Een goede voorbereiding en wat onderzoek voor je reis naar Zuidelijk Afrika is verstandig. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Welke vaccinaties moet je halen? Heb ik een internationaal rijbewijsnodig? En hoe kan ik het beste navigeren in de landen? In dit blog leggen we het je uit! Goed om te weten is dat wanneer je een reis bij ons boekt, je een op maat gemaakt routeboekje ontvangt met informatie over het land en andere praktische zaken.

1. Welke vaccinaties heb ik nodig in Zuidelijk Afrika?
Als je op vakantie naar Afrika gaat, is het belangrijk om bepaalde vaccinaties te overwegen. Voor Zuidelijk Afrika worden doorgaans de volgende inentingen aanbevolen: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Hepatitis B kan worden aanbevolen bij een langer verblijf en intensief contact met mensen en/of dieren. In sommige gebieden, vooral aan de grens met Mozambique, kunnen malariatabletten in het regenseizoen worden aanbevolen. Als je uit een land komt waar gele koorts voorkomt, kan een stempel/vaccinatie hiervoor vereist zijn. Voor deskundig advies en vaccinaties kun je terecht bij Travelclinic of de GGD.

2. Wat zijn de regels omtrent paspoort en visum voor Zuidelijk Afrika?
Een geldig paspoort is vereist wanneer je naar Zuidelijk Afrika reist, waarbij het paspoort minstens één maand geldig moet zijn na je vertrek uit de regio (en eventuele andere landen die je bezoekt). Een visum is vereist bij een verblijf van minimaal drie maanden. Zorg ervoor dat je paspoort ten minste twee lege pagina's heeft voor de benodigde stempels. Als je van plan bent door eSwatini te reizen, moet je paspoort nog minstens drie maanden geldig zijn na je vertrek uit dat land. Houd er rekening mee dat verschillende landen in Zuidelijk Afrika, zoals Namibië en Botswana, hun eigen specifieke visumregels hebben, dus het is raadzaam om deze informatie voor vertrek zorgvuldig te controleren.

3. Heb ik een internationaal rijbewijs nodig in Zuidelijk Afrika?
Voor reizen in Zuidelijk Afrika is het belangrijk om een internationaal rijbewijs bij je te hebben. Je kunt dit rijbewijs eenvoudig aanvragen bij een ANWB-winkel bij jou in de buurt. Zorg ervoor dat je een recente pasfoto meeneemt, waarbij het handig is om een extra exemplaar als digitale foto op je telefoon te bewaren. De aanvraag duurt meestal slechts enkele minuten en je kunt het internationaal rijbewijs direct meenemen. De kosten voor het aanvragen van een internationaal rijbewijs in Zuidelijk Afrika bedragen doorgaans ongeveer €30,00. Houd er rekening mee dat het benodigde type internationaal rijbewijs kan variëren afhankelijk van je bestemming, maar de medewerkers bij de ANWB kunnen je hierover adviseren. Afrikaspecialist Douwe schreef een blog over het internationale rijbewijs, lees deze voor meer informatie.

4. Geldzaken zoals contant geld, creditcard en/of pinpas
Het is verstandig om voldoende contant geld mee te nemen of ter plaatse te pinnen bij aankomst in Zuidelijk Afrika. Dit geld komt van pas voor fooien tijdens je reis. Voor meer informatie over fooien en tips kun je het blog van Ramon raadplegen. Daarnaast is het noodzakelijk om een creditcard te hebben voor zowel de borg van de huurauto als voor andere betalingen in Zuidelijk Afrika. De hoofdbestuurder van de auto moet een creditcard op zijn of haar naam hebben. Het is ook mogelijk om met je eigen bankpas te betalen, maar zorg ervoor dat je de juiste instellingen (wereldwijde betalingen) hebt geactiveerd. Eventueel overgebleven contant geld kun je aan het einde van je reis gebruiken, bijvoorbeeld voor de laatste tankbeurt of maaltijd.

5. Wat je moet weten over Loadshedding (Stroomonderbrekingen)
In Zuid-Afrika kan er sprake zijn van loadshedding, wat betekent dat bepaalde gebieden tijdelijk zonder stroom zitten. Dit komt door de uitdagingen waarmee Eskom, de grootste energieleverancier van Zuid-Afrika, te maken heeft. De vraag naar elektriciteit is groter dan het aanbod, en loadshedding is een manier om de beschikbare elektriciteit eerlijk te verdelen. Veel accommodaties en hotels hebben oplossingen om met deze stroomonderbrekingen om te gaan, maar het is handig om een hoofdlamp bij je te hebben voor het geval dat. Er is ook een handige ESP-app beschikbaar waarmee je kunt controleren wanneer loadshedding wordt verwacht en in welke gebieden. Het is verstandig om deze app voor je reis te downloaden op je mobiele telefoon. Houd er rekening mee dat dit voornamelijk van toepassing is op Zuid-Afrika en niet op de omliggende landen.

6. Simkaart voor mobiel internet
Voor toegang tot internet tijdens je reis in Zuidelijk Afrika kun je overwegen een simkaart aan te schaffen. Een populaire optie is bijvoorbeeld een simkaart van Vodacom, hoewel er ook andere aanbieders beschikbaar zijn. Vaak vind je winkels van deze providers op de luchthaven (bijvoorbeeld in de grote hal van de luchthaven van Johannesburg). Het kan handig zijn om een extra telefoon mee te nemen voor de simkaart. Het is verstandig om dit voor je reis te regelen, zodat je meteen toegang hebt tot internet wanneer dat nodig is. Het is niet per se nodig om voor Vodacom te kiezen; er zijn meerdere betrouwbare opties beschikbaar. Houd er rekening mee dat op kleinere luchthavens mogelijk geen winkels van deze providers zijn, maar je kunt dan wellicht terecht bij een lokale Vodacom-winkel.

7. Navigeren met Google Maps of Maps.Me in Zuidelijk Afrika
Een handige tip voor je reis naar Zuidelijk Afrika is om te overwegen Google Maps of Maps.Me te gebruiken om te navigeren. Het kan handig zijn om dit als voorbereiding thuis te doen door offline kaarten te downloaden. Op deze manier kun je tijdens je reis in Zuidelijk Afrika navigeren, zelfs als je geen toegang hebt tot internet. Hoe je dit doet leggen wij uit in ons uitgebreide routeboekje op maat! Die je ontvangt wanneer je een reis bij ons boekt.

8. Heb ik een annuleringsverzekering en reisverzekering nodig?
Denk eraan om voor je reis een annuleringsverzekering en een reisverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen bieden financiële bescherming in geval van onvoorziene omstandigheden die je reisplannen kunnen beïnvloeden. Zo kun je met een gerust hart op reis gaan, wetende dat je verzekerd bent in geval van onverwachte gebeurtenissen. Het is verstandig om de voorwaarden en dekking van de verzekeringen zorgvuldig te controleren om ervoor te zorgen dat ze aan je behoeften voldoen.

Parktische Info Zuidelijk

Wil jij ook reizen naar Zuidelijk Afrika? 
We maken graag een reis op maat voor je en geven graag advies over welke landen het beste passen bij jouw wensen. Elk land heeft zijn eigen charmes en unieke ervaringen te bieden. Onze passie is om jou de reis van je dromen te bezorgen, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies en het plannen van jouw onvergetelijke avontuur!"