Reizen met het openbaar vervoer wordt alsmaar belangrijker in de reiswereld, met name ook vanwege het duurzame aspect. Het reizen per trein is in Noorwegen alleen wel iets anders dan dat we in Nederland gewend zijn. In Nederland gaat er vaak elke 15 of 30 minuten een trein naar bijna alle plekken in Nederland. In Noorwegen komt er op sommige plekken soms maar 2 keer per dag een trein langs. Daarnaast zijn er noordelijk van Bodø geen treinverbindingen meer in Noorwegen. Het is mogelijk om de noordelijkere plaats Narvik per trein te bereiken, maar dit kan alleen als je via Zweden reist. Daarnaast hebben veel plekken geen treinstation en zal je dus een stuk misschien per boot (Hurtigbåt) of per bus afleggen.

Hoe is het reizen met openbaar vervoer (trein)?
Ik heb meerdere trajecten per trein, bus en Hurtigbåt bezocht en kan alleen maar vertellen dat het OV echt heel goed georganiseerd is in Noorwegen. Het is natuurlijk ook makkelijker om een trein op tijd te laten rijden als het netwerk minder vol is. Daarnaast is een zitplaatsreservering altijd inbegrepen, dit is nog wel het grootste pluspunt. Bijna alle treinen in Noorwegen hebben goede restaurantwagons waar meer dan een snelle hap te krijgen is. Soms is het echter even puzzelen om een reis helemaal te kunnen boeken gezien sommige routes dus niet zo vaak worden aangedaan.

Enkele (mooiste) treinreizen
1. Bergensbanen – Van Oslo naar Bergen
De meest bekende route is de trein van Oslo naar Bergen (Bergensbanen) van zo’n 7 uur. De reis van ongeveer 500 kilometer gaat van het bergachtige binnenland over het bergplateau de Hardangervidda richting de fjorden. Bij het station Myrdal is het mogelijk om over te stappen en je reis met de Flåmsbana te combineren. Indien je daarvoor kiest, kan je jouw reis zelfs uitbreiden en het combineren met een fjordcruise door de Nærøyfjord. Vervolgens dien je dan wel een stukje met de bus te gaan om weer op de trein te kunnen stappen. Maar die gaat wel via het prachtige Stallheim: absoluut geen straf en een echte aanrader. Mijn advies is dan om deze reis met enkele tussenstops (en overnachtingen) te maken, zodat je ook wat meer van het land kan zien! Denk bijvoorbeeld aan Hemsedal, Haugastøl, Finse en Voss. Een leuke reis van ons die hierbij past is de 10-daagse reis Ymir

Nordland Treinreis Tobias Myrland   Maverix   Visit
Torild Moland - Visit Norway

2. Nordlandsbanen – Van Trondheim naar Bodø
De Nordlandsbanen is het langste ononderbroken spoortraject in Noorwegen (729 kilometer). De treinreis van Trondheim naar Bodø duurt zo’n 10 uur. Deze treinrit kan je overdag maken waardoor je onderweg uiteraard weer prachtige uitzichten ziet. Het is een variërende route die van zuid naar noord steeds ruiger wordt. Een andere optie is om per nachttrein naar het noorden te reizen. Je hebt dan de keuze uit een slaapstoel of slaapcoupé waardoor je heerlijk uitgerust boven de poolcirkel aankomt.

Fl%C3%A5m Fl%C3%A5msbana  Torild Moland   TravelStock
Tobias Myrland - Visit Norway

3. Raumabanen – Van Dombås naar Åndalsnes
Ook de Raumabaan is een bekende treinreis die je in 1 uur en 40 minuten van Dombås naar Åndalsnes zal brengen. De treinrit gaat onder andere door de adembenemende Romsdalen-vallei en er wordt een stop gemaakt bij de Kyllingbrug, waar je een uitzicht hebt over de Vermafossen-waterval. Ook reis je langs de enorm rechte bergwand Trollveggen waardoor je je opeens heel klein voelt. Uiteindelijk kom je aan bij Åndalsnes, gelegen aan een prachtige fjord. Het is slim om hier een nachtje te overnachten zodat je de tijd hebt om met de gondel naar een bergtop te reizen voor een prachtig uitzicht. Of om een mooie wandeling te maken. Combineer Åndalsnes met een bezoek naar Ålesund per bus en breid je reis verder uit vanaf Ålesund per boot (noord- of zuidwaarts). Er zijn genoeg mogelijkheden in dit gebied met het openbaar vervoer. Bekijk de 10-daagse treinreis Fenris die past bij deze route.