Wanneer je gaat kamperen in Zuidelijk Afrika zijn de voorzieningen soms minimaal. Je kan misschien een aantal dagen geen boodschappen doen of je hebt bepaalde zaken niet mee kunnen i.v.m. veterinary fence controles. Ik was voorbereid op telkens een week slecht eten voordat we weer een nacht comfortabel in een lodge zouden overnachten. Niks was echter minder waar! Lees in mijn blog wat wij aten tijdens onze reis en doe wat inspiratie op.

Brood eten tijdens het kamperen
Brood is nogal lastig te verkrijgen en zeker vers brood kennen ze niet in zuidelijk Afrika. In de ochtend ga ik niet zo goed op alleen een yoghurtje en daarnaast was onze koelkast te klein voor 14 yoghurtjes en andere zaken. Gerard die mee is gegaan had echter bedacht dat we zelf wel brood konden bakken. Hij heeft in Nederland lopen experimenten op open vuur en het eind recept was echt ideaal voor een kampeerreis!

Recept:
⁃ 400 gram bakpro (meel)
⁃ 300 ml yoghurt
⁃ Theelepel bakpoeder
⁃ Zout


Het was even zoeken naar de juiste verhoudingen en dat voel je snel genoeg aan. Wij hebben later in de week een dopje water toegevoegd voor een beter resultaat. Wat het fijne is, nadat je op het vuur je avondmaaltijd hebt gekookt bak je deze broodjes even af. Het is een heerlijk alternatief met een beetje boter en beleg. Eet je de broodjes meteen op dan kun je ze evt. ook vullen met bijvoorbeeld chakalaka, vlees of kaas (roosterkoek op z’n Afrikaans).


Eenpansmaaltijden in Zuidelijk Afrika
Naast het zelfgebakken brood zijn we op zoek gegaan naar eenpansmaaltijden die we op vuur konden klaarmaken. Het gas wilden we eigenlijk alleen gebruiken om water te koken. Wat erg goed heeft gewerkt waren de volgende gerechten.
> Aardappelen, ui, knoflook, vlees wat maar voor handen is (gehakt, worst, corned beef) in een pan samen opbakken en een tomaten / komkommer salade ernaast
> Chakalaka (uit blik), groente (uit blik), gehakt of kip toevoegen en dan rijst koken
> Shakshuka; ui, knoflook, paprika, tomaat (gepeld uit blik), eieren, kruiden + zelfgemaakt pita broodje
> Chili con/sin carne
> Nasi

Maaltijd Zuid

Eenpansmaaltijd Kampeerreis

Eetpatroon tijdens onze reis
Er is in Afrika vrij veel eten in blik te verkrijgen wat je niet perse koud hoeft te houden. Met goede berekeningen en wat passen en meten kregen we alles mee in de koelkast en hadden we elke dag een redelijk gezonde maaltijd. Aangezien je vaak vroeg in de ochtend en laat in de middag een safari gaat rijden, hadden we het volgende patroon opgebouwd:
> Safari rijden en ontbijten in de auto met zelfgemaakt brood tijdens de safari
> Richting nieuwe kampeerplek en op de kampeerplek vuur maken en warm eten (lunch) + brood bakken
> Nog een safari rijden
> In de avond een zelfgemaakt broodje bakken of een braaibroodje op open vuur

Met name in de avond als het donker is wil je geen hele maaltijd meer hoeven koken in een wildpark. Beesten hebben een goed reukvermogen en in het donker ziet alles er toch wat enger uit dan overdag. Dan is een zelfgemaakt broodje idealer! 

Eenpansgerecht Zuidelijk Afrika Maaltijd

Ook een kampeerreis maken? 
We bieden verschillende avontuurlijke kampeerreizen aan door de Afrikaanse wildernis en leegte. Zoek een reis die bij je past of vraag anders een rondreis op maat aan bij ons. Dan stellen we een reis samen die geheel aan je wensen voldoet. Liever een reis met wat meer luxe en ontspanning? Ook deze reizen vindt je op onze website.