Al jaren zijn wij groot fan van vakanties in Noord-Europa. Van alle landen die we inmiddels bezocht hebben staat Noorwegen met stip op nummer één. Samen met onze kinderen (nu 9 en 11 jaar) hebben wij, inmiddels al 5 keer, een rondreis door Noorwegen gemaakt. We krijgen vaak de vraag: “Vinden jullie kinderen dat wel leuk?” Hier kunnen we volmondig “Ja!” op zeggen. In dit blog deel ik onze tips voor een afwisselende vakantie in Noorwegen met kinderen. 

Ga met de boot naar Noorwegen
De vakantie begint al direct met de reis ernaartoe. Noorwegen is een eind rijden, maar er zijn genoeg overtochten met (nacht)ferry’s mogelijk. Bijvoorbeeld de Colorline vanuit Kiel in Duitsland, maar ook vanuit Denemarken zijn er vele opties. Aan boord zijn er zijn restaurants (probeer daar eens iets bijzonders, zoals eland- of rendiervlees), winkels, entertainment voor kinderen en volwassenen en soms is er zelfs een zwembad aanwezig. Het slapen op de boot is natuurlijk ook al een belevenis op zich. Laten we duimen dat er binnenkort ook weer een veerdienst vanuit Nederland komt, want dat scheelt sowieso een heleboel reistijd.

Overtocht Noorwegen

Overtocht Noorwegen

Ga het water op in Noorwegen 
Noorwegen leent zich bij uitstek om het water op te gaan. Maak bijvoorbeeld een boottour over een fjord. Of huur een boot, sup, kano of kajak en neem een verkoelende duik in één van de prachtige meren of fjorden. Als je van spannende activiteiten houdt, kun je in de zomer gaan familie raften op een rivier. Een gids zorgt voor instructies en de uitrusting die je nodig hebt. Bij mooi weer kun je ook genieten op de heerlijke, witte zandstranden. Sommige stranden in Noord-Noorwegen worden zelfs gezien als de mooiste van de wereld. Vissen op zoet- of zoutwatervissen kan ook. Er zijn vaak genoeg mogelijkheden om op locatie materialen te huren als je die zelf niet hebt. Voor vissen op meren en rivieren hebben volwassenen een vergunning nodig. Maar met een emmertje en een schepje op zoek naar diertjes is natuurlijk ook hartstikke leuk.

Lusterfjord Noorwegen


Speedboat Lusterfjord

Bezoek bezienswaardigheden
Noorwegen kent veel bezienswaardigheden die ook echt de moeite waard zijn om met kinderen te bezoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan het Hardangervidda Natursenter in Eidfjord en het gletsjermuseum in Fjaerland waar je veel kunt zien over de flora en fauna en informatie krijgt over de nationale parken. Maak een reis terug in de tijd en breng een bezoek aan Viking Valley in Gudvangen of het Vikinskiphuset in Oslo en leer meer over het leven van de Vikingen. Een andere aanrader is het Atlanderhavsparken in Ålesund. Dit is een aquarium met zeeleven uit Atlantische oceaan. Er is ook een ruimte waar je zeedieren mag aanraken. Ga ook eens een dagje ondergronds en bezoek een mijn. Er zijn verschillende mijnen te vinden door heel Noorwegen of bezoek het mijnstadje Røros deze staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor de waaghalzen onder ons kun je een uitdagende en leuk dag beleven door een klimpark te bezoeken. In Noorwegen mogen kinderen al op vrij jonge leeftijd klimmen en klauteren, voordat je het weet roetsj je met een zipline over een kolkende rivier.

Viking Valley Njardarheimr Noorwegen Kinderen

Aquarium Alesund Noorwegen Kinderen

Ga de natuur in
Rijd over 1 van de 18 nationale toeristenwegen. Om de lange rit te breken kun je stoppen bij verschillende watervallen en uitzichtpunten, er is na iedere bocht wel weer iets anders te zien. Neem de verborgen trein in de Gaustatoppen en geniet van een spectaculair uitzicht over maar liefst een zesde van het Noorse vasteland. Of zoek de koning van het bos. Zodra het gaat schemeren worden elanden actief. Met een gids speur je de randen van het bos af en leer je meer over deze bijzondere dieren. Ook kun je vaak sporen of andere resten van dieren vinden in de natuur. Daarnaast is het goudvissenmeer, ook wel bekend als Skarsvatnet, een aanrader. Je kunt hier gezellig picknicken en zelfs zwemmen. Al vonden wij dat laatste een minder goed idee. vergeet ook niet een fantastische wandeling te maken naar bijvoorbeeld een bergtop, gletsjer, waterval of een van de andere schitterende plekken van Noorwegen. De natuur is gratis en één grote speeltuin!

Nigardsbreen Noorwegen

Nigardsbreen Noorwegen

Met je kinderen reizen naar Noorwegen? 
Er zijn verschillende voorbeeldreizen naar Noorwegen te vinden op de website die geschikt zijn voor kinderen, denk bijvoorbeeld aan de 18-daagse Fjorden rondreis Urd of 16-daagse Autorondreis Noorwegen Aegir. Deze reis is een prachtige kennismaking met het mooie Noorwegen. Verder adviseren we voornamelijk in het zuiden van Noorwegen te blijven met je kinderen vanwege de lange reisafstanden. Wanneer je andere wensen hebt zijn er uiteraard ook mogelijkheden om je reis op maat te laten maken door Cape Tracks. 

Waterval Natuur Noorwegen

Tosca Miedema schreef dit gastblog. Wil je ook graag je reisverhaal delen met ons? Stuur een mail naar steef@capetracks.nl en geef je verhaal een podium!