Het betalen van tol in Noorwegen is verplicht voor iedereen. Dus ga je reizen in Noorwegen? Registreer dan je auto om te zorgen dat alle tol betaald wordt. In dit blog vertellen wij welke stappen je moet volgen om een tolbadge van AutoPASS te ontvangen voor in je eigen auto.

Mogelijke opties om jouw auto te registreren voor tolwegen in Noorwegen
Wanneer je op reis bent per eigen auto in Noorwegen, zijn er twee betalingsmogelijkheden voor tolwegen.

Optie 1: Registreer gratis jouw auto bij EPASS24 en betaal de kosten van de tolwegen per creditcard of per factuur die u na de reis ontvangt. Hierover hebben wij eerder een blog geschreven met alle stappen uitgelegd.

Optie 2: Ga akkoord met een gebruikersovereenkomst van AutoPASS en ontvang een tolbadge per post. Bij gebruik van een tolbadge ontvang je tot 20% korting bij alle tolstations in Noorwegen en 10% korting bij ferry’s die lid zijn van AutoPASS in Noorwegen. Een abonnement op een tolbadge, kost je 5NOK per maand.

Waarom moet er tol worden betaald?
Er is een heffing op gebruik van wegen om de automobilist te laten betalen voor het gebruik van wegen en infrastructuur. De lokale overheden kunnen dan wegen, bruggen en snelwegen blijven bouwen en ook onderhouden. Enkele heffingen worden gebruikt om vervuiling in specifieke regio's te verminderen en om het milieu te verbeteren.

3 stappen om een tolbadge aan te vragen

Het registeren van je auto is zo gedaan met het volgen van 3 stappen. Begin bij de eerste stap op de volgende website: fremtindservice.no. Wanneer je alle stappen hebt gevolgd ontvang je daarna een tolbadge. Speciaal voor jou hebben wij de stappen onder elkaar gezet zodat je weet wat je moet invullen per stap.

Stap 1: Inloggen
Klik rechtsboven op 'Log IN' en log in met uw Noorse BankID. Heeft u geen Noorse BankID, klik dan op de optie om aan te melden zonder BankID.
Tollbadge Noorwegen Aanvragen 1

Stap 2: Klantenprofiel aanmaken
Maak vervolgens een persoonlijk klantenprofiel aan. Klik op 'Sign up now', om een nieuw account aan te maken.
Tollbadge Noorwegen Aanvragen 2

Na het klikken op 'Sign up now', kom je op de onderstaande pagina terecht. Vul hier je emailadres in en een wachtwoord. Klik op de blauwe button om een verificatiecode te ontvangen in de mailbox van je ingevulde emailadres. Kopieer die verificatiecode uit je mail en vul het op deze pagina in. Klik op 'Verify' om vervolgens te klikken op 'Create', om door te gaan naar de volgende stap.
Tollbadge Noorwegen Aanvragen 3

Tollbadge Noorwegen Aanvragen 4

Je hebt nu succesvol een klantenprofiel aangemaakt bij AutoPASS! Je komt dan terecht op de volgende pagina. Dit is jouw account voor AutoPASS in Noorwegen. Het is nog niet geactiveerd. Voordat je dit doet, is het nodig om alle benodigde gegevens in te vullen.
Tolbadge Noorwegen Uitleg 4

Klik op 'Create a new customer profile' en vul alle benodigde gegevens in. Klik vervolgens op 'Submit'.
Tollbadge Noorwegen Aanvragen 5

Stap 3: Voertuig toevoegen en het bestellen van een tolbadge
Tijdens deze laatste stap, voeg je jouw auto toe bij 'Registration number'. Klik dan op 'Next' en vul de emissienormen in voor voertuigen buiten Noorwegen. Via milieuzones.nl komt je emissieklasse naar voren als je je kenteken invult. Let op: als je twijfelt of er niet zeker van bent, neem dan contact op met het bedrijf waar je auto vandaan komt. Als alles is ingevuld dan kun je jouw account activeren en ontvang je binnenkort jouw eigen tolbadge om de tolwegen te betalen tijdens jouw reis in Noorwegen.
Tollbadge Noorwegen Aanvragen 6

Je bent er bijna! Bevestig dat het jouw voertuig is en dat alle informatie juist is ingevuld, door het vakje onderaan de pagina aan te vinken.
Tollbadge Noorwegen Aanvragen 7

Voeg het adres toe waar jouw tolbadge naartoe mag worden gestuurd. Ga akkoord met alle termen en condities door nogmaals het vakje aan te vinken. Klik op 'order' en je tolbadge is besteld!
Tollbadge Noorwegen Aanvragen 8

Tollbadge Noorwegen Aanvragen 9

Wanneer ontvang ik mijn tolbadge?
Het kan tot wel 2 maanden duren voordat je je tolbadge thuis ontvangt. Let op: je moet voor het ontvangen de tolbadge nog inklaringskosten betalen omdat het uit het buitenland komt. Via PostNL ontvang je thuis een brief met het bedrag van de inklaringskosten en worden de stappen uitgelegd hoe je dit kan betalen. Wanneer je inlogt bij PostNL, en de 'track & trace' code invoert, dan zie je een factuur met de inklaringskosten. Bij ons zag het factuur als volgt eruit:
Factuur Tolbadge Inklaringskosten

Hoe nu verder?
De gebruikersovereenkomst is actief wanneer je jouw tag ontvangt. Houd er rekening mee dat deze overeenkomst 5NOK per maand kost. Bij gebruik van een tolbadge ontvang je tot 20% korting bij alle tolstations in Noorwegen en 10% korting bij ferry’s die lid zijn van AutoPASS in Noorwegen. Bij het plaatsen van een tolbadge in je auto, zal vanaf dan het kentekennummer van je geregistreerde voertuig worden geregistreerd na het passeren van een tolstation en/of bij één van de vele veerbootmaatschappijen die lid zijn van AutoPASS in Noorwegen.