Tijdens onze laatste reis door Namibië en Botswana moesten wij (Ramon & Esther) zelf weer even nadenken, het was voor ons door Corona even geleden. Er zijn verschillende momenten waarbij iemand je helpt en aan wie je dus een fooi/tip kunt geven. Maar wat is goed en wanneer geef je niet te weinig? Je wil niemand te kort doen maar ook geen €5 tot €10 betalen voor elke keer dat iemand je ‘min of meer opgedrongen helpt’. Dus wat is reëel? In dit blog geef ik je verschillende voorbeelden van mij eigen ervaring.

Onderaan dit blog vind je tevens de waarde van 1 N$ (Namibische Dollar) en 1 BWP (Botswaanse Pula) tijdens onze reis en een handige tip.


Tanken, bandenspanning en ramen wassen
In de basis geven wij voor het tanken 10 N$ of 10 BWP per auto. Soms controleren ze de bandenspanning ook nog even op ons verzoek. Als wij van gravel naar verharde wegen gaan of andersom, dan geven we 10 N$/BWP extra per auto. Een aantal keren zal het nodig zijn om ook je ramen te laten wassen zodat je weer naar buiten kan kijken. Vergeet ook je koplampen niet! Soms zit er zoveel stof op dat je het verschil tussen lampen aan of uit niet meer ziet. Hier geven wij ook 10 N$/BWP voor. De conclusie is dat wij per activiteit per auto vaak een briefje van 10 N$/BWP geven.

Oppasser bij de supermarkt of je lunch bij de Wimpy (de WiFi locatie in Zuidelijk Afrika)
Wanneer je aan komt rijden bij één van deze plekken is de kans groot dat er een man staat om je aanwijzingen te geven waar je kan parkeren. Hij helpt je inparkeren en ook bij het uitrijden word je geholpen. Handig als het druk is natuurlijk. Deze persoon ‘past ook op je auto’ terwijl je weg bent. Afhankelijk van hoelang deze persoon staat te wachten is 5 tot 10 N$/BWP per auto voldoende. Bij een snel bezoek aan een supermarkt is 5 N$/BWP voldoende, maar bij een lange zit voor bijvoorbeeld een lunch is 10 N$/BWP gepast. Daarbij komt ook nog op dat bij sommige locaties de oppasser de hele auto schoonmaakt met een doek. Dus ik raad aan, afhankelijk van de uitgevoerde activiteiten van de oppasser, om 10 tot 20 N$/BWP per auto bij een lange zit als fooi te geven.

Oppasser auto


De serveerster in een restaurant
Wij tippen over het algemeen 10% extra en ronden het dan af op een geheel getal. Over het algemeen betalen wij in restaurants met een CreditCard. Tenzij het één van de laatste avonden is en je van het contante geld af wil omdat je het niet wil meenemen naar huis.

De voorbijganger die helpt met een band wisselen
Dit is volledig op gevoel, want hoe blij ben je met de hulp? Was je al bezig en bijna klaar of moest je nog beginnen? Of stond je misschien juist te wachten op een voorbijganger? Zelf heb ik er weinig problemen mee. Het hoort nou eenmaal bij een reis in Afrika. Maar ik kan mij goed voorstellen dat het bij 35 tot 40 graden op het heetst van de dag ook wel lekker is om iemand anders de band te laten wisselen. De keuze voor een bedrag is hier persoonlijk.

De gids op de safari’s of het personeel bij de lodge
Ook hier gaat het over het algemeen om het gevoel, want wat zie je bijvoorbeeld tijdens je safari en hoe is het weer? Zelf vind ik het belangrijkste wat de ‘effort’ is van de gids en de connectie is die je met hem/haar hebt. Gaat hij/zij er 100% voor of doet hij gewoon zijn werk. Advies is om 100 N$/ZAR/BWP per werknemer bij een lodge, dus per persoon, een fooi te geven. Wij tippen om die reden vaak alles in één keer direct bij het uitchecken.

Safari


Een kort voorbeeld: stel je reist met 2 personen en je verblijft ergens 1, 2 of 3 nachten. Daarbij doe je een ochtend- en een avondsafari, inclusief ontbijt en diner. Dan zijn het vaak +/- 5 tot 10 personen die tijdens deze dagen hebben geholpen. In dat geval is het 2 * 100 N$/ZAR/BWP x het aantal personen (bijvoorbeeld een gids, een receptioniste, een kok en twee serveersters) = fooi voor de gids en het personeel.

Er wordt ook wel eens gezegd dat 100 N$/ZAR/BWP voor een gids per persoon een standaard is, maar dan zou een gids met een volle safari auto toch snel €45 krijgen wat naast zijn salaris erg veel is voor de gids. De gids heeft zijn opleidingen moeten doen, maar krijgt ook wel betaald door de lodge eigenaar.


Werknemer lodge


Tip: Bewaar je kleine briefjes
Wij proberen altijd zoveel mogelijk de briefs van 10, 20 & 30 N$/BWP te bewaren, daar kan je dan mee tippen. In Namibië kan je ook met ZAR (Zuid Afrikaanse Randen) betalen, ze accepteren het overal en de waarde is nagenoeg gelijk.

De waarde van 1 N$ (Namibische Dollar) tijdens onze reis was € 0,0573
De waarde van 1 BWP (Botswaanse Pula) tijdens onze reis was € 0,0756

Met deze tips op reis? 
Wij bieden we genoeg avontuurlijke reizen aan naar Zuidelijk Afrika. Maar met deze tips kan je nu natuurlijk een fantastische reis maken door het uitgestrekte en woestijnachtige Namibië. Of wat dacht je van een self-drive of zelfs kampeerreis door Botswana. Mocht je jouw reis niet kunnen vinden? Laat het ons dan weten, wij maken graag een reis op maat voor je!