Ga je reizen in Noorwegen? Registreer dan je auto om te zorgen dat alle tol betaald wordt. Voor het registreren van je auto is het mogelijk om een account te maken op EPASS24. Een andere optie is het registreren van je auto zonder het aanmaken van een account. In deze blog vertellen wij welke stappen je moet volgen om te zorgen dat jouw auto is geregistreerd!

Voorkeur voor een eigen tolbadge om tolwegen in Noorwegen te betalen? Registreer dan bij AutoPASS. Houd er wel rekening mee dat bij registratie je maandelijks 5NOK moet betalen voor je account. Hier hebben wij een apart blog over geschreven.

Voertuigen registreren voor tolwegen en ferry's
Registreer je auto om het juiste toltarief te kunnen betalen tijdens je reis in Noorwegen. Het tolsysteem voor wegen in Noorwegen is verdeeld in vijf regio's: Fjellinjen, Ferde, Vegamot, Vegfinans en Bompengeselskap Nord. Alle regio's zijn onder toezicht van Norwegian Public Roads Administration (NPRA). Ook worden er veel ferry's beheerd door een aantal nationale veerbootmaatschappijen in opdracht van de Noorse Dienst voor openbare wegen (Statens Vegvesen).

Nadat je een geautomatiseerd tolstation bent gepasseerd, berekent NPRA de te heffen tol door het kentekennummer van je voertuig te registreren via ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition). Als je voertuig is geregistreerd, zullen Park Trade en de leverancier van de toldienst de milieugegevens van de geregistreerde voertuig doorsturen naar NPRA om een correcte prijsbepaling mogelijk te maken. Wanneer je je niet registreert, houd dan rekening met het hoogste tarief dat in rekening zal worden gebracht omdat NPRA dan niet op de hoogte is van de exacte lengte, gewicht etc. van je auto.

Waarom moet er tol worden betaald?
Er is een heffing op gebruik van wegen om de automobilist te laten betalen voor het gebruik van wegen en infrastructuur. De lokale overheden kunnen dan wegen, bruggen en snelwegen blijven bouwen en ook onderhouden. Enkele heffingen worden gebruikt om vervuiling in specifieke regio's te verminderen en om het milieu te verbeteren.

4 stappen voor het registreren van je auto

Het registeren van je auto is zo gedaan met het volgen van 4 stappen. Begin bij de eerste stap op de volgende website: account.epass24.com. Wanneer je alle stappen hebt gevolgd is je auto geregistreerd. Speciaal voor jou hebben wij de stappen onder elkaar gezet zodat je weet wat je moet invullen per stap. Houd je groene kaart en kentekenbewijs bij de hand om de stappen volledig in te kunnen vullen.

Stap 1: Registreer je voertuig (deel 1)
In stap 1 wordt er gevraagd naar het kenteken van je voertuig. Klik het juiste land aan en vul het kentekennummer in. Daarna kan je door naar de volgende stap.Stap 2: Registreer je voertuig (deel 2)
In stap 2 wordt er gevraagd om enkele gegevens van je voertuig in te vullen. Klik allereerst het soort voertuig aan waarmee je op reis gaat door Noorwegen. Je hebt de keuze uit: een auto, een klein busje, een camper, een grote bus en een vrachtwagen. Indien je de grote bus of vrachtwagen aanklikt, dan wordt er ook om het gewicht van het voertuig gevraagd.

Vervolgens wordt er gevraagd om het type brandstof. Bij ‘Fuel type’ zijn er meerdere opties, namelijk: Electric, Plugin Hybrid, Petrol, Diesel en Gas. Dit is te zien op de achterkant van je kentekenbewijs bij ‘Brandstof’.

Bij ‘Euro Class’ heb je opnieuw de keuze uit meerdere opties, namelijk: Euro 6, Euro 5, EEV en Euro 4 or lower. Via milieuzones.nl komt je emissieklasse naar voren als je je kenteken invult. Let op: als je twijfelt of er niet zeker van bent, neem dan contact op met het bedrijf waar je auto vandaan komt.Stap 3: Registreer je voertuig (deel 3)
Bij stap 3 vul je enkele persoonlijke gegevens in. Reis je voor vrije tijd? Vink dan 'Individual' aan. Reis je voor werk? Vink dan 'Company' in. Dan wordt er namelijk ook om een bedrijfsnaam gevraagd. Verder wordt er gevraagd om je voor- en achternaam, volledige adres, e-mailadres en telefoonnummer. Vink het vakje aan van 'Terms & Conditions' om door te kunnen gaan naar de volgende stap.


Stap 4 (en 5): Upload enkele documenten en je bent klaar!
Bij de één na laatste stap wordt er gevraagd om enkele documenten in te leveren. Scan je voertuig registratie en/of ander soortgelijke document om aan te geven wat je ‘Euro Class’ en ‘Fuel type’ is. Er kunnen meerdere bestanden worden gedownload. Als de genoemde documenten zijn ingeleverd, is de registratie compleet! Je auto is nu geregistreerd. Vanuit hier kan er nog een voertuig worden geregistreerd indien nodig.


Hoe nu verder?
Je auto is nu geregistreerd. Vanaf nu zal het kentekennummer van je geregistreerde voertuig worden geregistreerd na het passeren van een tolstation en/of bij één van de vele veerbootverbindingen die beheerd worden door nationale veerbootmaatschappijen in opdracht van de Noorse Dienst voor openbare wegen.