Wanneer je een reis naar Scandinavië hebt geboekt en nog niet helemaal bekend bent met deze bestemming, dan kan ik me voorstellen dat er verschillende vragen in je opkomen. Vragen die niet altijd even makkelijk te vinden zijn online, maar die je eigenlijk alleen door eigen ervaring weet. Met mijn kennis en ervaring als reisspecialist in Scandinavië (met name Noorwegen, Zweden en Finland) geef ik graag een aantal praktische tips. Zo kan jij goed voorbereid op reis!

Vóór je op reis gaat
» Registratie tolwegen: er zijn diverse tolwegen in met name Noorwegen. Het is verstandig de auto op voorhand te registeren en na registratie in te loggen en je creditcard te koppelen. Hoe je je auto het beste kan registeren lees je in ons andere blog.
» Binnenlandse ferry’s: vooral in Noorwegen kom je regelmatig een binnenlandse ferry (ook wel veerboot) tegen. Deze ferry’s zijn niet te reserveren en onderdeel van het verkeer. Ze gaan vaak elke 20 minuten. Wanneer je je auto van te voren registreert betaal je automatisch voor deze ferry’s wanneer je er gebruik van maakt. Kosten variëren per binnenlandse ferry, maar gemiddeld betaal je ongeveer €25,- voor 2 personen en een auto per overtocht.
» Inchecken overtocht: voor een overtocht is het niet mogelijk om online in te checken. Je rijdt naar de kade en laat uw ticket zien. Wij adviseren om 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn. Het ticket kan je digitaal of op papier meenemen. Op deze manier wordt je daar ter plekke dan ingecheckt.
» Boek vroeg: ben je op zoek naar een romantisch plaatje van een huisje op een berg of aan een fjord met niet al teveel mensen? Dan adviseren wij je om vroeg te boeken! Vaak zijn er maar 1 of 2 huisjes te vinden in een bepaalde regio en hierbij geldt dan ook altijd: vol is vol. 
» Ligging van de campings: de campings liggen vaak langs grotere wegen. Dit heeft te maken met het feit dat men vroeger anders de campings niet kon vinden. Houd dus rekening met mogelijk geluidsoverlast van enkele auto's die langs kunnen rijden als u verblijft op campings.
» Contant geld: vaak willen mensen contant geld meenemen, maar dit is absoluut niet nodig! In Scandinavië hebben ze weinig contant geld in omloop en in sommige winkels wordt contant geld zelfs niet meer aangenomen. Bijna alles gaat per creditcard of pinpas. Sommige tolwegen kunnen zelfs alleen maar gereden worden indien je in het bezit bent van een creditcard. Controleer dus goed of deze nog werkt, wat het limiet is en of je de pincode nog weet. Want een creditcard tijdens een rondreis in Noorwegen, is tegenwoordig zeker nodig!Tijdens de reis
Ook tijdens de reis zijn er verschillende zaken belangrijk om te weten. In ieder geval wanneer je bij ons, Cape Tracks, een reis boekt is het volgende van toepassing:

Praktische tips voor de bootovertochten
» Algemene tip tijdens een overtocht: neem alleen een dagrugzak mee met je toiletspullen en eventueel schone kleding en zorg dat je deze voor het grijpen hebt. Wanneer je je auto op het schip heb geparkeerd is het in de meeste gevallen amper mogelijk om nog bij de achterklep te komen. Tijdens de overtocht is het ook niet meer mogelijk om bij de auto te komen.
» Linnen aan boord: tijdens een overtocht zijn er opgemaakte bedden en handdoeken aanwezig in de hut.
» Maaltijden aan boord: indien je een langere overtocht hebt is het verstandig de maaltijden op voorhand te reserveren, dit voorkomt wachttijden of zelfs helemaal geen mogelijkheid meer om een maaltijd te nuttigen in een restaurant op het schip. Indien je bij ons een reis en/of overtocht hebt geboekt kunnen wij een maaltijd voor je bijboeken.
» Buitenhut: Heeft u een buitenhut? Het raam kan niet geopend worden!Praktische tips voor verblijf in een huisje/bungalow
» Linnen: de dekbedden en kussens zijn in bungalows aanwezig. De dekbedden zijn altijd eenpersoons. Matrassen kunnen afwijken in formaat. Wij adviseren daarom voor 2 personen altijd het volgende mee te nemen: 2x kussensloop, 2x eenpersoons dekbedovertrek, 2x eenpersoons hoeslaken en 1x tweepersoons hoeslaken. Handdoeken, theedoeken en vaatdoeken dien je zelf mee te nemen. Indien je linnen wenst te huren zijn de kosten gemiddeld €15,- per persoon per accommodatie. Reserveer dit bij ons op voorhand als je er gebruik van wenst te maken!
» Eindschoonmaak: deze wordt volgens Scandinavisch gebruik altijd zelf door de gast gedaan. Het is dus de bedoeling dat je zelf de accommodatie schoonmaakt na verblijf. De eigenaren controleren niet altijd of dit is gebeurd. Zij gaan er vanuit dat iedereen de huisjes netjes achterlaat.
» Inboedel: een huisje heeft eigen faciliteiten (douche en toilet) en voldoende bedden. In sommige gevallen is er ook een slaapbank. De keuken of kitchenette is voorzien van alle basis benodigdheden om een eenvoudige maaltijd te kunnen bereiden. Een waterkoker of fluitketel is vaak aanwezig. Soms hebben huisjes een vaatwasser, vriezer of een oven. Dit kan variëren per accommodatie. Aangeraden wordt om zelf altijd een scherp schilmesje, broodmes, wijnglas en/of bierglas mee te nemen.