Indien je in het bezit bent van een duikbrevet of een enthousiast snorkelaar bent, dan is Mozambique een ideale reisbestemming binnen Zuidelijk Afrika. Walvishaaien en manta’s doen zich tegoed aan het planktonrijke water en bultrugwalvissen trekken hier jaarlijks langs de kust op hun route vanaf het Antarctisch gebied. In dit blog vertel ik je meer over mijn duikervaring in Tofo bij twee verschillende duikscholen: Liquid Dive Adventures en Peri Peri Divers.

Duik en verken de megafauna in Tofo
Tofo is een beroemde stek om te duiken vanwege de megafauna. Het is een speciale locatie, omdat er niet veel locaties elders in de wereld zijn waar je soorten als bultrugwalvissen, manta’s, walvishaaien, schildpadden, roggen, dolfijnen en haaien tegen kunt komen. Bultrugwalvissen vind je ongeveer van juli tot en met november voor de kust van Tofo. Walvishaaien kan je het hele jaar tegenkomen. In onderstaand schema van PADI krijg je een idee van de verschillende diersoorten die hier voorkomen:

Mozambique Duiken Marine Life
© PADI 

De shallow dive / ondiepe duik
In de baai van Tofo zijn verschillende riffen te vinden, zowel voor beginnende als ervaren duikers. Tijdens mijn reis in Mozambique heb ik gedoken met Liquid Dive Adventures (PADI) en Peri Peri Divers (SSI) om kennis te maken met beide organisaties. Wil je rustig beginnen, heb je alleen een Open Water brevet of heb je een langere tijd niet meer in open water gedoken? Waarschijnlijk ga je dan mee op de ‘shallow dive’. Dit is een enkele duik naar één van de riffen rondom Tofo. Ik dook op de plekken ‘Salon’ en ‘Fingers’ en zag hier onder andere de scorpion fish, blue spotted stingray, nudibranch, trumpet fish, porcupine fish, butterfly fish, lion fish, wrasses en een peacock mantis shrimp. Bij beide duiken was de watertemperatuur 24 °C (ik dook in juni) en had een 5 mm volledig wetsuit aan.

Mozambique Tofo Liquid Dive Adventures Oceansafari 12

Vissen Duiken Mozambique

De deep dive / diepe duik
Heb je je Advanced brevet? Dan mag je ook tot 30 meter diepte duiken en kan je ook kiezen voor een ‘deep dive’. Bij beide duikscholen is dit een double dive, waarbij je twee keer het water ingaat met daartussen een surface interval. Het voordeel hiervan is dat je ongeveer 1 tot 1,5 uur op de oppervlakte doorbrengt, waarbij er gezocht wordt naar walvishaaien, manta’s, dolfijnen, schildpadden en (afhankelijk van het seizoen) bultrugwalvissen. Het wordt zo een duikexcursie en een ‘ocean safari’ in één. Een ocean safari is in principe de beste manier om op zoek te gaan naar walvishaaien omdat deze zich voornamelijk rond de oppervlakte ophouden, dus een surface interval is in dit geval een leuk voordeel! Daarnaast is een ‘deep dive’ de beste manier om manta’s te zien, omdat de ‘cleaning stations’ wat dieper liggen.

Mozambique Tofo Peri Peri Divers Oceansafari 8
© Peri Peri Divers

Liquid Dive Adventures
© Liquid Dive Adventures
Enkele tips 
Heb je al een tijdje niet meer gedoken en ben je van plan om te gaan duiken in Mozambique? Houd er dan rekening mee dat duikscholen soms vereisen dat je eerst een opfrisduik in Nederland of in Mozambique maakt als je langer dan een jaar niet in open water hebt gedoken. Je kan dan beginnen met een opfrisduik in een zwembad in Nederland en dit vervolgen met een ‘shallow’ duik in Mozambique.

Weet je nog niet zeker of duiken helemaal jouw ding is? Dan kun je bij Liquid Dive Adventures en Peri Peri Divers ook kiezen voor een ‘Discover Scuba Diving’ (Liquid Dive Adventures) of ‘Basic Scuba’ (Peri Peri Divers) activiteit. Dit is een ideale eerste stap, waarbij je eerst een duik maakt in het zwembad om kennis te maken met je uitrusting, voordat je vervolgens gaat duiken in één van de ondiepe riffen. 

Ook duiken in Mozambique?
Ga je dus naar Tofo en wil je graag duiken? Doen! Op basis van je ervaring en wensen kijken we graag naar hoe we dit het beste kunnen vormgeven. Er zijn enkele voorbeeldreizen waarbij dit mogelijk is, zoals de 21-daagse Self-drive Kito: Zuid-Afrika, Mozambique en eSwatini of bijvoorbeeld de 15-daagse Autoreis Devlin: Zuid-Afrika en Mozambique. Wil je liever andere activiteiten ondernemen in Tofo? Lees dan het blog van Esther over haar fantastische ervaring in Tofo, Mozambique