De West-Kaap is de meest zuidwestelijke provincie van Zuid-Afrika en omvat veel van de toeristische hoogtepunten en attracties van Zuid-Afrika. Aan de kust van de Westkaap ontmoeten twee oceanen elkaar: de koude Atlantische Oceaan ligt in het westen, terwijl de warmere Indische Oceaan aan de zuidkust ligt. Een wirwar van diversiteit geeft de Westkaap zijn kosmopolitische smaak. Er zijn steden, schilderachtige vissersdorpjes en kleine stadjes in de provincie die allemaal iets speciaals aan de West-Kaap brengen. In dit blog bespreek ik de 14 mooiste hoogtepunten van de provincie. 

1. Kaapstad
Met de Tafelberg in het hart en twee oceanen aan haar voeten is Kaapstad strategisch gelegen in het zuidwestelijke puntje van Afrika. Kaapstad is de tweede meest bevolkte stad van Zuid-Afrika en de hoofdstad van de Westkaap provincie. Het is de toegangspoort tot de wereldwijd bekende Kaapse Wijnlanden en er zijn bijzonder veel activiteiten rond en in de stad te ondernemen. De stad Kaapstad kent zoveel bijzondere en mooie plekken dat we daar een apart blog aan wijden.

2. Wijnlanden & wijnroute
Jan van Riebeeck, de stichter van de Kaapse kolonie was in de veronderstelling dat wijn een hoog vitamine C gehalte bevatte en het een goede remedie zou zijn tegen scheurbuik. Hij ging dan ook aan slag met het planten van druivenstokken wat niet direct een succes werd. Ongeveer 20 jaar later arriveerde Simon van der Stel die een enorme kennis had van het verbouwen van druiven en het maken van wijn. Sinds die tijd is de verbouw van druiven en het maken van wijn steeds verder gegroeid. Je kunt zelfs en wijnroute volgen langs de Olifantsrivier vallei. Er slingert een route van ongeveer 200 kilometer door de Cederbergen en Namaqualand. Het grootste gedeelte van het jaar is het hier heel warm en droog, maar als je in het juiste seizoen komt (augustus-september en soms ook oktober) vind je in Namaqua National Park en de omliggende regio ook een schitterende bloemenzee. Langs de Olifantsrivier ligt 9.800 hectare aan wijngaarden, waar voornamelijk witte wijn wordt gemaakt. Lees in een ander blog van mij uitgebreid over het doen van een wijnproeverij in de wijnlanden van Zuid-Afrika. In de volgende interessante plaatsen zijn de huidige belangrijke Zuid-Afrikaanse wijnhuizen gelegen:
>> Constantia: is gelegen in een welvarende vallei in de zuidelijke buitenwijken van Kaapstad. 
>> Stellenbosch: vernoemd naar Simon van der Stel en ligt slechts 45 minuten rijden van Kaapstad. Er zijn hier meer dan 170 wijnhuizen.
>> Paarl: de derde wijnstad waar tevens veel cultuur en historie te vinden is. Hier kan je ook het taalmonument bezoeken.
>> Franschhoek: is een van de mooiste stadjes in Zuid-Afrika. Hier hebben zich in het verleden veel Franse protestantse vluchtelingen gevestigd wat de wijnbouw zeker erg ten goede kwam. Bezoek zeker het Huguenot Memorial Museum waar je nog meer over de geschiedenis te weten kunt komen.

Westkaap   Route 62   Winelands   Wijngaard   Robertson 809

3. Yzerfontein
Dit rustige dorpje, 85 kilometer ten noorden van Kaapstad, is geliefd onder kunstenaars en artiesten die worden aangetrokken door de rustgevende schoonheid. Het schitterende 16 Mile Beach is zeker een bezoekje waard vanwege het prachtige uitgestrekte strand. Daarnaast zijn er ook prachtige wandelroutes uitgezet. Bijvoorbeeld de Bokbaai vygie langs prachtige bloemen en de Schaapeiland route langs de kust met de adembenemende uitzichten over de Atlantische oceaan waar je afhankelijk van het seizoen walvissen kunt zien. Op ongeveer 70 kilometer van Kaapstad, een stukje verder op de hoofdweg van de West Coast (de R27), vind je het !Khwa ttu San Culture & Education Centre. Hier kan je mee op een begeleide tour waar alles wordt verteld over het erfgoed en het hedendaagse leven van de eerste mensen in Zuidelijk Afrika: de San.

