bestemmingen. Daarom vinden wij het belangrijk om bestemmingen in dezelfde staat te kunnen blijven aanbieden en stil te staan bij duurzaam toerisme en verantwoordelijk/eerlijk reizen. Wij streven ernaar dat bestemmingen die wij aanbieden toegankelijk blijven zodat ze door iedereen kunnen worden bewonderd en beleefd in dezelfde staat. Daarnaast zijn wij ons ook bewust van het feit dat reizen op korte termijn nooit geheel duurzaam zal zijn, vooral wanneer er gekeken wordt naar de CO2 uitstoot. Echter omvat het begrip duurzaam reizen meer dan dat. Denk aan het reizen met focus en respect voor de lokale cultuur en inwoners, het milieu en de lokale economie.

​​Vergeet niet dat voor meerdere bestemmingen toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Daarnaast zijn er bestemmingen met als voorwaarde dat toerisme en het reizen naar die gebieden gecontroleerd verloopt. De mens reist graag en ook vanwege de toenemende mobiliteit gebeurd dit makkelijker. Omdat het reizen ook zoveel moois te bieden heeft blijven wij met liefde onze passie voortzetten, daarom houden we de focus op verantwoord reizen en proberen we de schade te beperken.

Wat doet Cape Tracks aan duurzaamheid?
Om rekening te houden met duurzaam reizen om daardoor onze bestemmingen ook te kunnen blijven aanbieden, is het belangrijk om stil te staan bij duurzaamheid. Cape Tracks houdt onder andere rekening met het volgende:

1. Kleinschalige accommodaties
Met kleinschalige accommodaties proberen wij u niet alleen die optimale beleving te geven op de bestemmingen, maar zo draagt u ook bij aan de economie van de lokale bevolking en aan een duurzame ontwikkeling binnen de reisbranche. De kans is namelijk veel groter dat het geld lokaal wordt besteed en bijvoorbeeld wordt gebruikt voor lokale ontwikkeling, dan wanneer u het geld uitgeeft aan grotere multinationals. Tevens wordt massatoerisme geweerd op deze manier en is de kans op overspoeling van, en schade door, toeristen klein. Hierdoor worden woon- en leefgebieden van de lokale bevolking en dieren gerespecteerd. Kleinschalige accommodaties kopen daarnaast ook veel voedsel in van boeren uit de directe omgeving en maken soms zelfs gebruik van zelfgemaakte bad- en doucheproducten en lokaal geproduceerd beddengoed.

2. Reizen met openbaar vervoer & elektrische auto 
In ons aanbod zijn enkele reizen met openbaar vervoer opgenomen (Noord-Europa). Andere bestemmingen in Zuidelijk Afrika zijn slecht of niet ontwikkeld met betrekking tot het openbaar vervoer. Reizen op die bestemmingen gaat niet anders dan met auto. Zoals gezegd biedt Noord-Europa die mogelijkheid wel, daarom dat we daar ook enkele openbaar vervoer reizen aanbieden. Een type van vervoer dat natuurlijk voor minder uitstoot zorgt. Sinds 2022 is er ook onderzoek gedaan naar een rondreis met elektrische auto in Noorwegen. Zo is uiteindelijk een 16-daagse elektrische autorondreis in Noorwegen tot stand gekomen (deze reis is op dit moment nog in ontwikkeling). Niet op iedere bestemming is dit mogelijk om aan te bieden vanwege laadpalen en andere faciliteiten voor een elektrische auto. Noorwegen is het land bij uitstek voor dit type vervoer. Wellicht dat we in de toekomst meer reizen kunnen ontwikkelen op dit gebied. 

