Reis je naar Zuidelijk Afrika en wil je daar graag een avontuurlijke autorondreis maken en zelf een auto besturen? Dan is het hebben van een rijbewijs natuurlijk verplicht. Aangezien je internationaal reist zou je natuurlijk meteen denken dat een internationaal rijbewijs verplicht is. De praktijk laat echter ook andere dingen zien. In dit blog geef ik wat extra informatie over het (internationaal) rijbewijs in Zuidelijk Afrika en mijn persoonlijke ervaring/advies!

Hoe ziet een internationaal rijbewijs eruit?
Een internationaal rijbewijs is een klein wit boekje, vaak met een pasfoto en een datumstempel op de voorkant. In het boekje staat welke voortuigcategorieën je mag besturen. Het boekje is een aanvulling op uw eigen rijbewijs. Door deze aanvulling is het tijdens een aanhouding in het buitenland ook voor hen te begrijpen welke voertuigen je mag besturen. Het is niet mogelijk om alleen met het witte boekje te mogen rijden.

Let op: je eigen rijbewijs en een internationaal rijbewijs dien je dan ook beiden mee te nemen op reis.

Is een internationale rijbewijs noodzakelijk in Zuidelijk Afrika?
Volgens de huidige verkeersregels moet een rijbewijs in ieder geval voor Zuid-Afrika en Namibië in het Engels zijn opgesteld. Op het Nederlandse rijbewijs staat bovenaan groot het woord ‘Rijbewijs’ en daarnaast in erg kleine letters ‘Drivers License’. Verdere gegevens zijn alleen in het Nederlands vermeld. Zit zou voldoende moeten zijn en daardoor is een internationaal rijbewijs dan ook niet meer verplicht. Onze ervaring is echter dat sommige autoverhuurmaatschappijen de auto's verzekerd hebben op basis van het bezit van een internationaalrijbewijs van de huurder. Het kan dus zijn dat bij ophalen van de huurauto om het internationale rijbewijs wordt gevraagd.

Waar in Zuidelijk Afrika is een internationale rijbewijs nodig?
In Botswana is het internationale rijbewijs altijd nodig. In Namibië en Zuid-Afrika kan er ook naar gevraagd worden. Persoonlijk heb ik gelukkig nog niet de ervaring gehad wat er qua verzekering gebeurt als je een ongeluk hebt gehad. Maar de kans is groot dat verzekeringen moeilijk gaan doen met een uitkering als een internationaal rijbewijs verplicht is en je het niet hebt. Om problemen te voorkomen raad ik dan ook aan om dit document voor 'slechts' 25 euro aan te schaffen. Dit voorkomt bijvoorbeeld ook onnodige discussies met een agent of autoverhuurder. 

Internationaal Rijbewijs


Waar koop ik mijn internationale rijbewijs en wat kost het?
Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB tegen een vergoeding van € 18,95 of € 24,95 (afhankelijk van het benodigde model). Het model 1968 is geschikt voor Zuid-Afrika. Dit model kost € 24,95 en is 3 jaar geldig. Voor zowel Namibië als Botswana zou het model 1949 volstaan. Deze kost € 18,95 en is slechts 1 jaar geldig.

Mijn persoonlijke ervaring en conclusie over de internationale rijbewijs
Ik lees veel dat mensen die het nationale rijbewijs laten zien ook nog nooit een vraag naar het internationale rijbewijs hebben gekregen waardoor er vaak op de diverse fora de discussie ontstaat of een internationaal rijbewijs echt noodzakelijk is. Zoals uit mijn verhaal is gebleken kan ik dus ook vanuit mijn perspectief het internationale rijbewijs aanraden om aan te schaffen.