In Noord-Europa is het maken van een hondensledetocht in de winterperiode (van half december tot half april) een must! Je maakt dan een tocht op een houten slee met daarvoor honden. Het moment dat je midden in de natuur bent en alleen het glijden van de slede hoort door de knisperende sneeuw is fantastisch. Niet voor niets dat dit een van de 5 populairste winteractiviteiten in Scandinavië is. In dit blog vertel ik je wat meer over wat je kan verwachten van een hondensledetocht in Noord-Europa.

Hoeveel honden gaan er voor de slee? 
Het aantal husky’s voor de slee verschilt per kennel, meestal zijn dit er 4 of 6. De gids, die de eerste slee bestuurt, heeft vaak 1 of 2 honden extra, omdat de eerste slee het pad moet vrijmaken voor de anderen. Meestal zijn het husky’s, maar soms ook een Malamute of een Samojeed. In extreme uitzonderlijke gevallen rent er een hondenras mee waar je het niet van zou verwachten. Kijk ook niet raar op als ze hun behoeften doen tijdens het rennen. Dit gaat over het algemeen gewoon goed!



Hoeveel personen passen op de slee? 
Op een slee gaan over het algemeen 2 personen. Eén persoon die op de slee zit en de andere die de slee achterop bestuurt. De achterkant van de slee is hoog zodat de bestuurder achterop kan staan en houvast heeft. Degene voorop zit in een soort van zak in de vorm van een driehoek, daarin wordt vaak ook een rendiervel gelegd. Het rendiervel is warm en zit ook comfortabeler. De zak zorgt ervoor dat de persoon in de slee niet continu in de snijdende wind zit.

Reis je met jonge kinderen? Dan kunnen de kinderen samen met jou in de slee zitten. Bestuur je de hondenslede liever niet zelf? Dan kan je altijd bij de gids in de hondenslede zitten.



Hoe ver en hoe snel gaat een hondensledetocht? 
De standaard uitgezette tochten zijn vaak tussen de 10 en 20 km en de honden rennen vaak tussen de 10 en 14 km per uur. De hele hondenslede ervaring (inspannen van de honden, hondenslederit, knuffelen met de honden) duurt vaak tussen de 3 tot 4 uur. Het begint al met het ontmoeten van de honden. Meestal zijn de honden al ingespannen voor de slee, maar er zijn ook kennels waarbij je helpt met het inspannen van de honden.

Hoe werkt een hondensledetocht precies?
Het begint met uitleg over hoe de hondenslede te besturen (op dit moment hoor je op de achtergrond continu geblaf van de over enthousiaste honden). Over het algemeen moet je vooral remmen. Je hebt een rubberen mat om snelheid te bepalen en een halve berenklauw om daadwerkelijk te remmen. Ik vind het inspannen van de honden een echte ervaring, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De honden zijn super enthousiast, er is een continu geblaf zodra ze weten dat ze op pad gaan, ze zijn erg sterk en om ze dan onder controle te houden van hun hondenhok naar de slede kost aardig wat kracht.



Daarna worden de sledes klaargezet, deze worden vastgelegd met een knoop aan een paal die je met één ruk los kan maken, maar uiteraard niet losgaat als de honden één voor één worden ingespannen en kracht zetten op het touw. Vaak worden de voorste honden en ook de slee nog met een sneeuwanker vastgezet, puur om te zorgen dat de honden op hun plek blijven en niet met andere honden verstrikt raken.

Als alle honden zijn ingespannen, dan wordt het voorste anker losgekoppeld. Daarna wordt het anker wat de slede op zijn plek houdt in de slee gelegd, deze komt bij de volgende later weer van pas. Als laatste moet er een ruk aan het touw worden gegeven en vanaf dan hoef je over het algemeen alleen te remmen en gaat de rest vanzelf. De sleutel tot succes is een stabiele snelheid houden, remmen op het juiste moment en als je een bult opgaat de honden een beetje te helpen door mee te steppen of door te rennen/duwen. Halverwege de tocht wordt vaak nog even gewisseld van bestuurder zodat iedereen de kans krijgt om te sturen en te genieten vanuit de slede.

Mijn mooiste momenten van een hondensledetocht 
Het mooiste moment voor mij is ongeveer na een minuut of 10; het moment dat je geen enkele hond meer hoort blaffen, je midden in de natuur bent en alleen het glijden van de slede hoort door de knisperende sneeuw. Je krijgt dan het gevoel van volledige controle en je kan genieten van de omgeving. Een fantastisch mooi moment. Net zoals op het einde, als je na een uur of anderhalf uur terugkomt van de hondenslederit. De honden zijn dan uitgeteld en dan gaan ze rollen in de sneeuw om af te koelen. Het is dan heerlijk om ze te aaien en te knuffelen.



Ook een hondensledetocht maken? 
Wij bieden verschillende winterreizen aan waarbij een hondensledetocht inclusief is! Maar mocht je een reis zien waarbij dit niet het geval is dan zijn er vaak mogelijkheden om deze bij te boeken. Daar helpen wij je natuurlijk graag bij! Kijk bijvoorbeeld eens naar Activiteitenreis Lapland Ello in het noorden van Zweden, of Fins Laplandreis Arvo in een unieke omgeving van Noord-Finland.