In het noordoosten van Fins Lapland ligt het plaatsje en gelijknamige gemeente Salla. De gemeente is enorm uitgestrekt en kent een totale oppervlakte van meer dan 5700 vierkante kilometer! Je kunt je dus voorstellen hoeveel prachtige natuur er te ontdekken valt. Salla ligt ver weg van de drukte en het lawaai, maar toch is het gemakkelijk om de wildernis te bereiken. Begin september 2023 bezocht ik deze plaats en deed er verschillende ervaringen op. Deze deel ik in dit blog met je.

Wandel naar fantastische uitzichtpunten
Vanwege het heuvelachtige landschap en de prachtige omgeving zijn er in Salla verschillende plekken om van gave uitzichten te genieten. Een van deze plekken is het wintersportgebied Sallatunturi. De top van de berg, waar zich ook enkele pistes bevinden, biedt namelijk een schitterend uitzicht over de omgeving. Vanaf Ski & Active gebouw onderaan de berg liepen we naar de top in ongeveer een half uur. Op de top van de berg vind je enkele faciliteiten, zo is er een vrij moderne houten hut met uitzicht over een moerasgebied en vallei en het heuvelachtige landschap in de verte met zelfs wat bergen van Rusland. Iets verderop is ook een plek ingericht met enkele hangmatten. Heerlijk om even te ontspannen. De wandeling naar de top is prima te doen. Uiteraard zijn er veel meer wandelingen mogelijk in de omgeving van Salla, geniet bijvoorbeeld van de bosrijke omgeving of wandel over vlonders door het moerasgebied, in the middle of nowhere.

Sallatunturi Finland Uitzicht

Ontmoet tientallen rendieren in het Salla Reindeer park
Salla Reindeer park is een park van zo’n 200 hectare waar gedurende de zomermaanden rendieren vrij rondlopen. Er zijn verschillende excursies mogelijk in dit park. De excursie die ik deed begon met een leerzame presentatie over rendieren in het auditorium. Daarna maakte we een rit van ongeveer 1,5 kilometer door het park in een klein busje. Het is ook mogelijk om achter de gids aan te rijden. Aangekomen op de locatie in het park zal je uiteindelijk de rendieren roepen om bij elkaar te komen en ze te voeren. Nadat de rendieren klaar zijn met eten, geniet je in een Kota of Laavu (kleine Lapse hutten) van koffie of thee met een lokale lekkernij. Na afloop kan je nog een route door het park wandelen, genieten van de natuur en wellicht nog wat rendieren spotten. Het is een fantastische ervaring en overweldigend om opeens zoveel rendieren bij elkaar te zien. Tevens is deze plek niet ingericht voor massatoerisme en krijg je niet het idee dat de dieren er enkel zijn om mee op de foto te gaan of iets dergelijks. De dieren worden het hele jaar door ingezet voor verschillende doeleinden, zoals dit al eeuwen gaat.

Salla Reindeer Park Finland

Ga kanoën op een van de vele meren van Salla
Salla Reindeer Park biedt naast hun rendieren park ook andere activiteiten aan. Met Salla Reindeer Park ben ik op pad gegaan met een kleine groep en een gids, waar we de omgeving rond het Hangasjarvi al peddelend meer verkende. Het was een tocht van zo’n anderhalf uur en aan het einde hebben we nog worstjes geroosterd. Het was prachtig weer dus enorm genieten op dit meer in alle rust. Haast niet voor te stellen dat je niets hoort dan alleen natuurgeluiden. Bij Salla Ski & Active zijn er tevens Sup-boards te huur om op een avontuurlijkere manier het water op te gaan.

Kano Salla Finland

Bewonder het noorderlicht in de wildernis van Salla
Wanneer de juiste tijd van het jaar aanbreekt dan kan je in Salla het noorderlicht spotten! Dit kan al vanaf eind augustus! Het noorderlicht, ook wel de aurora borealis genoemd, is een natuurlijk fenomeen dat je onder andere diep in de Finse wildernis kunt bewonderen, en Salla is daarvoor de perfecte plek. Omdat Salla zo afgelegen ligt heb je hier nauwelijks lichtvervuiling dus is dit een van de beste plekken om ongestoord naar het prachtige schouwspel van kleuren te kijken.

Noorderlicht Salla Finland

Neem de Fatbike en verken de omgeving
Bij Salla Ski en Active zijn er veel mogelijkheden voor activiteiten. Met een gids maakten we een E-fatbiketocht in de prachtige groene omgeving van Salla. Je kunt ervoor kiezen om zelf op pad te gaan en een van de vele routes te kiezen of om het samen met een gids te doen. Er zijn verschillende routes te ontdekken en Salla Ski en Active geeft je hier graag advies bij. E-Fatbiken is een hele leuke en ontspannende manier om van de natuur te genieten. Je zult in minder tijd meer prachtige landschappen zien mede door de ondersteuning. Dus zelfs een aantal heuvels op maakt in dit geval vrijwel niets uit!

Efatbiken Salla Finland

Wil jij Salla bezoeken? 
Op dit moment bieden we nog geen reizen aan met een overnachting in dit gebied. We verwachten dit in de nabije toekomst wel aan te gaan bieden dus houdt vooral onze website in de gaten. Of neem hiervoor contact met ons op mocht je een bezoek willen brengen aan deze regio.