4. Paternoster
De Cape West Coast is zowel beroemd om zijn ruige terrein als om zijn rustieke dorpjes aan de kust. Hierbij is Paternoster een vredig dorpje vol met witte vissershuisjes, waar goed eten en een relaxte levensstijl de standaard is. Paternoster vind je op maar twee uur rijden vanaf Kaapstad. Regelmatig worden hier zeehonden, dolfijnen en walvissen gespot.

Paternoster  04

5. Clanwilliam & rooibos
Clanwilliam is één van de tien kleinste dorpen in Zuid-Afrika, maar daardoor zeker niet minder mooi. Het dorp ligt op ongeveer 200 kilometer afstand van Kaapstad. Dit is de enige plek op de wereld waar Rooibos thee groeit. Deze natuurlijke thee zit vol met antioxidanten en mineralen, zoals vitamine C, calcium en ijzer. Rooibos groeit in de Cederberg regio. Dit is de enige plek waar deze thee kan groeien. De thee is de grootste trekpleister van het dorp Clanwilliam. Een bezoekje aan het Rooibos Teahouse is dus wel op zijn plaats. Je kunt ook de fabriek bezoeken, waar te zien is hoe rooibosthee wordt samengesteld en geproduceerd. Naast thee wordt rooibos ook gebruikt voor zeep, shampoo en diverse soorten crèmes. Naast rooibosthee wordt in Clanwilliam ook de Strassberger schoen gemaakt. Je kunt deze “veldskoene” bestellen en later ophalen. Ook is er een fabriekswinkel

Paternoster  04

6. Cederberg Mountains
Tussen Citrusdal, Clanwilliam en Ceres liggen de Cederberg Mountains. Dit is een gebied dat bestaat uit ongeveer 130.000 hectare ruig berggebied. De bergen zijn vernoemd naar de Cederboom, die helaas met uitsterven bedreigd wordt. De toppen reiken tot wel 2.000 meter hoogte. Je kunt de rode rotsen vanuit het dorp goed zien en vanaf de goed bereikbare Pakhuis Pas zijn prachtige wandelingen te maken. Op de Cederberg kan je tot 8.000 jaar oude rotstekeningen vinden op de Sevilla Rock Art Trail, of de indrukwekkende Wolfberg Arch route beklimmen. Vanaf de Pakhuis Pas heb je een heel mooi uitzicht.

7. Tankwa Karoo National Park
Miljoenen jaren geleden was de Karoo een uitgestrekte en vruchtbare binnenzee. De verschillende lagen zandsteen in de heuvels vertelt stille verhalen van oude brede rivieren die met het slib uit verdwenen bergketens naar beneden stroomden. Het Tankwa Karoo National Park maakt deel uit van de Great Karoo. Dit is een van de rijkste droge gebieden ter wereld, een “vriendelijke woestijn” vol leven. Hoewel het er op het eerste gezicht leeg en dor lijkt, is het een meer subtiele schatkamer. Een groot deel van het leven vind je aan je voeten; planten die nergens anders ter wereld voorkomen. In sommige jaren veroorzaken lenteregens soms een tapijt van wilde bloemen. Het park is gelegen in een afgelegen gebied ten zuiden van Calvinia en ten westen van Sutherland, en ligt voor een groot gedeelte in de Northern Cape, de grootste en meest droge provincie van Zuid-Afrika. Het woord “Tankwa” (soms gespeld als “Tanqua”) is waarschijnlijk van Khoisan-oorsprong, wat “Plaats van de dorst” betekent. ‘S Nachts word je verrast met een oneindige sterrenhemel waarbij je een prachtig zicht hebt over de Melkweg. Nergens krijg je het gevoel van een verdwenen zee zo scherp als in het Tankwa Karoo National Park. In de Karoo vind je slaperige dorpjes zoals Nieu Betesda met onder andere het bijzonder ‘Owl House’ maar ook de grootste stad van de Karoo: Beaufort West. Hier ligt ook het Karoo National Park. Naast mooie landschappen vind je hier ook veel klein wild, diverse antilopesoorten maar ook leven hier zebra’s, leeuwen en hyena’s.

