Antarctica is een van de meest ongerepte plekken op aarde. Het is een plaats waar zelden iemand komt, behalve wetenschappers en avonturiers die op zoek zijn naar de onvergetelijke wilderniservaring. Als je overweegt om Antarctica te bezoeken, is het belangrijk om te weten dat de maand waarin je reist een belangrijke rol speelt in de ervaring die je zult hebben. Het seizoen om Antarctica te bezoeken is relatief kort en loopt van eind oktober tot begin maart. In deze blog neem ik de verschillende maanden van het jaar op Antarctica door en vertel ik wat je kunt verwachten. Of je wilde dieren wilt spotten of gewoon wilt genieten van het spectaculaire landschap, er is altijd een tijd van het jaar die het beste bij je past.

Een wit wonderland in oktober
Eind oktober zullen de eerste expedities koers zetten richting Antarctica, voor wie een minder groot budget hebben, is dit het moment om te gaan. Dat komt omdat je in oktober vrij vroeg in het seizoen reist. Let wel dat het betreft wildlife vrij rustig is. Uiteraard zullen er pinguïns en zeehonden worden gezien, maar het spotten van ander wildlife is meer een uitzondering dan de standaard in deze maand. Antarctica zelf ligt verstopt onder een laagje sneeuw en de hele wereld is prachtig wit! Voor de echte landschapsfotograaf of natuurliefhebber is dit echter een prachtige reisperiode met grote ijsbergen en de magische witte landschappen.

Een langzaam ontwakende natuur in November
In november zullen de dagen voorzichtig langer worden, maar blijft het een magische witte wereld rondom Antarctica. Combineer Antarctica met South-Georgia en/of de Falklands in dit seizoen, waarin zeeolifanten en pinguïns elkaar het hof maken. Ook kan je verschillende lentebloemen zien bloeien op deze eilanden. Geniet van vele zeevogels (zoals albatrossen) tijdens de diverse zeedagen. Ook is dit de periode dat de ijsbrekers de Weddelzee in kunnen varen op zoek naar de afgelegen keizerpinguïnkolonies.

Antarctica November

Wildlife in overvloed in december
December is misschien wel de beste maand om Antarctica te bezoeken. Het is het begin van de zomer met temperaturen die hun warmste naderen (volgens Antarctische normen), lange dagen en overal wildlife. Kolonies pinguïns zijn op volle capaciteit en het spotten van zeehonden en walvissen wordt in deze maand steeds normaler. Daarnaast is de toegang tot landingsplaatsen om aan land te gaan ook gemakkelijker in deze maand. Het is wel de duurste tijd om Antarctica te bezoeken, vooral tijdens Kerstmis en Nieuwjaar. Zorg dat je ruim van tevoren boekt! Hoogtepunten in het wild zijn onder meer trekkende walvissen, zeehondenpups en jonge koningspinguïns op de stranden van South Georgia.

Antarctica In December

Nog meer (pasgeboren) widlife in januari
Het hoogseizoen van Antarctica gaat door tot in januari, met bijna 24 uur daglicht waardoor je ruimschoots de gelegenheid hebt om foto's te maken met je camera. Begin januari kun je schattige pluizige grijze pinguïnkuikens verwachten, en het is ook een goede maand om zeehonden en walvissen te spotten. Terwijl het zee-ijs breekt in het oosten van Antarctica, heb je de kans om deel te nemen aan een van de zeldzame reizen naar de Rosszee, waar je de afgelegen hutten kunt bezoeken die door Scott en Shackleton werden gebruikt tijdens hun beroemde expedities. Deze afvaarten behoren doorgaans tot de duurste Antarctica-cruises die worden aangeboden, maar ze bieden je de kans om aan land te gaan op plaatsen waar maar weinig andere mensen ooit een voet hebben gezet.

Antarctica In December

Walvissen en ijsvrije delen in feburari
Februari is de beste tijd om walvissen te spotten op Antarctica, met soorten als bultruggen, dwergvinvissen en orka's. Daarnaast heb je nog steeds kans om pinguïnkuikens te zien. Pelsrobben zijn er ook in overvloed in deze tijd van het jaar, en je zult merken dat zeehondenpups nieuwsgieriger zijn nu hun ouders op jacht zijn in de omliggende zeeën. Op dit punt in het seizoen is het onwaarschijnlijk dat je problemen zult ondervinden met zee-ijs, en dit is de beste maand voor cruises die zich buiten de poolcirkel wagen. In Zuid-Georgia zul je misschien ook ontdekken dat de nestplaatsen van de zwervende albatrossen, die halverwege het seizoen gesloten zijn om uitkomende kuikens te beschermen, nu open zijn voor bezoek. Let wel op; het witte Antarctica zal je tegen deze tijd niet meer zien. Het zijn veel kiezels en het is een wat grauwere wereld.

Pinguinkuiken Antarctica

Een andere ervaring in Maart
In maart begint het seizoen om Antarctica te bezoeken af te nemen en naarmate de maand vordert, zie je steeds minder schepen op Antarctica. Op dit punt is het te laat om pinguïnkuikens te zien en de temperaturen worden kouder, hoewel het nog steeds een geweldige tijd is om walvissen te spotten, en pelsrobben zijn er in overvloed op het Antarctisch Schiereiland. Met de laagste sneeuwbedekking en de rui van de pinguïns, is dit misschien niet de maand om Antarctica op zijn meest fotogenieke manier te zien, maar je zult waarschijnlijk een aantal spectaculaire zonsondergangen meemaken. En er worden vaak voordelige tarieven aangeboden.

Walvissen Antarctica

Ook nieuwsgierig naar Antarctica? 
Op onze website is een overzicht van reizen naar Antarctica te vinden. Bekijk bijvoorbeeld de 12-daagse Antarctica expeditie, basecamp Plancius. Een actieve reis voor wie Antarctica graag op een sportieve manier willen ontdekken. Of wat dacht je van de 20-daagse reis naar Falkland, Grytviken & Antarctisch schiereiland per motorschip Hondius en verken ruige landschappen en verbazingwekkend gevarieerde wilde dieren. Twijfel je welke reis het beste bij je past? Leg je wensen aan ons voor en wij zoeken voor jou de meest geschikte reis!