Weidse uitzichten, een prachtig bergachtig landschap en wegen over indrukwekkende bergpassen. Tussen dat alles vind je de plaats Oudtshoorn. Deze stad in de Klein Karoo staat bekend als struisvogelhoofdstad van de wereld. Deze grote vogel is de reden waarom veel mensen de regio bezoeken, maar er zijn nog veel meer redenen om een verblijf in Oudtshoorn op te nemen in je reisroute. In dit reisblog neem ik er een aantal met je door, daarnaast geef ik ook een aantal tips om te overnachten in de regio van Oudtshoorn. 

Bezoek struisvogelboerderijen in Oudtshoorn 
Zoals eerder genoemd zijn er veel struisvogels te vinden in de omgeving van Oudtshoorn. De veren van de struisvogels waren in de 19e eeuw erg in trek bij modeontwerpers en mensen van hoge komaf. Door de hoge prijs van de struisvogelveren was er in deze industrie veel geld te verdienen. Het was waarschijnlijk de auto die een einde bracht aan deze industrie, omdat er in de auto niet voldoende plaats was voor de lange veren op de hoeden van de dames. Tegenwoordig zijn de veren niet het enige struisvogelproduct. Ook het vlees is erg populair, omdat het mager vlees is. Daarnaast worden er van het struisvogelleer verschillende producten gemaakt. Als je rondrijdt in de omgeving van Oudtshoorn, zul je verschillende velden zien met struisvogels. Wil je een bezoek brengen aan een struisvogelboerderij, om meer te leren over deze industrie? Dan kan dat bijvoorbeeld bij Highgate Ostrich Farm. De tours duren ongeveer 1,5 uur, waarbij je uitleg krijgt over de struisvogels en de boerderij. Je kan de tour afsluiten met een lunch of diner bij het restaurant. Het is een interessante manier om een industrie te leren kennen die in Nederland een stuk minder bekend is.

Zuid Afrika Oudtshoorn De Denne Struisvogel Boerderij

Wandel door de Cango Caves
Iets ten noorden van Oudtshoorn liggen de Cango Caves. De Cango Caves is het grootste Afrikaanse grottenstelsel dat open is gesteld voor het publiek. De kamers zijn verlicht, zodat je niks mist van dit indrukwekkende schouwspel. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit twee tours. De eerste tour, de Heritage Tour, duurt ongeveer een uur en wordt begeleid door een Engelstalige gids. Deze tour is geschikt voor jong en oud, waarbij je enkele kamers van de grot bezoekt onder leiding van de gids. Deze tour gaat ongeveer 600 meter de grot in. Zoek je een avontuurlijkere activiteit? Dan kan je ook kiezen voor de Adventure Tour. Deze tour duurt ongeveer 1,5 uur en gaat verder de grot in. Gedurende deze tour kruip en klauter je door enkele krappe ruimtes. Eén van deze tunnels wordt niet voor niets de ‘Devils Postbox’ genoemd! Voor mensen die niet fit zijn of last hebben van claustrofobie is de Heritage Tour dus het meest geschikt.

Zuid Afrika Oudtshoorn Cango Caves

Bewonder de uitzichten van de Swartbergpas 
De Swartbergpas is in het verleden aangelegd om de Klein Karoo en de Groot Karoo met elkaar te verbinden. Tot de aanleg van de pas moest men om de bergketen heenrijden. De Swartbergpas loopt tussen Oudtshoorn naar Prins Albert en is een ongeveer 27 kilometer lange grindweg via haardspeldbochten, tot je uiteindelijk ‘Die Top’ bereikt op 1.583 meter hoogte. Het is een mooie route om te rijden, met afwisselende landschappen en indrukwekkende uitzichten. Een 4x4-auto is niet nodig, maar het is wel prettig om te rijden met een auto die wat hoger op de wielen staat. Onderweg van Oudtshoorn naar het startpunt van de pas zou je nog een bezoek kunnen brengen aan de Rust-en-Vrede Waterfall. Je moet er een stuk voor omrijden, maar het is een mooie plek met een goed aangelegd wandelpad. Neem wel contant geld mee voor het voldoen van de entree.

Zuid Afrika Oudtshoorn Cango Caves

Accommodaties in de omgeving van Oudtshoorn
Er liggen verschillende accommodaties in de omgeving van Oudtshoorn. Eén daarvan is Red Stone Hills. Deze accommodatie bestaat uit enkele cottages die apart van elkaar verspreid liggen, allen met een eigen historische en rustieke uitstraling. De cottages zijn geschikt voor self-catering, maar we adviseren je om voor in ieder geval één avond gebruik te maken van één van de braaipakketten die de eigenaresse aanbiedt. In de huisjes kan je zelf een vuur maken voor de braai en daar het vlees op klaarmaken, zoals men in Zuid-Afrika natuurlijk veel doet! Wil je de ‘red stone hills’ zelf verkennen, vraag dan bij eigenaresse Petro naar de wandelroutes of neem de korte autoroute. Geniet ’s avonds van de prachtige sterrenhemel als de lucht helder is en ervaar de leegte van de Klein Karoo.

Zuid Afrika Oudtshoorn Red Stone Hills

Wil je toch liever een wat minder rustiek verblijf, maar wel genieten van de mooie uitzichten van de Karoo? Kies dan voor De Denne Country Guesthouse, dit 4-sterren guesthouse ligt iets ten zuiden van Oudtshoorn en beschikt over een aantal mooi gedecoreerde kamers, een restaurant en zwembad en biedt verschillende activiteiten. Denk aan een rondleiding over de struisvogelboerderij of een bezoek aan de Swartbergpas. Het is een mooie accommodatie met zeer vriendelijke eigenaren en biedt net wat meer faciliteiten en gemakken dan Red Stone Hills.

De Denne Country Guesthouse Oudtshoorn Guesthosue

Mocht je tijdens je reis door de Westkaap op safari willen, dan is het leuk om te verblijven bij Buffelsdrift Game Lodge. Het park is niet groot en tijdens een game drive kan je niet de hele Big 5 tegenkomen, maar het is zeker een leuke locatie als je nog geen safari hebt gereden. Dit privépark biedt een verblijf in safaritenten en verschillende activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een middag- of ochtendsafari of een bezoek aan de stokstaartkolonie. Tijdens een safari kan je hier onder andere neushoorns, giraffes, buffels, zebra’s en springbokken tegenkomen. En grote kans dat je ’s nachts de nijlpaarden kan horen vanuit je tent! Daarnaast kan je het in à la carte restaurant lekker eten.

Oudtshoorn Buffelsdrift

Zelf ook naar Oudtshoorn reizen?
In onze verschillende rondreizen door Zuid-Afrika is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de regio van Oudtshoorn. Enkele interessante reizen naar onder andere Oudtshoorn zijn bijvoorbeeld de 21-daagse budgetreis Tano: Zuid-Afrika zonder binnenlandse vlucht of de 14-daagse gezinsreis Jafari: Zuid-Afrika. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden en kunnen we ook een reis op maat samenstellen!