Als je op reis gaat door Zuidelijk Afrika zul je regelmatig waarschuwingsborden zien omtrent apen of specifiek bavianen. Ik vind een dagje Apenheul altijd fantastisch en kon me niet voorstellen dat je hier daadwerkelijk echt last van zou kunnen hebben. Het leek me zelfs leuk deze beesten in actie te zien! Daar ben ik echter nu van teruggekomen na een aantal verschillende ervaringen met onder andere bavianen. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje

Bavianen tijdens een wandeling rondom de Victoria Falls
Vanuit Botswana maakten we een dagexcursie naar de Victoria Falls. We kregen de avond van te voren een uitleg omtrent de grensovergang met Zimbabwe. Na het nodige papierwerk kregen we vrije tijd om rond te lopen bij de Vic Falls. In onze poncho’s gingen we op pad en we werden behoorlijk nat van de waterval! Dit is afhankelijk van het seizoen waarin je reist en hoeveel water er vanuit de Zambezi rivier de kloof in stort. Alles was ontzettend indrukwekkend, maar wat de meeste indruk heeft achtergelaten waren de apen aan het eind van de wandeling. Er liepen wat apen op ons pad en ik was er niet echt bang voor, totdat één van de bavianen zijn tanden aan mij liet zien. Ramon pakte een dikke stok en probeerde de baviaan weg te jagen, dit ging goed maar ik had wel echt mijn hartslag in de keel.

Victoria Falls Bavianen

Apen in de tent
Bij een bezoek aan Mapungubwe Nationaal Park werden we van tevoren gewaarschuwd. We moesten de tenten goed dichtritsen en onze bagage in de badkamer plaatsen. De badkamer konden we vanaf de buitenkant ook op slot doen en de apen hadden nog niet ontdekt hoe ze die konden openen. Ik dacht, dat zal wel niet in zo’n vaart lopen, maar wel netjes dat ze het aan ons vertelden. We reden ’s ochtends weg om op safari te gaan en we zagen in onze achteruitkijkspiegels de apen in één sprint naar de tenten rennen. Ze hadden dus niks teveel gezegd. Na terugkomst kregen we de melding dat ze zelfs de koelkasten nog maar even hadden omgedraaid zodat de apen daar ook niet meer bij zouden komen. In de avond wilden we een vuurtje maken en misten we wat kleine takjes. Dat werd handig opgelost, want de apen gooiden ze letterlijk vanuit de bomen naar beneden. Dankjewel!

Alles wat te pakken valt
Onze Duitse buren vonden deze ervaring met Bavianen iets minder grappig. We verbleven bij North Gate Khwai Campsite in Moremi. We hadden hier al een ervaring gehad met een hyena en ik stond ’s ochtends heerlijk mijn tanden te poetsen in het gemeenschappelijk sanitair gebouw. Naast mij stonden twee Duitsers zichzelf ook op te frissen. We keken naar buiten en ineens zien de Duitsers een baviaan richting hun auto lopen. Zij ondernamen niet echt actie en al snel was het meer dan één baviaan die rondom hun kampeerauto rondliep. Wat ze even waren vergeten was dat ze hun ramen / deuren nog open hadden gelaten. Dus niet veel later zaten er een aantal bavianen in hun auto en pakten die alles wat ze maar vast konden pakken. De inboedel van de keuken zoals kopjes en borden, maar ook een fotocamera werden gretig gepakt. Ze vertrokken weer net zo snel als dat ze waren gekomen. De Duitsers gingen vervolgens richting hun auto en de overgebleven bavianen. Zij hebben een goed half uur achter hun spullen aan kunnen vangen. Ik weet niet of ze alles terug hebben gekregen, maar een goede leer voor iedereen: sluit je auto altijd af en laat niks open!

Bavianen Khwai North Gate

Baviaan Khwai North Gate

Baviaan op het balkon
In een andere reis verbleven we in Tsitsikamma Nationaal Park. We hadden een vrij luxe appartement en waren moe van een dag rondrijden. Ik lag heerlijk op bed en Ramon was bezig met zijn foto’s. Uit het niets staat er ineens een baviaan op ons balkon. De balkondeur hadden we gelukkig op slot gedaan, want de baviaan probeerde ons appartement dus binnen te komen via de balkondeur. Ik schrok me kapot, deze beesten zijn echt heel erg groot als ze rechtop gaan staan. Ramon pakte vervolgens zijn statief en heeft de balkondeur geopend en de baviaan weggejaagd met veel lawaai. We zagen de baviaan balkon na balkon proberen de deuren te openen. Wederom een leermoment: doe alles op slot en laat niks slingeren!

Baviaan Zuid

Conclusie over mijn reizen met Bavianen
Aan ieder einde van elke alinea kon je al lezen dat ik adviseer om goed op je spullen te letten tijdens je reis en ook alles goed af te sluiten wanneer je vertrekt. Kijk vooral eens tussen onze avontuurlijke rondreizen. En wie weet kom je ook de baviaan tegen!