Westkaap    Clanwilliam   Rooibos Theeplantage 01

8. Bloukransbrug bungyjump
Aan de N2 op de grens van de Oost- en Westkaap ligt de Bloukransbrug. Deze brug is 451 meter lang en 216 meter hoog. Met deze hoogte van 216 meter kan je hier één van de hoogste bungy jumps ter wereld maken. Je loopt eerst over een speciaal aangelegde catwalk onder de brug naar het bungeejump platform. Dan krijg je wat aanwijzingen, doet nog een schietgebedje tijdens het aftellen en off you go! De lengte van het elastiek is een heel stuk korter waardoor je ergens tussen hemel en aarde zult blijven bungelen, terwijl je nog eens de grote diepte in tuurt. Mocht je een gewone bungeejump wat te standaard vinden, dan kan je hier ook de Flying Fox doen! Met deze 'Foofie Slide', zoals de Zuid-Afrikanen het noemen, hang je aan een kabelbaan van tweehonderd meter lang en zoef je naar de overkant.

9. Knysna
Knysna is met zijn lagune en kliffen (de Knysna Heads) één van de mooiste kuststadjes van Zuid-Afrika. Knysna ontstond rond 1878 toen goud gevonden werd in de Karatara River. Het dorp groeide explosief en de bosrijke omgeving gaf ook nog eens een boost aan de houtindustrie. Tegenwoordig staat Knysna nog steeds bekend om het hout. Er zijn dan ook vele winkels waar je houtsnijwerk kunt kopen. Maar het stadje is nu ook geliefd vanwege zijn bijzondere ligging aan de ‘Knysna Lagoon’. De lagune van Knysna is qua flora en fauna vrij uniek omdat deze tweemaal per dag voedselrijk water uit de Indische Oceaan én zoet water van de Outeniqua-bergen ontvangt. De lagune wordt ‘bewaakt’ door twee zandstenen kliffen: de zogenaamde Knysna Heads (View point). Deze zandstenen kliffen lopen door tot het punt waar de lagune overloopt in de Indische Oceaan. Knysna heeft volop toeristische faciliteiten en accommodaties en een gezellig havenfront vol restaurants.

46BED5F9 BB6B 4A63 8793 C2A75C20560D A9F301DD 4DF0 4914 93AB 960B69C12D88


10. Sandboarden
Rondom Kaapstad zijn er twee spots om te sandboarden. Je vindt ze allebei op nog geen uurtje rijden van de stad. Ten noorden van de stad bevinden zich de parelwitte Atlantis Dunes. Alleen al voor de prachtige plaatjes is het de moeite waard om de duinen te bezoeken; maar voor sandboarding is de plek ook perfect. Met zowel hoge als kleinere duinen is er iets voor ieders niveau. Ten oosten van Kaapstad, in Betty’s Bay, ligt een 230 meter hoge duin die door vele boarders genoemd wordt als de beste van Afrika. Mooi meegenomen: door zijn enorme hoogte heeft de duin ook een ontzettend lange weg naar beneden, waardoor je board-sessies aanzienlijk langer duren dan op andere duinen. Sandboarding Capetown (Sandboarding Cape Town) organiseert tours naar beide duinpannen met equipment en vervoer.

10. Hermanus
Zuid-Afrika is een van de beste plekken ter wereld om vanaf het land walvissen te spotten. Hermanus is de plek bij uitstek om deze enorme dieren te zien. Van juni tot november trekken ze naar Walker Bay bij Hermanus om te kalven. Vooral in september en oktober heb je kans om walvissen te zien, dan kunnen er wel zeventig walvissen tegelijk door de baai zwemmen. Ze komen vaak ook heel dicht bij de kust. De diverse uitkijkposten maken van deze plaats de juiste plek om deze bijzondere dieren te zien. Er is hier zelfs een zogenaamde 'whale cryer', een omroeper die op zijn hoorn blaast en op een schoolbord noteert wanneer er walvissen zijn gesignaleerd. Van eind september of begin oktober wordt er een Whale Festival gehouden. Vanuit Gansbaai en De Kelders worden walvissafari’s gemaakt. Je gaat dan de oceaan op om deze reusachtige dieren te zien. Deze walvistochten boeken we uiteraard graag voor je! Lees hier in welke periode je het vaakst walvissen in Hermanus spot

