Ga je voor het eerst naar Afrika? Dan is de kans groot dat ook jij de wens hebt om de 'Big Five' te zien! De naam 'Big Five' is bedacht door de jagers en verwijst naar de 5 moeilijkste en gevaarlijkste dieren om te voet op te jagen. Weet jij welke dieren er tot de 'Big Five' behoren? En wil je graag weten waar je de grootste kans maakt op het spotten van deze 5 diersoorten? In dit reisblog geef ik je hier wat informatie over. 

Uit welke dieren bestaat de ‘Big Five’?
» De Buffel
Mijn ervaring is dat je de buffel makkelijk kan spotten in alle grote parken waar water is. Ze heten ook eigenlijk de waterbuffel. De uitzondering op het zien van de buffel is Namibië. In Namibië is het dier alleen te spotten in de parken in de Caprivistrook (een strook tussen Botswana en Angola), dus ook zelfs in Nationaal Park Etosha ga je ze niet tegenkomen. Naar mijn mening is de mooiste plek om buffels te spotten in Nationaal Park Chobe (Botswana) en dan in de buurt van het water.

Buffel Chobe Cape Tracks Ramon Lucas

» De Leeuw
Leeuwen zijn te spotten in nagenoeg alle parken. Garantie om ze te zien is er nooit. Maar wil je echt leeuwen zien dan kun je ook naar kleinere ‘private’ game parks gaan. Mijn favoriete plek om de leeuw te spotten is Kgalagadi of Kalahari. Zowel de Kglagadi (bijna zo groot als Nederland) en de Centrale Kalahari (groter dan Nederland) zijn hele grote gebieden, een leeuw spotten in zijn meest natuurlijke habitat geeft dan een goed gevoel. Je rijdt hier vaak ook zelf met een eigen 4x4-auto en de kans is dan groot dat jij de enige bent die dat moment beleeft.

» Het Luipaard
Het luipaard komt in alle grote en kleine parken voor, maar is het moeilijkste van de 5 om te spotten. De reden dat deze dieren zo moeilijk te spotten zijn, komt door de grootte van het territorium in combinatie met hun gedrag. In de ochtenden jagen ze namelijk waarna ze verder de hele dag schuilen in een boom. Het Kruger Park langs de S100 bij Satara is een erg goede plek om luipaarden te spotten. Ook de Kgalagadi bij Twee Rivieren is een goede plek.

Luipaard Kruger Park Cape Tracks Ramon Lucas

» De Neushoorn
Om neushoorns te zien moet je in het juiste park zijn, je ziet ze gewoon niet overal. Het is daarom ook geen garantie dat een rondreis met daarin 3 dagen Kruger Park je altijd een neushoorn ziet. Wil je het dier zien, ga naar wildpark Hluhluwe in Zuid-Afrika. Zowel de witte als de zwarte neushoorn leeft in dit park. In Botswana wordt gezegd dat de neushoorn niet meer in het wild leeft en kunnen ze alleen gezien worden bij Khama Rhino Sanctuary.

Neushoorns Madikwe Cape Tracks Ramon Lucas

» De Olifant
De olifant is niet erg lastig om te spotten: groot en grijs en in elk groot park leven ze. In het noordwesten van Namibië leven nog woestijnolifanten, die zijn lastiger om te spotten. Mijn favoriete plek om olifanten te zien is bij het oversteken van water of wanneer ze spelen met water bij een watergat.

Olifant Makgadikgadi Cape Tracks Ramon Lucas

Welke parken moet ik bezoeken om de 'Big Five' te zien?
Let op, het is geen garantie en niet in elk park leven alle 5 de dieren van de ‘Big Five’, maar bezoek je een aantal van deze parken in één reis? Dan is de kans groot dat je ze alle 5 kan afstrepen.

Zuid-Afrika:
Kruger park, Hluhluwe, Addo Elephant, Pilanesberg & Madikwe
Botswana: Chobe, Moremi, Makgadikgadi (let op: geen neushoorns in het wild)
Namibië: Etosha (geen buffels) en Caprivi Game park
Zambia: South Luangwa, Lower Zambezi, Kafue
Malawi: Liwonde en Majete

Wil jij ook de Big Five spotten op reis? 
Er zijn een aantal reizen die we aanraden om te maken waarbij je door de meest interessante gebieden komt om de Big Five te spotten. Een van die reizen is de kennismakingsreis Zuid-Afrika waarin je in 14 dagen de bekende en minder bekende gebieden in het noordoosten van Zuid-Afrika verkend. Andere interessante reizen zijn budgetreis Rudo: en leer een groot deel van Zuid-Afrika met binnenlandse vlucht in 21 dagen kennen of 21-daagse Autoreis Ashur: Namibië-Botswana vanuit Zuid-Afrika. Waar nodig kunnen we uiteraard een reis aanpassen naar wens of een gehele reis voor jou op maat samenstellen!