Het Hluhluwe park is onderdeel van het gecombineerde Hluhluwe Imfolozi Game Reserve. Dit is een beschermd gebied in Kwazulu Natal (provincie in Zuid-Afrika). Het park is tevens de thuisbasis is van de Afrikaanse Big 5. Het Hluhluwe gedeelte ligt in het Noorden en in het Zuiden het Imfolozi gedeelte. Het park heeft 3 ingangen: de Memorial gate in het noorden, aan de oostkant de Nyalazi gate en de Cengeni gate aan de westkant. Al verschillende keren bezocht ik het Hluhluwe park en deed ik verschillende ervaringen op. Deze kennis en ervaring deel ik in dit reisblog met jullie.

Mijn eerste keer in Hluhluwe
We kwamen binnen via de westkant in het Imfolozi gedeelte, de Cengeni ingang, van het park. Het Imfolozi gedeelte heeft een andere begroeiing dan het Hluhluwe gedeelte. Hier is meer lage begroeiing met kleinere bosjes. Vanuit Imfolozi zijn we al safari rijdend naar Hilltop Camp gereden in het Hluhluwe gedeelte. Onderweg kwamen we niet zoveel tegen omdat het midden op de middag was en in oktober is het dan dus al behoorlijk warm. Om 17.00 zijn we met een safari meegegaan die door het park wordt georganiseerd. We kwamen een olifant tegen die zich erg had verstopt in het groene blad. Verder op de heuvel hebben we zeer veel buffels gezien.

IMG 3157

Wildlife in en om het Hluhluwe park
Later ben ik meerdere keren in het park geweest waar ik heel veel meer andere dieren op eigen gelegenheid heb gespot. Zo hebben we in het Noorden van het park veel olifanten, giraffes en neushoorns gespot. Neushoorns zie je tegenwoordig heel veel in het Imfolozi gedeelte. Het park is erg bekend met name door de hoeveelheid neushoorns die je hier kunt zien. Verder hebben wij in het Imfolozi gedeelte een keer wilde honden gezien. Olifanten zie je genoeg in en buiten het park. Landschappelijk gezien vind ik zelf het Hluhluwe gedeelte iets mooier, omdat het landschap hier uit meer heuvels bestaat en je daardoor soms ergens mooi overheen kunt kijken.

Olifanten Hluhluwe Ramon Lucas 31

Zonsopgang Hluhluwe Ramon Lucas 2


Recente ervaring in Hluhluwe
Op mijn afgelopen reis naar het park met Cape Tracks, hebben we zowel in Hilltop Camp overnacht als in het Mpila camp. Zelf geef ik de voorkeur aan Mpila camp, ook al moet je hier je eigen potje koken/braaien. Naar mijn mening is het bij Mpila rustiger dan het veel grotere Hilltop camp. We hebben een safari gereden georganiseerd door mensen van het park. We hebben onderweg best wel wat gezien; een leeuw op hele groet afstand, neushoorns, apen, wat wrattenzwijntjes en op het eind zelfs olifanten vlak achter onze auto! Altijd is het oppassen en een verrassing wat ze gaan doen. We waren 2 dagen in dit mooie park en hebben natuurlijk ook veel zelf rond gereden. We hebben alles gezien, behalve het luipaard, maar helaas deze liet zich niet zien hoeveel moeite we ook hebben gedaan. Het was weer een prachtige ervaring voor iedereen die mee was.

Neushoorn Hluhluwe Ramon Lucas 6


Accommodatie mogelijkheden in het park
Er zijn voldoende accommodatie mogelijkheden in het park. Bij Hilltop, het grootste camp, heb je bungalows op self-catering basis en huisjes inclusief ontbijt. Verder is er een restaurant aanwezig en een winkel met zeer beperkte voorraad. Het is aan te raden om producten buiten het park te kopen. In het Imfolozi gedeelte heb je alleen self-catering mogelijkheden in het Mpila camp. De huisjes zien er netjes uit en met een beetje geluk heb je een kudde wilde zwijnen die om je braaiplek tikkertje aan het spelen zijn. Ook hier altijd deuren dicht houden, omdat apen graag brood of iets anders van je willen pakken. Verder zijn er nog wat lodges van privé eigenaren.

Hluhluwe Mpila 2Bed Tent

Hilltop Camp RestHuts02


Ook het Hluhluwe park ontdekken? 
Tijdens verschillende rondreizen die wij aanbieden is het mogelijk om door het Hluhluwe park te rijden en er te verblijven. Bijvoorbeeld deze 14-daagse Kennismakingsreis Zuid-Afrika. Daarnaast zijn er allerlei andere routes mogelijk tijdens een rondreis door Zuid-Afrika en verzorgen we ook reizen op maat!