Tot voor kort was Tofo voor mij niet meer dan een plaatsje in Mozambique, waar je naartoe kunt gaan op vakantie. Maar na mijn verblijf in Tofo, van 4 nachten, kan ik met zekerheid zeggen dat het echt fantastisch was! Ondanks dat ik geen waterrat ben en niet kan duiken, heeft Tofo mij op verschillende manieren enthousiast gemaakt. In dit blog leg ik je uit wat Tofo zo speciaal maakt.

Onderweg naar Tofo
Ten eerste is de weg naar Tofo erg leuk. Je rijdt dwars door Imhambane, aangezien er geen rondweg is. Onderweg kom je langs marktjes, winkeltjes en ontmoet je gezellige mensen. De inwoners van Mozambique staan dan ook bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid.

Prachtige accommodatie aan het strand
Het laatste stukje van de reis brengt je naar het strand. Als je de juiste accommodatie boekt, kan je de auto praktisch op het strand parkeren. In mijn geval verbleef ik in Casa na Praia, direct aan het strand. We hadden een prima kamer en je ontbijt hier met je voeten in het zand. Heerlijk om zo je dag te beginnen!

Casa Na Praia Tofo Mozambique

Levendig centrum met lokale sfeer
Het kleine centrum van Tofo heeft een kleine marktplein met winkeltjes, restaurantjes en een lokale markt. Let op: houd er rekening mee dat er geen pinautomaten zijn, dus zorg ervoor dat je eventueel al geld hebt gepind voordat je in Tofo aankomt. Gelukkig zijn er ook vriendelijke taxichauffeurs die je naar Inhambane kunnen brengen om geld te pinnen.

Tofo Mozambique

Ocean Safari en snorkelen met walvishaaien
Tofo staat bekend als een duikersparadijs, vooral vanwege de aanwezigheid van walvishaaien en manta's. Zoals eerder aangegeven kan ik zelf niet duiken. Ik ben echter wel twee keer het water op geweest om een Ocean Safari te maken. Tijdens deze excursie zagen we springende bultruggen, dolfijnen en walvishaaien. Zodra er een walvishaai wordt gespot, trek je je flippers aan en ga je snorkelen met deze beesten. Een ervaring die zeker op de bucketlist van velen staat!

Walvishaai Duiken Tofo

Surfen in Tofo
Tijdens mijn verblijf besloot ik om het dorpje in te lopen en te informeren naar surflessen. Eens moet de eerste keer zijn en Tofo leek me de perfecte locatie om het te proberen. Ik boekte een privéles voor een uurtje en kon gewoon op mijn surfplank staand naar de kust komen. Wat een ervaring!

Surfen Tofo Mozambique

Lokale kookervaring in Tofo
We hadden ook de mogelijkheid om een ochtend met de lokale bevolking te koken. We werden vervoerd in een "bakkie" (achterin een pick-uptruck) en moesten vervolgens een klein stukje lopen naar een nabijgelegen dorpje. Hier hebben we samen met de lokale bevolking het gerecht 'Matapa' gekookt. Van het stampen van de knoflook en cassavebladeren tot het splijten van een kokosnoot. We konden zelfs als we wilden in de boom klimmen om kokosnoten te pakken. Dat laatste ging ons overigens net iets te ver. Wel hebben we geholpen met het halen van water uit de put. Ik had enorm veel respect voor deze vrouwen. Alles lijkt zo eenvoudig wat ze doen totdat je het zelf probeert!

Lokaal Koken Tofo

Gezelligheid en vriendelijke mensen
Wat ook zo leuk is aan Tofo, is de gezellige sfeer in het dorpje. 's Avonds kan je heerlijk uiteten in één van de restaurantjes en overdag kan je lunchen waar je maar wilt. Er zijn genoeg mogelijkheden. De lokale bevolking is vriendelijk en altijd bereid om te helpen, zonder opdringerig te zijn.

Conclusie
Tofo is een plek waar ik graag naar terug zou gaan vanwege de relaxte sfeer, de vriendelijke mensen en de fantastische activiteiten. Zelfs als je geen waterrat bent of niet kunt duiken, valt er nog zoveel te ontdekken en te genieten in dit kleine stukje paradijs in Mozambique!

Wil je ook naar Tofo in Mozambique?
We bieden verschillende reizen aan naar Mozambique waarbij je ook Tofo kunt bezoeken. Bijvoorbeeld 15-daagse Autoreis Devlin waarbij je Zuid-Afrika en Mozambique bezoekt, maar ook de 21-daagse Self-drive Kito waarbij je naast Zuid-Afrika en Mozambique ook eSwatini ontdekt. Uiteraard kunnen wij deze reizen ook aanpassen naar wens.