Een grens passeren in Zuidelijk Afrika gaat anders dan hoe we dat gewend zijn in Europa. Sowieso is het niet mogelijk de grens te passeren zonder te stoppen en je paspoort te laten controleren, maar er komt meer bij kijken. Kennen jullie het fragment ‘de douane meneer’ van Najib Amhali? Zo niet, luister die maar eens, dan krijg je alvast een beter beeld bij wat ik ga vertellen in dit blog over grensovergangen in Zuidelijk Afrika

Wat gebeurd er bij de grenspost?
Aangekomen bij een grenspost (met de auto wel te verstaan) moet je eerst het land ‘uit’. Dit betekent dat je een kantoortje inloopt en je paspoort laat stempelen dat je het land echt uitgaat. Vaak moet je een aantal papieren invullen, je autodocumenten en je paspoort laten zien, mogelijk je vingerafdrukken laten afnemen en een scan van je gezicht maken. Neem er vooral ruim de tijd voor, want je loopt langs minstens 3 balies of het zijn verschillende kantoortjes. Verschillende balies betekent echter niet verschillende personen die het afhandelen. Het kan maar zo zijn dat je klaar bent bij 1 balie, de persoon stuurt je door naar een volgende balie of kantoortje, en een paar tellen later komt diezelfde persoon je op de andere plek verder helpen.

Grensovergang Zuidelijk Afrika Grenspost

De grens over naar Niemandsland
Nadat je uiteindelijk de juiste stempel in je paspoort hebt gekregen, mag je het land verlaten. Je laat nog wat formulieren aan de politieman bij de grens zien en je bevindt je even in Niemandsland. Let op: de ene keer moet je een stukje rijden, terwijl je de andere keer door een slagboom gaat en meteen moet parkeren om vervolgens het volgende land in te mogen gaan.

Grensovrgang Zuidelijk Afrika Niemandsland

Op naar het nieuwe land
Het nieuwe land betreden, betekent vaak net zoveel papieren invullen en laten zien als bij het verlaten van het vorige land. Hier ga je van balie naar balie, waarbij je soms nog geld moet betalen om een visum te krijgen. Uiteindelijk, wanneer je alle papieren in orde hebt, stap je in de auto en laat je vervolgens alles nog een keer door de politie bij de grens controleren. Welkom in het nieuwe Zuidelijk Afrikaanse land!

Conclusie
Neem rustig de tijd voor het overgaan van de grens, maak geen grapjes, blijf altijd vriendelijk en zorg vooral dat al je papieren in orde zijn. Dit helpt bij een soepel verloop en voorkomt onnodige vertragingen. Onthoud ook dat elke grensovergang anders kan zijn, dus het is altijd goed om je vooraf te informeren over de specifieke vereisten en procedures van het land dat je bezoekt. Geniet van de nieuwe avonturen die wachten staan in het prachtige land dat je gaat verkennen!