Ga je reizen in Noorwegen? Registreer dan je auto om te zorgen dat alle tol betaald wordt. Voor het registreren van je auto is het mogelijk om een account te maken op EPASS24. Een andere optie is het registreren van je auto zonder het aanmaken van een account. In deze blog vertellen wij welke stappen je moet volgen om te zorgen dat jouw auto is geregistreerd!

Let op: dit blog gaat over alle tolwegen en ferry's die werken met een AutoPASS-tag. Ben je van plan om meerdere ferry's te nemen tijdens jouw reis in Noorwegen? Registreer dan jouw auto, naast alle tolwegen en enkele ferry's, ook voor alle ferry's die met een AutoPASS-veerbootkaart werken. In een ander blog leggen wij stap voor stap uit hoe jij jouw auto kan registreren voor alle ferry's die werken met een AutoPASS-veerbootkaart. Wij raden aan om voor beiden te registreren om jouw reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Voertuigen registreren voor tolwegen en ferry's
Registreer je auto om het juiste toltarief te kunnen betalen tijdens je reis in Noorwegen. Het tolsysteem voor wegen in Noorwegen is verdeeld in vijf regio's: Fjellinjen, Ferde, Vegamot, Vegfinans en Bompengeselskap Nord. Alle regio's zijn onder toezicht van Norwegian Public Roads Administration (NPRA). Ook worden er veel ferry's beheerd door een aantal nationale veerbootmaatschappijen in opdracht van de Noorse Dienst voor openbare wegen (Statens Vegvesen).

Nadat je een geautomatiseerd tolstation bent gepasseerd, berekent NPRA de te heffen tol door het kentekennummer van je voertuig te registreren via ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition). Als je voertuig is geregistreerd, zullen Park Trade en de leverancier van de toldienst de milieugegevens van de geregistreerde voertuig doorsturen naar NPRA om een correcte prijsbepaling mogelijk te maken. Wanneer je je niet registreert, houd dan rekening met het hoogste tarief dat in rekening zal worden gebracht omdat NPRA dan niet op de hoogte is van de exacte lengte, gewicht etc. van je auto.

Waarom moet er tol worden betaald?
Er is een heffing op gebruik van wegen om de automobilist te laten betalen voor het gebruik van wegen en infrastructuur. De lokale overheden kunnen dan wegen, bruggen en snelwegen blijven bouwen en ook onderhouden. Enkele heffingen worden gebruikt om vervuiling in specifieke regio's te verminderen en om het milieu te verbeteren.

4 stappen voor het registreren van je auto

Het registeren van je auto is zo gedaan met het volgen van 4 stappen. Begin bij de eerste stap op de volgende website: account.epass24.com. Wanneer je alle stappen hebt gevolgd is je auto geregistreerd. Speciaal voor jou hebben wij de stappen onder elkaar gezet zodat je weet wat je moet invullen per stap. Houd je groene kaart en kentekenbewijs bij de hand om de stappen volledig in te kunnen vullen. Let op: dit blog is geschreven in 2021, dit betekent dat onderstaande stappen eventueel iets kunnen verschillen qua volgorde of lay-out. Maar uiteindelijk wordt er wel om dezelfde informatie gevraagd.

Stap 1: Registreer je voertuig (deel 1)
In stap 1 wordt er gevraagd naar je persoonlijke gegevens. Vul je voor- en achternaam in. Gevolgd door je adres, postcode, plaatsnaam, land, e-mail en telefoonnummer. Vink 'terms & conditions' aan en klik op 'proceed' om verder te gaan naar stap 2. 


Stap 2: Registreer je voertuig (deel 2)
In stap 2 wordt er gevraagd om de gegevens van je voertuig in te vullen. Vul ook hier het juiste land in. Gevolgd door ‘registration number’. Hier vul je je kentekennummer in.

Bij ‘vehicle class’ heb je de keuze uit meerdere opties: M1, M2, M3, N1, N2, N3 en ‘Other’. Dit is te zien op de achterkant van je kentekenbewijs bij ‘voertuigcategorie’.

Voer bij ‘fabric’ je soort voertuig in en bij ‘model’ het model van je voertuig. Dit is ook te vinden op de achterkant van je kentekenbewijs. Vul daarna de lengte en gewicht in. Twijfel je over de exacte lengte en gewicht van je voertuig? Op internet zijn deze gegevens te vinden als je zoekt op je soort voertuig + lengte/gewicht.

Bij ‘Euro Class’ heb je opnieuw de keuze uit meerdere opties, namelijk: Euro 1, Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5, Euro 6, EEV en ‘Other’. Ook dit is te vinden op internet, maar om het je een beetje makkelijker te maken kan je ook het volgende tabel bekijken. Let op: als je twijfelt of er niet zeker van bent, neem dan contact op met het bedrijf waar je auto vandaan komt.


Euro 1 to Euro 6 guide, bron: RAC

Bij ‘Fuel type’ zijn er ook meerdere opties: Gasoline, Gasoline Hybrid, Diesel, Diesel Hybrid, Bio Gasoline, Bio Diesel, Electric, Gas, Hydrogen, Parafin en ‘Other’. Dit is te zien op de achterkant van je kentekenbewijs bij ‘brandstof’. Staat er B? Dan is Gasoline de juiste optie. Heeft je voertuig een ‘Particulate filter’ (een roetfilter)? Vink dan deze optie ook aan.

Voer als laatste de datum van registratie van je voertuig in en klik op ‘proceed’ om door te gaan naar stap 3.


Stap 3: Upload enkele documenten
Bij de één na laatste stap wordt er gevraagd om enkele documenten in te leveren. Scan je voertuig registratie en/of ander soortgelijke document om aan te geven wat je ‘Euro Class’ en ‘Fuel type’ is. Er kunnen meerdere bestanden worden gedownload.

Als de genoemde documenten zijn ingeleverd, kan je opnieuw klikken op ‘proceed’ om door te gaan naar stap 4.


Stap 4: Klaar!
De registratie is compleet! Je auto is nu geregistreerd. Vanuit hier kan er nog een voertuig worden geregistreerd indien nodig.


Hoe nu verder?
Je auto is nu geregistreerd. Vanaf nu zal het kentekennummer van je geregistreerde voertuig worden geregistreerd na het passeren van een tolstation en/of bij één van de vele veerbootverbindingen die beheerd worden door nationale veerbootmaatschappijen in opdracht van de Noorse Dienst voor openbare wegen.

Maak je vaak gebruik van ferry’s tijdens jouw reis in Noorwegen? Registreer dan jouw auto direct ook voor alle ferry’s om te zorgen dat alle overtochten automatisch worden betaald via jouw AutoPASS account. Ook hier is een blog over geschreven waarbij u stap voor stap jouw auto kan registreren voor alle ferry’s die met een AutoPASS-veerbootkaart werken.