Wie naar Namibië op reis gaat en zich gaat oriënteren op wat je er kunt zien en doen, zal al snel op de Sossusvlei uitkomen. De Sossusvlei ligt in het Namib-Naukluft Park, een topbestemming in Namibië met gigantische zandduinen tot 325 meter hoog. Het is een van de meest gefotografeerde bestemmingen van Namibië vanwege de fantastische landschappen! De poorten van het park zijn open voor het publiek tussen zonsopgang en zonsondergang en de duinen zijn te bereiken na een uur rijden vanaf de Sesriem toegangspoort. 

Sossusvlei Namibi%C3%AB

Mijn eerste bezoek aan de Sossusvlei 
Ik ben in 2009 voor het eerst in de Sossusvlei geweest. We sliepen toen in een lodge buiten het nationaal park. In de ochtend reden we al vroeg richting de poorten en zodra die open gingen, reden we redelijk in optocht richting duin 45 (de meest bekende duin) en vervolgens de Deadvlei, ook wel Dodevlei. De Dodevlei is een witte kleivlakte met enkele dode bomen, omringd door grote duinen. Ik had geen idee wat ik me erbij moest voorstellen en was volledig onder de indruk van alle duinen die om me heen te zien waren. Het laatste stuk voor de parkeerplaats naar Deadvlei is 4x4 rijden en m’n vader zei; dit kunnen we zelf. Vlak voor het 4x4 gedeelte staan er namelijk ook mensen klaar met auto’s zodat je jezelf eventueel naar de parkeerplaats kunt laten rijden als je zelf geen 4x4 auto (of ervaring) hebt. Het was een leuk stukje rijden en voor de 4x4 liefhebbers niet heel erg ingewikkeld. Zorg dat de banden mooi zacht zijn en dan kan je rustig rijden.

Duin45 Sossusvlei

Vanaf de parkeerplaats is het nog een klein stukje lopen naar de Deadvlei. Aangezien de temperaturen snel oplopen was het echt super warm toen wij daar aan de wandel zijn gegaan. Wij namen een flesje water mee en bedekten het hoofd met een pet, hoed of sjaal, en daar gingen we! Het flesje water was voordat we bij de Deadvlei waren al op en het lopen in het warme en mulle zand is behoorlijk zwaar. Maar eerlijk is eerlijk, bij die zoutvlakte aankomen en al die bomen zien, is gewoonweg onwerkelijk!

Deadvlei Namibi%C3%AB

Nog een keer naar de Sossusvlei! 
Afgelopen jaar (2021) hebben we echter 2 nachten gekampeerd in het Namib Naukluft Park. Je mag dan eerder het park inrijden en langer doorrijden. Dit was nog beter! De zonsopkomst en zonsondergang hebben we bij duin 45 gekeken, echt fantastisch! Dit keer ook iets verder naar boven gelopen dan de vorige keer en het uitzicht is echt prachtig! Omdat er niet zoveel mensen binnen de park grenzen verblijven was het ook aanzienlijk rustiger. Na de zonsopkomst zijn we doorgereden naar Deadvlei, wetende wat me te wachten stond. Daarom had ik dit keer iets meer water meegenomen. Vanwege het andere tijdstip konden we het nu langer volhouden en hebben wij er heerlijk rondgelopen.

Eenmaal het rode zand van de duinen tussen je tenen gehad? Dan wil je maar 1 ding… terug!

Kampeer in de buurt van de Sossusvlei 
De campsite van NWR Sesriem Canyon is eenvoudig, maar je kan je ‘warm’ douchen en ze hebben toiletten met stromend water. Er is een klein maar prima zwembad en een restaurant met prima maaltijden. De gemsbokken lopen over het terrein heen! Heb je de tijd en ben je niet al teveel op luxe ingesteld? Dan is een overnachting bij NWR camping echt een aanrader. Voor de mensen met een ruimer budget is The Dead Valley lodge een idee. Dit zijn luxe volledig ingerichte tenten en van alle gemakken voorzien en een comfortabel restaurant, dat alles ook binnen de grenzen van het NP.

Wil jij ook het rode zand van de Sossusvlei tussen je tenen? 

In vele rondreizen van ons bezoek je de Sossusvlei. Het is zeker niet voor niets dat wij dit gebied zo aanraden om te bewonderen. Zo is er bijvoorbeeld de 13-daagse Kennismakingsreis Namibië, ideaal om je eerste bezoek aan Namibië mee te starten. Ook is Namibië perfect te combineren met Botswana. Dan is de 21-daagse Kampeerreis per 4x4-auto een aanrader! Liever zelf een reis samenstellen? Dat kan ook. We denken graag met je mee en maken graag een rondreis op maat!