Swartbergpas 831

12. Passenroute
De passenroute in de Westkaap leid je door vier bergpassen. Langs de route kun je genieten van schitterende uitzichten over steden, landerijen en zee en biedt je de gelegenheid leuke plaatsen en wijnboerderijen te bezoeken. De route is ongeveer 185 kilometer lang. De route begint in Stellenbosch en gaat via de Helshoogte pas naar Franschhoek. Na Franschhoek volgt de Franschhoek pas richting de Teewaterskloofdam. De grootste watervoorziening voor Kaapstad. Via de Viljoenspas bereik je het plaatsje Grabouw aan de N2 waarna je via de N2 over de Sir Lowry’s Pas naar Kaapstad rijdt. Je kunt natuurlijk ook na Somerset West de afslag naar Stellenbosch nemen en zo via de R44 weer naar je beginpunt rijden

13. Swartbergpas
Wil je meer uitdaging dan is het rijden van de Swartberpas de moeite waard. De pas kan worden gereden vanuit Oudtshoorn ten zuiden of Prince Albert in het noorden. De route gaat onder andere langs de Cangoo grotten en een leuk restaurant dat heerlijke Klein Karoo gerechten serveert: Kobus se Gat. De weg kan voor sommige mensen als erg uitdagend worden ervaren vanwege de bochtige haarspeldbochten, grote hoogten en steile hellingen. De weg verandert van een asfalt weg naar een onverharde gravelweg die normaal gesproken goed wordt onderhouden maar bij regen of zelfs sneeuw zo slecht kan worden dat de weg wordt afgesloten. Na Prince Albert kan je via de Meiringspoort en Die Rust weer naar Oudtshoorn rijden. De Swartberg is een Unesco Werelderfgoed. Op de Swartbergpas ligt een afslag naar de Gamkas kloof oftewel Die Hel. Als je deze afslag neemt ervaar je een echte uitdaging die alleen met een 4x4 auto kan worden gereden (wij kunnen voor ke een excursie met gids boeken). De weg is totaal onverhard en bereikt na 37 kilometer en 201 bochten de afgelegen vallei diep in de Swartberg van de Klein Karoo waar het natuurreservaat Gamkaskloof (Die Hel) ligt. Dit gebied was tot 1962 niet bereikbaar over de weg. De vele beekjes en vruchtbare grond ondersteunde ooit een gemeenschap die daar meer dan 100 jaar geïsoleerd leefde. De verwachte rijtijd is ongeveer 2 uur. Rijd voorzichtig, want inhalen is op sommige plaatsen vrijwel onmogelijk.

Hermanus Walvissen 2018

14. Seweweeks Poort
De Seweweeks Poort is waarschijnlijk de mooiste 18 kilometer lange onverharde weg in heel Zuid-Afrika. Met gemakkelijke hellingen, meerdere rivierovergangen, verbijsterende geologie met een eigen microklimaat, is deze weg een absoluut genot om te rijden. Ook dit is een Unesco-werelderfgoed. De Seweweeks Poort bereik je door van Zoar (dicht bij Calitzdorp) aan de N2 de R323 te rijden naar Laingsburg aan de N1.

Reizen door de Westkaap? 
Uiteraard bieden wij als Zuidelijk Afrika specialist verschillende reizen aan die door de westkaap komen. Een interessante reis is de Familiereis Eze, tijdens deze 21-daagse reis verken je de West- en Oostkaap! De westkaap combineren met de Noordkaap? Dat kan met de 14-daagsee rondreis Kande. Nog een andere leuke reis is de 14-daagse gezinsreis Jafari, hierbij ontdek je kaapstad, de tuinroute en de westkust. Uiteraard maken we ook graag een route op maat!