Wanneer je naar Zuid-Afrika op reis gaat, staat het maken van een safari vast op je to-do lijst. Zuid-Afrika heeft een aantal nationale parken die door de SANParks (overheidsorganisatie) worden beheerd. Maar je kan ook kiezen voor een verblijf in een privéreservaat. Graag wil ik je in dit blog uitleggen wat de verschillen zijn, zodat je weet wat je kan verwachten en een goede keuze kan maken wanneer je een reis plant naar Zuid-Afrika. In dit blog behandel ik het Kruger National park. 

Korte uitleg over nationale parken in Zuid-Afrika (en Kruger)
Een nationaal park is een gebied dat door de overheid wordt beheerd en beschermd, ter behoud van wildlife en natuur. In Zuid-Afrika vallen in totaal 19 parken onder het beheer van de SANParks, waarvan het Kruger National Park het meest bekende park is. Het is de bedoeling dat het wildlife hier zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze leeft. nationale parken zijn open voor dag-bezoekers en gasten die in één van de restcamps verblijven. Zelf rijden in het Kruger National Park is goed mogelijk, veel van de wegen zijn geasfalteerd. Zo kan je zelf je eigen safari’s rijden op zoek naar wild. Uiteraard gelden er wel een aantal regels; zo mag je niet van de gebaande paden en dien je je aan de snelheidslimiet te houden.

Conservation fee
Bij binnenkomst dien je een 'conservation fee' te betalen. Met behulp van deze bijdrage van bezoekers kan het park onderhouden worden. Wij boeken deze conservation fee in de meeste gevallen bij je verblijf in. Zo hoef je dit tijdens je verblijf niet meer te voldoen. Als je tijdens je reis in veel nationale parken verblijft, kan het raadzaam zijn om vooraf een 'Wildcard' aan te schaffen. Hiermee heb je een jaar lang onbeperkt toegang tot de nationale parken.

Kruger Park Zuid Afrika Neushoorn

Accommodaties
Kruger National Park heeft verschillende restcamps in het park. Het zijn vaak grote accommodaties, omdat plekken in het Kruger Park zeer gewilde plekken zijn, ook bij de Zuid-Afrikanen zelf! De cottages zijn vaak prima, maar basic en kunnen soms wat verouderd ogen. Het voordeel is echter dat je ’s ochtends bij zonsopkomst bij de poort van het park kan staan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. In vrijwel alle restcamps is een restaurant aanwezig, maar zelf koken of braaien valt ook onder de mogelijkheden. Vertrouw daarbij niet te veel op de beperkte voorraad van de winkels in de camps, de keuze is aan het einde van de dag vaak beperkt.

Privéreservaat
Aan de westzijde van Kruger National Park vind je een aantal privéreservaten. Denk bijvoorbeeld aan Balule Private Game Reserve en Timbavati Private Nature Reserve, maar ook het exclusieve Sabi Sands Game Reserve. Het wild kan vrij migreren tussen het nationale park en de privéparken. Waar de nationale parken beheerd worden door de overheid, zijn de privéreservaten privé-eigendom van particuliere eigenaren. Het aantal bezoekers in deze parken is beperkt, omdat er geen dagbezoekers worden toegelaten en het aantal accommodaties vaak beperkt en kleinschalig is. Het is een exclusiever verblijf, met prachtige safarilodges, waarbij je maaltijden en activiteiten over het algemeen bij het verblijf inbegrepen zijn. Denk aan lodges met prachtig uitzicht over het park, een waterhole in de buurt waar je met een beetje geluk wildlife kan spotten en ’s avonds de safari-avonturen kan nabespreken rond een boma met de andere gasten. Ook slaap je vaak in een tent of chalet in safaristijl. Vaak is dit hèt ‘safari-gevoel’ dat mensen graag een keer willen ervaren tijdens een rondreis. Behalve de weg naar de lodge zal je in het park zelf niet rijden. Je gaat namelijk mee op safari met een gids van de accommodatie. Het aantal safari’s dat is inbegrepen, verschilt per lodge. De conservation fee is over het algemeen niet inbegrepen bij de prijs en dien je bij binnenkomst van het park te voldoen.

Parsons Hiltop Zuid

Kruger National Park of privéreservaat?
Hoewel je in beide gevallen dezelfde diersoorten tegen kan komen, zijn er wel degelijk grote verschillen. Het verblijf in een privéreservaat is een stuk luxer dan een overnachting in één van de restcamps van Kruger. Je maaltijden en activiteiten zijn bij het verblijf inbegrepen, maar je betaalt hier ook wat meer voor. Een safari onder leiding van een gids is absoluut een onmisbare activiteit om te ondernemen tijdens een reis door Afrika. Kruger National Park biedt ook gegidste safari’s aan, maar mijn ervaring is dat de safari’s in de privéparken vaak beter zijn. Een aantal interessante reizen waarbij je het Kruger National Park bezoekt zijn bijvoorbeeld de korte reis Osei: Zuid-Afrika - Johannesburg & Krugerpark van 7 dagen of de 14-daagse Self-drive Kanu: Krugerpark en Kaapstad.

Wat adviseren wij?
Mijn advies is om een combinatie te maken van een privépark en vervolgens een verblijf in de restcamps in Kruger. Je maakt een combinatie van de voordelen: eerst een geweldige ervaring opdoen tijdens een safari onder leiding van een gids en het échte bushgevoel krijgen in één van de mooie accommodaties in een privéreservaat, en vervolgens zelf op pad gaan om wild te spotten in het nationale park. Twee nachten is een ideale duur om in een privéreservaat te verblijven, omdat je dan een volle dag hebt om te genieten van de mooie accommodatie. Afhankelijk van je budget kan je kiezen voor minder of meer nachten, maar na afloop van de reis horen we vaak van reizigers dat dit toch wel de mooiste overnachting van de hele reis was!