In de afgelopen 5 jaar heb ik alle drie de Baltische hoofdsteden mogen bezoeken. Als je denkt dat deze landen en hoofdsteden vrijwel hetzelfde zijn en op elkaar lijken, dan zou ik je zeker aanraden om eens verder te lezen. Zo heeft elk land zijn eigen rijke cultuur en tradities ontwikkeld. Maar hoe zit het dan met de hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius? Zijn deze drie Baltische hoofdsteden allemaal de moeite waard om te bezoeken? In dit blog neem ik je mee langs de verschillen.

Tallinn: een middeleeuwse verrassing
Laten we beginnen met Tallinn in Estland, de noordelijkst gelegen hoofdstad van de drie. Dit was tevens ook de eerste Baltische hoofdstad waar ik kennis mee maakte en deze stad had me destijds totaal verrast! De binnenstad van Tallin heb ik altijd beschreven als sprookjesachtig. Een soort openluchtmuseum vanwege de middeleeuwse uitstraling. Denk aan smalle geplaveide straatjes, oude stadsmuren en goed bewaard gebleven verdedigingstorens met rode daken. De straatjes zijn kleurrijk en sfeervol. Op het plein Raekoja Plats vind je bijvoorbeeld mooie terrassen. Daarnaast zijn enkele uitzichtpunten verspreid over de stad, zoals Kohtuotsa, om te genieten van een weids uitzicht over de stad. 

Tallinn Estland Binnenstad

De invloed van Scandinavië is het meest zichtbaar in Tallinn vergeleken met de andere 2 steden. Dat kan je merken aan de bouwstijl, de taal (die verwant is aan het Fins) en onder andere de culinaire gewoonten. Buiten het oude stadscentrum van Tallinn vind je ook moderne wijken, tevens staat Estland ook bekend om zijn technologische ontwikkelingen en dat zie je terug in het straatbeeld en in de winkels. Vanuit Tallinn kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar onder andere het Lahemaa Nationaal Park in het oosten of het prachtige Saaremaa eiland in het westen. Wist je dat Tallinn ook een geschikte keuze is voor een winterse citytrip?

Tallinn%2C Estland

Riga: art-nouveau stijl en prachtige cultuur
Op naar Riga, de hoofdstad van Letland, die iets zuidelijker ligt. Ik bezocht Riga in de zomer van 2019 met temperaturen die opliepen tot wel 28 à 29 graden. Daardoor ontdekte ik tot mijn verrassing dat dicht bij Riga een prachtig strand ligt (Jūrmala), waardoor je tijdens een zomerse dag ook kunt genieten van het verfrissende water en de mooie kustlijn. Riga heeft een totaal andere uitstraling dan Tallinn. Voornamelijk vanwege de art-nouveau bouwstijl die je in Tallinn veel minder terugziet. De binnenstad van Riga is erg sfeervol en wanneer je er rondloopt zie je veelal gedetailleerde en versierde gevels. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Alberta Iela en Elizabetes Iela, twee van de meest bekende straten waar je veel prachtige art-nouveau gebouwen kunt bewonderen. En vergeet ook het zogenoemde Zwarthoofdenhuis op het Stadhuisplein niet!

Riga%2C Letland Terrassen

Riga heeft een rijke geschiedenis en was in het verleden een belangrijk handelscentrum van de Hanze. De stad heeft daardoor ook veel invloeden van Duitsland en Rusland gehad. Vandaag de dag tref je in het bruisende centrum gezellige terrassen en eettentjes aan, waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en drankjes. Ook biedt de Letse hoofdstad veel culturele mogelijkheden met tal van theaters, opera's, concertzalen, kunstgalerijen en musea. Een andere kleine tip van mij: bezoek de karakteristieke wijk Ķīpsala, net buiten het centrum van Riga. 

Riga%2C Letland Art Nouveau

Vilnius: rust, natuur en barokke schoonheid 
En dan komen we bij Vilnius in Litouwen, de zuidelijkste stad van de drie. Deze plek bezocht ik in mei 2023 en verraste mij wederom. Hoewel ik al het een en ander had gelezen over de stad, overtrof het mijn verwachtingen. De stad is namelijk veel sfeervoller dan ik dacht! Door het lentezonnetje waren er veel mensen buiten bezig of ontmoetten elkaar bij terrassen. Dat zorgde voor een leuke levendige sfeer in de stad. De barokke stijl is duidelijk zichtbaar in de architectuur, wat Vilnius onderscheidt van zowel Tallinn als Riga. Het historische centrum is als een doolhof van charmante straatjes, pleinen en kerken. De stad heeft zelfs een beetje een mediterrane uitstraling.

Vilnius Litouwen

Wat me ook opviel, is hoe dichtbij de natuur is. Binnen enkele minuten kun je de stad achter je laten en het groen opzoeken. De omgeving van Vilnius is bezaaid met groene parken, uitgestrekte bossen en meren. Daarnaast zijn de straten in Vilnius erg schoon en er heerst toch ook een bepaalde rust en relaxte sfeer. Waarschijnlijk omdat de stad toch wat minder ontdekt is dan Tallinn en Riga. Maar omdat Vilnius toch bruist van leven is het een ideale plek voor een citytrip. Mede dankzij de voldoende bezienswaardigheden en uitstapjes die je er kan maken. Wil je meer weten over Vilnius? Wist je deze 5 dingen al over de Litouwse hoofdstad?

Vilnius Uzupis

Conclusie
Alle 3 de steden hebben dus zo hun eigen karakter en stijl, waardoor het zeker de moeite waard is om ze alle 3 te bewonderen. Ook omdat alle 3 de steden niet enorm groot zijn kan je tijdens een rondreis door de landen ze ook gemakkelijk in een paar dagen tijd allemaal ontdekken. Daarnaast zie je dan tegelijkertijd meer van de natuurrijke omgeving van de Baltische Staten. Bekijk de 7-daagse Fly-Drive Ausrine: waarin je de Baltische Hoofdsteden ontdekt per auto. Of ga voor de duurzamere en ontspannen 11-daagse reis Ask waarin je per openbaar vervoer reist van Vilnius via Riga naar Tallinn.