De regio rond Franschhoek, Stellenbosch en Paarl staat erg bekend om de vele wijnhuizen en wijngaarden die hier liggen. Ik ben zelf een wijnliefhebber en kan dan vaak een bezoek aan een wine estate (wijnboerderij) in deze regio niet weerstaan. Bij voorkeur natuurlijk afsluitend met een wijnproeverij, maar alleen de uitzichten over de heuvels met wijnranken zijn al de moeite waard om de regio te bezoeken. In dit blog vertel ik meer over de wijnproeverijen die je kan doen in de wijnlanden van Zuid-Afrika.

Bezoek wijnboeren, individueel of met een georganiseerde wijntour
Er zijn veel manieren om te genieten van de wijnlanden rond Stellenbosch en Franschhoek. Bezoek bijvoorbeeld met eigen auto een aantal wijnboeren en geniet van een proeverij. Houdt er rekening mee dat je wel weer moet rijden. Natuurlijk is wijn proeven geen wijn drinken, maar vaak drink je toch meer dan dat de wijn in een spuugbak terecht komt. Reizen met een BOB is dan zeker aan te raden. Geen BOB? Neem dan deel aan een tour. Er worden vanuit Kaapstad diverse tours naar de wijnlanden aangeboden. Je reist dan met een minibus en gids naar Stellenbosch, Franschhoek of Paarl. Er worden tijdens de tour een paar wijnhuizen bezocht en natuurlijk worden er dan ook een paar wijnen geproefd. Aan het eind van de dag word je weer terug gebracht naar je accommodatie in Kaapstad.

Franschhoek Cellars

Stellenbosch Eikendal Winery

Hop-on en hop-off routes in Franschhoek
Een bezoek aan het dorp Franschhoek is een heel bijzondere ervaring. Je hebt de keuze uit 10 verschillende routes, die elk diverse wijnhuizen langsgaan in verschillende delen van de Franschhoek-vallei. Met de ‘hop-on hop-off’ tram en bus stel je dan je eigen dag samen. Je kiest zelf hoe lang je op elke plek doorbrengt (uiteraard binnen het lijnschema), maar ook waar je eet, drinkt en aan welke activiteiten je deelneemt. Je ervaring begint bij de Franschhoek Terminal of de Groot Drakenstein Terminal (afhankelijk van de lijn). Vanaf de terminals word je rond de lus van haltes van jouw geselecteerde lijn vervoerd door een combinatie van een (dubbeldekker)tram en openluchtbus, zodat je kan uitstappen wanneer je maar wilt. De tram en bus rijden langs 8-9 wijnhuizen die je onderweg kunt bezoeken.

Franschhoek Wine Tram

WineTram 24

Ontdek de wijnlanden per fiets
Een andere fijne manier om de wijnlanden te bezoeken is een rondrit met gids op de fiets. De routes zijn meestal tussen de 10 en 15 kilometer waarbij je 2-3 wijnhuizen bezoekt. Wij hebben zelf bij Lovane Boutique Wine Estate gelogeerd en het fijne is dat bij hun buren, Asara Wine Estate, diverse fietstours met gids kunnen worden gemaakt. Je fietst dan met een kleine groep langs de wijngaarden en bezoekt wat wijnhuizen. Ook sluit je dan af met een wijnproeverij bij Asara Wine Estate.
Houdt er wel rekening mee dat het een glooiend landschap is rond Stellenbosch en je dus zo af en toe best stevig op de pedalen moet staan of anders een stukje met de fiets aan de hand de heuvel op moet lopen. De kosten van de fietstour zijn inclusief fietshuur en vaak een wijnproeverij. Bij zowel Constantia, Franschhoek en Stellenbosch is het zelfs mogelijk om een fietstour met gids op een elektrische fiets te maken.

Als je toch liever gaat wandelen kunnen we ook een wandeling met gids voor je boeken over de landerijen van wat wijnhuizen.

Stellenbosch Bik N Wine 2019

Andere regio’s met wijnlanden
Niet alleen de regio rond Stellenbosch heeft veel wijnhuizen. Ook langs de Oranjerivier bij Upington in de Noordkaap en bij de Cederberg liggen veel wijngaarden met een mogelijkheid om wijn te proeven en te kopen.

Wil je ook wijnproeven tijdens je reis in Zuid-Afrika?
Er zijn verschillende reizen interessant voor een wijnproeverij, dit komt omdat vele reizen starten of beginnen in bijvoorbeeld Kaapstad. Een van de plekken vanwaar je makkelijk een excusie kunt maken naar de wijnlanden.