Ontdek de adembenemende natuur van eSwatini en verken de drie belangrijkste nationale parken: Mlilwane, Mkhaya en Hlane. Deze parken bieden mooie kansen om de wilde dieren van Afrika in hun natuurlijke leefomgeving te zien, en om te genieten van de ongerepte schoonheid van dit prachtige land.

1. Mlilwane Wildlife Sanctuary
Het Mlilwane Wild Park is prachtig gelegen in de Ezulwini vallei. Gelegen tussen Mbabane en Manzini. Je hebt 24 uur toegang tot het park en je kan dus makkelijk naar Ezulwini en Malkerns voor een toeristisch uitstapje. Mlilwane is het oudste park in eSwatini. Het is een onderdeel van de Big Game Parks samen met Hlane en Mkhaya. Ted Reilly begon op zijn boerderij dit eerste natuurreservaat in eSwatini, met als doel de wildstand te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. Het ging in 1964 open voor publiek. Het ruim 4.500 hectare park ligt tussen Mbabane en Manzini en biedt een heuvelachtig landschap in het noorden en graslanden in het zuiden. De graslanden lopen uit in het Nyonyane Gebergte met de 'executierots' - de plaats waar Swazikoningen hun oordeel velden over ongehoorzame onderdanen. De koninklijke familie heeft in dit deel tevens haar familiegraf. Verder zijn er talrijke bushman rotstekeningen gevonden. Achter de bergen ligt Mantenga waterval. In het park zijn diverse activiteiten mogelijk zoals wandelen, fietsen, paardrijden en mountainbiken. Omdat er geen groot wild leeft, is het zeer toegankelijk voor de toerist. Verder heb je hier in de buurt het cultural village wat je makkelijk kan bezoeken. Ook zijn hier verschillende bedrijfjes waar mooie activiteiten kunnen worden ondernomen. Mlilwane is een behapbaar parkje die je makkelijk in een dag hebt bekeken. Je kunt zelfs nog wel wat anders ondernemen die dag.

Mlilwane Landschap Swaziland Ramon Lucas

Wildlife 
In Mlilwane leven onder meer buffels, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, zebra's en tal van antilopen zoals koedoes, blesbokken en nyala's.

Accommodaties 
Een aantal leuke accommodaties zijn het koloniale guesthouse Reilly's Rock Hilltop Lodge, de Sondzela Backpackers Lodge, of Beehive Village Mlilwane Restcamp: rondavels met rieten dak gebouwd als traditionele Swazi-dorpen. Persoonlijk vind ik Mlilwane een mooi parkje midden in de hectiek van Mbane en Manzini. 

Mlilwane Beehive

2. Mkhaya Game Reserve
Mkhaya Game Reserve is in 1979 ontstaan om de met uitsterven bedreigde Nguni-runderen voor het uitsterven te behoeden. Met hulp in het begin van allerlei instanties worden de activiteiten van Mkhaya nu volledig gefinancierd door inkomsten van bezoekers, inkomsten uit natuurbehoud, Nguni-vee en andere zelfvoorzienende middelen. Mkhaya is bij uitstek het wildpark in eSwatini. Alles binnen het reservaat wordt uitsluitend door open Land Rovers of te voet uitgevoerd wat uitstekende fotografische mogelijkheden biedt. Hier heb je waarschijnlijk ook de beste kans om de zwarte neushoorn in het wild te zien. De wandelingen worden allemaal onder leiding van een gids gemaakt. Mkhaya staat helemaal onder leiding van mensen uit eSwatini. De mensen uit verschillende gemeenschappen uit de buurt helpen allemaal in het park. Het park haalt al haar inkomsten uit de mensen die het bezoeken. Zo help je het park en de lokale bevolking. Let wel: het park is niet toegankelijk voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Mkhaya 04

Wildlife
Mkhaya is nu de thuisbasis van eSwatini's enige buffels, sable antilopen, eland en lierantilope. Samen met speciale soorten zoals zwarte & witte neushoorn, giraf en roanantilope worden deze dieren op safari vaak van dichtbij gezien. Vogelen zijn een extra hoogtepunt. Vier dieren van de Big 5 kan je vinden in Mkhaya, maar de leeuw is hier niet te bewonderen.

Accommodatie
Stone Camp beschikt over 12 eenheden, welke allemaal apart liggen in het woud dat uitkijkt over de droge rivierbedding. Neem een zaklantaarn mee, want in de avond zijn er alleen paraffine lampen. Het camp heeft geen elektriciteit. Na aankomst maak je, op weg naar je overnachtingsadres, een wildsafari in een open safari auto. Je verblijft hier op basis van volpension inclusief 2 safari’s per dag. 

Mkhaya 04

3. Hlane Game Reserve
Hlane Game Reserve is het grootste en meest oostelijk gelegen wildpark in eSwatini. Het Hlane Royal National Park heeft een oppervlakte van 22.000 hectare en bestaat voornamelijk uit vlaktes, savannes, bossen en wetlands, waardoor er een enorme diversiteit aan flora en fauna te vinden is. De vlaktes worden gekenmerkt door uitgestrekte graslanden, bezaaid met acaciabomen en struikgewas, die een perfecte habitat bieden voor grazende dieren. Het park bestaat uit drie gedeeltes. In het eerste gedeelte vind je de neushoorns, maar ook diverse antilopesoorten en olifanten. Het tweede gedeelte is het leefgedeelte van de leeuwen en het derde gedeelte is het thuis van olifanten en diverse antilopesoorten. In dit gedeelte zal je geen neushoorns en olifanten vinden. Het park is op deze manier ingedeeld om de bedreigde diersoorten beter te kunnen monitoren en dus tevens te beschermen. Je mag daarom ook alleen zelf rondrijden in het eerste en derde gedeelte van het park. Het tweede gedeelte is verboden. Diverse activiteiten om te ondernemen zijn mountainbiken, ochtend en avond safari's en wandelingen om vogels te spotten.

Hlane Game Reserve

Wildlife
Dieren die je kan spotten in Hlane zijn de olifant, zwarte en witte neushoorn, giraf, nijlpaard, hyena, zebra en verschillende soorten antilopen. In een afgesloten stuk van het terrein kan men de leeuw, cheeta en luipaard vinden.

Accommodatie
In het park vind je twee kampen: Ndlovu en Bhubesi. Ndlovu ligt bij de ingang van het park en bestaat uit verschillende accommodaties zoals een camping, rondavels en self-catering huisjes. Er is geen elektriciteit. Bhubesi ligt 14 kilometer verderop en heeft 6 self-catering stenen huisjes die volledig ingericht zijn en voorzien zijn van elektriciteit.

Eén van deze 3 nationale parken in eSwatini bezoeken? 
Nieuwsgierig geworden naar deze parken, of ben je van plan één van deze parken te bezoeken tijdens je reis door Zuidelijk Afrika? We bieden verschillende reizen aan die ook door eSwatini gaan. Enkele voorbeelden zijn de Reis Aluna: Zuid-Afrika anders dan anders - Wild of Budgetreis Tano: Zuid-Afrika zonder binnenlandse vlucht