3. Samenwerking met FairClimateFund
Wij willen ons steentje bijdragen door de negatieve impact van reizen te verminderen en te beperken. Om dat te doen werken wij samen met FairClimateFund om de gemaakte CO2-uitstoot te compenseren en ons bewust bezig te houden met de toekomst van onze bestemmingen en reizen. Er is gekozen voor een samenwerking met FairClimateFund omdat wij zelf kunnen aangeven voor welk project onze donatie(s) worden gebruikt en daarnaast werkt FairClimateFund met een klantcase op de website waardoor iedereen kan zien dat onze donatie daadwerkelijk is gedaan. Ons toekomstdoel is om meerdere keren per jaar een bedrag te doneren op basis van de gemaakte reizen in combinatie met het aantal reizigers die op reis zijn geweest. Onze 1e donatie was in juni 2022 met een bedrag van €1.000 en wij hopen dat er nog veel mogen volgen.


Totaal gedoneerd door Cape Tracks: € 2.500

Op dit moment gaan alle donaties naar de projecten in Kenia en Peru. Wij hebben gekozen voor Kenia, omdat Kenia het meest in de buurt komt bij de bestemmingen in Zuidelijk Afrika die wij aanbieden. De tweede keuze is gevallen op een bomenplant project in Peru. Dit omdat wij allen de natuur erg fijn en belangrijk vinden, meer groen is hetgeen waar wij dus achter staan! 

Duurzaam en eerlijk reizen: Fair Tracks
Om duurzaam en verantwoord reizen extra te benadrukken hebben wij een nieuw label ontwikkeld: Fair Tracks. Fair Tracks staat voor eerlijk reizen. Reizen die met extra aandacht voor duurzaamheid zijn ontwikkeld. Met dit label willen we onze duurzame reizen benadrukken, zodat het ook voor u duidelijk is welke reizen duurzaam zijn of waar in ieder geval rekening is gehouden om de reis zo duurzaam mogelijk te maken. Op deze manier is het voor u makkelijker om een reis te herkennen. De uitwerking van dit label dient nog gedaan te worden. 

Maar wat maakt de reizen met de ‘Fair Tracks’-stempel nou zo duurzaam? 
Ons doel is om reizen na te lopen en te kijken naar verschillende onderwerpen. Denk aan reizen met openbaar vervoer of rondreizen die mogelijk zijn met een elektrische auto. Daarnaast maken wij veel gebruik van kleinschalige en authentieke accommodaties die gerund worden door lokale eigenaren. Ook zijn de activiteiten die worden aangeboden gebaseerd op zo min mogelijk impact en gevolgen voor de omgeving. Zo gaat u vaak echt even terug de natuur in. Daarnaast vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk met locals samen te werken. Het persoonlijke contact zorgt voor een goede service en door als reiziger lokale producten of souvenirs te kopen steunt u de locals.

Wat kunt u zelf doen aan duurzaamheid?
Naast dat wij, van Cape Tracks, ons meer willen bezighouden met duurzaamheid en rekening houden met het milieu, zijn er voor u als reiziger mogelijkheden omtrent het verduurzamen van uw reis! Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende manieren:

» Boek een directe vlucht
Vluchten met een overstap zijn schadelijker voor het milieu. Het voordeel voor uzelf is dat u geen overstap stress heeft, u reis in 1x van A naar B en bent dus sneller op de bestemming.

» Boek duurzame activiteiten op reis.
Zoals bijvoorbeeld kajakken, mokorotocht, gegidste wandelingen, sneeuwschoenwandelen, wandelen met husky's of een hondensledetocht.

» Maak (meer) gebruik van het openbaar vervoer wanneer mogelijk.

» Laat uw routeboekje niet printen maar via de e-mail als pdf versturen.

» Ook als u op reis bent kunt u uw afval scheiden.
Accommodaties in Noord-Europa hebben vaak al verschillende afvalbakken in de huisjes en buiten staan.

» Huur op reis een elektrische auto in plaats van een benzine of dieselauto.

» Ondersteun lokale ondernemers op reis door hun eten of producten te kopen.
Denk bijvoorbeeld aan handgemaakt producten in Afrika of vruchten bij de lokale boeren in Noord-Europa.

» Maak gebruik van duurzame en kleinschalige accommodaties. Waar mogelijk voegen wij dit al toe.