Ooit gehoord van de autoslaaptrein in Finland? Deze trein brengt je vanuit de hoofdstad (of andere grote Finse stad) naar het noorden van het land of omgekeerd. Ideaal als je niet zo ver wilt rijden en uitgerust aan wil komen op je bestemming. In dit blog vertel ik je meer over de autoslaaptrein in Finland met wat handige tips en informatie als je hiermee reist.

Van Zuid- naar Noord-Finland per autoslaaptrein
In de nachttrein begint onderweg je vakantie al. Nachttreinen rijden naar Rovaniemi, Kolari en Kemijärvi. Indien je de auto meeneemt in de autoslaaptrein in Helsinki dien je naar het station Pasila te rijden, net buiten Helsinki. Tot en met 19 april rijden er dagelijks treinen naar Rovaniemi, Kolari en Kemijärvi. Daarna rijden er vier keer per week treinen naar Kolari en nog steeds dagelijks naar Rovaniemi.
>> De nachttrein naar Kolari duurt ongeveer 14 uur en 30 minuten, de aankomst en vertrektijden kunnen variëren, maar je vertrekt in de avond en komt aan het eind van de ochtend aan in Kolari.
>> De nachttrein naar Rovaniemi duurt ongeveer 11 uur en 50 minuten, je vertrekt in de avond en komt aan het begin van de ochtend aan.
>> De nachttrein naar Kemijärvi duurt ongeveer 13 uur en 20 minuten, je vertrekt in de avond en komt in het midden van de ochtend aan.
Let op: bovenstaande tijden gaan over het jaar 2024.

Welke slaapcoupé neem ik aan boord van de autoslaaptrein?
Wanneer je besluit om met de autoslaaptrein te reizen is het handig om eerst na te denken of je een slaapcoupé beneden of boven in de trein wil. De bovenste slaapcoupés zijn over het algemeen wat duurder en iets luxer. Ze beschikken over een eigen douche en toilet voor ultiem comfort. De onderste slaapcoupés zijn iets goedkoper, maar hier deel je de douche en toilet die in de gang te vinden zijn met ongeveer 10 andere slaapcoupés. De slaapcoupés zijn geschikt voor 1–2 of 1–3 personen en bestaan uit stapelbedden met een afmeting van 200x75 cm. Op dit moment (2024) worden er geen losse slaapplaatsen in gedeelde slaapcoupés aangeboden, waardoor de slaapcoupé altijd voor jezelf en je reisgenoten is. Ik heb zelf in de onderste slaapcoupé geslapen en ervaarde geen problemen met het delen van de wc en douche. Wanneer je normaal gesproken vaak naar de wc moet, dan kan ik me voorstellen dat het hebben van een eigen toilet wat prettiger is. Het is tevens ook mogelijk om een aangrenzende beneden-slaapcoupé (2 + 2 personen) te reserverem, met een tussenschot dat open kan.

Autoslaaptrein

Wat kan ik verwachten in mijn slaapcoupé aan boord van de autoslaaptrein?
Bewaar je kaartjes vooral aan het begin van de reis, aangezien de conducteur dan langskomt om deze te controleren. Dekbedden, kussens en lakens zijn aanwezig in de slaapcoupés. Slaapcoupés met eigen douche hebben ook badhanddoeken. Slaapcoupés zonder eigen douche beschikken wél over wastafels met stromend water. Let wel dat kraanwater in de autoslaaptrein niet drinkbaar is. In alle slaapcoupés vind je bij aankomst een fles van 0,35 liter per slaapplaats. In de restauratiewagen kan je uiteraard meer water kopen. Verder zijn er twee stopcontacten en is er gratis wifi aanwezig. Het kan zijn dat de verbinding wel eens uit en aan gaat. Als je er zeker van wilt zijn dat je je films of andere media zonder onderbrekingen bekijkt, is het raadzaam om deze vooraf de downloaden. De slaapcoupés zijn ook voorzien van grote ramen waardoor je de voorbijtrekkende landschappen kunt bewonderen. Als je een lichte slaper bent, neem dan wat oordopjes mee. De trein en andere passagiers zullen altijd voor wat rumoer zorgen. Bij langere treinstops kan je je hond uitlaten. Aan het begin van de reis kan je de conducteur om informatie vragen over langere tussenstops.

Restauratiewagen en maaltijden aan boord van de autoslaaptrein
Er is een restauratierijtuig in elke nachttrein die tot 02.00 uur geopend is en 's ochtends om 04.00 uur opnieuw opengaat. In het restauratierijtuig kan je geen tafels reserveren. Je kunt eventueel wel eten bestellen in je slaapcoupé, er zijn daar namelijk ook menukaarten aanwezig. Als je de volgende ochtend van je ontbijt in je slaapcoupé wilt genieten, bestel dit dan uiterlijk 5 dagen vóór de treinreis! Dit kan via de vr.fi-website via "Mijn reis bewerken" -> "Ontbijt toevoegen". Wanneer je een reis bij ons geboekt hebt, neem dan contact met ons op! Het personeel aan boord bezorgt het ontbijt 120-30 minuten vóór je eindpunt.

Autoslaaptrein Restauratiewagen Restaurant

Je auto op de autoslaaptrein meekrijgen, hoe gaat dat?
Bij het in- en uitrijden van je auto ben je altijd zelf verantwoordelijk. Vooral bij niet-standaard voertuigen zoals verlaagde auto's of auto's met aanhangers, is het belangrijk dat de bestuurder dit zelf doet. Er mogen geen andere passagiers of huisdieren in de auto zitten als je de auto-draagwagen binnenrijdt. Autovervoerderstations beschikken over een wachtkamer waar je reisgezelschap kan wachten. Huisdieren mogen tijdens de reis niet in de auto achterblijven en neem een aparte tas mee voor spullen die je nodig hebt in je slaapcoupé aan boord van de autoslaaptrein.

Zorg ervoor dat je genoeg tijd reserveert om de auto te laden, de exacte laadtijd staat op je ticket vermeld.  De overige bagage kan in de auto blijven. Nadat de auto is geladen, vergeet niet de handrem aan te trekken, de airco/verwarming uit te schakelen en de auto op slot te doen. Ook wordt aangeraden om de autoalarm uit te schakelen. Bij het uitrijden van de auto ga je naar het autotransportstation en wacht daar op de instructies van het personeel en jouw beurt. Reserveer voldoende tijd voor het lossen. Stap niet aan boord van de zonder toestemming van het personeel. Gebruik alleen de aangegeven paden om toegang te krijgen tot je auto. Maak je niet druk over het in- en uitrijden van je auto, er staan medewerkers klaar om je te helpen.

Bekijk hier een video van de treinmaatschappij VR over het rijden van de auto op de autoslaaptrein.

Autoslaaptrein Auto Laden
© Vr.fi 

Een reis maken met de autoslaaptrein? 
Bekijk eens de 21-daagse Laplandreis Walkure: onbekend Lapland. Start je reis met de autoslaaptrein en verken Fins Lapland, om vervolgens via Zweeds naar Noors Lapland te reizen waar natuur in overvloed is en je overal rust en ruimte zult ervaren. Of kies voor de 14-daagse hotelreis Vidar en verken de sfeer van het Hoge Noorden, de stille uithoek van Lapland.