Na maanden is het dan eindelijk zover: vandaag begint mijn eerste reis naar zuidelijk Afrika! Samen met mijn collega Marian gaan we in Botswana een beurs bezoeken, om vervolgens mee te gaan op een ‘pre-tour’ met Bush Ways Safaris. We gaan daar natuurlijk heen om zoveel mogelijk mensen te spreken op de beurs , maar eerlijk gezegd kijk ik uiteraard vooral uit naar de pre-tour. De wereldberoemde nationale parken van Botswana in… dat is toch gaaf?

Op naar Botswana!
Omdat Marian vanuit Madagaskar naar Botswana vliegt, vlieg ik op de heenweg alleen vanuit Frankfurt. Ik vertrek vanuit het oosten van Nederland met de trein naar Frankfurt, een rit van ongeveer 4,5 uur. Tip: reserveer een plek. Anders loop je, net als ik, het risico dat je een deel van de reis niet op een stoel doorbrengt. Vanuit Frankfurt vlieg ik naar Johannesburg, waar Marian ondertussen ook is geland. Een kopje koffie om de reis door Madagaskar te bespreken en dan weer door naar Kasane. Een klein vliegtuig, maar vol met mensen die ook naar de beurs gaan. Vlak voor de landing kijk ik vol spanning uit het raam of ik al wildlife kan zien vanuit de lucht... maar helaas! De eerste dieren laten nog even op zich wachten.

Ogen en oren open op de BTTE
De komende dagen zijn Marian en ik vooral druk met het spreken van allerlei aanbieders uit Botswana die graag iets willen vertellen over hun bedrijf, dienst of accommodatie. Veel organisaties kennen we al en het is daarom interessant om een update te krijgen over de stand van zaken, eventuele veranderingen in het aanbod en nieuwe prijzen. Daarnaast is het altijd interessant om nieuwe mensen te spreken en ze te laten vertellen over wat ze aanbieden. De eerste avond eten we met Bush Ways Safari’s in de ‘bush’ met andere genodigden, om alvast de sfeer te proeven van een kampeersafari. Bush Ways is een organisatie die groepsreizen aanbiedt, voornamelijk gericht op het maken van safari's. De tweede avond worden we naar Chobe Bush Lodge gebracht, waar we starten met een drankje en uitgedaagd worden tot het eten van een gebakken mopane worm en het drinken van een drankje dat in Botswana vaak binnenshuis zelf gebrouwen wordt. Een leuke starter van de avond en vervolgens eten we in groepen aan verschillende tafels rondom een kampvuur. Het is allemaal prachtig en sfeervol aangekleed. 

Overnachting 1: Chobe Elephant Camp
De mooiste dagen van mijn verblijf in Botswana zijn nu aangebroken: op stap met Bush Ways! We gaan een verkorte versie doen van één van de reizen die Bush Ways aanbiedt, met een combinatie van overnachtingen in lodges en een nacht op een campsite. Zo krijgen we een goed beeld van de reizen die ze aanbeiden. Marian en ik worden opgehaald en ontmoeten onze gids Eddie en onze overige reisgenoten. Een leuke internationale groep van allemaal touroperators. We beginnen goed met een river cruise over de Chobe Rivier. Lekker varen en verrekijker in de aanslag. Vanuit de boot zien we verschillende dieren: ijsvogels, fish eagles, krokodillen, nijlpaarden... Rustig varend maken we een rondje rondom Kasikili/Sidudu Island en komen we uiteindelijk terug bij ons beginpunt. 

We gaan onderweg naar de eerste lodge van Bush Ways, Chobe Elephant Camp. Het is mijn eerste kennismaking met Chobe NP. Het is misschien wel het bekendste park van Botswana, voornamelijk vanwege de grote aantallen olifanten. Dat belooft veel goeds! Chobe Elephant Park blijkt een prachtige lodge te zijn. Even de spullen uitladen, lunchen en in de middag weer op pad voor een sundowner safari. Het is echt een heerlijk gevoel om in een safari-auto rustig de tijd te nemen om te genieten van het prachtige landschap en het spotten van de dieren. Het duurt niet lang en al snel zien we dieren als giraffes, zebra's, antilopen en visarenden. Wanneer de zon ondergaat, hebben ze nog een leuke verrassing voor ons in petto. Op een weids open veld staan ze klaar met drankjes en hapjes. Het heeft toch wel wat magisch: genieten van de bijzonder gekleurde zonsondergang met een drankje in je hand. Niks mis met zo'n sundowner safari!


Overnachting 2: Kamperen
De wekker gaat op tijd, want we vertrekken vroeg. De hele dag staat in het teken van het maken van safari's. We zien het landschap langzaam veranderen als we richting Savuti rijden. De lunch eten we onderweg en is goed geregeld. Er is zowel een verse salade als brood met wat beleg. In de middag komen we aan op de HATAB-campsite, een kampeerplek zonder faciliteiten, dus het toilet en douche moet zelf opgezet worden. De gids en kampassistent leggen ons uit waar en hoe we onze tenten op kunnen zetten. Het is een grote campsite, dus we hebben alle ruimte om een mooi plekje te kiezen. Het is even wat gepriegel, dat opzetten van zo'n tent, maar als je meerdere nachten in een tent overnacht, krijg je hier zeker wat handigheid in. De tenten zijn niet erg groot, dus het is fijn dat ieder zijn eigen tent heeft. De douche en toilet worden opgezet door de gids en kampassistent en als we met zijn allen even bijkomen bij het kampvuur, krijgen we instructies over waar we op moeten letten tijdens een kampeerovernachting. De campsite is namelijk niet omheind en er kan wildlife rond en over het camp lopen. Regel nummer één: géén eten in je tent. Die is duidelijk. Maar ook krijgen we andere tips en instructies. Vervolgens klimmen we de safari-auto weer in voor een volgende safari. Als we terugkomen op het camp staat het eten op en kunnen we de tafel dekken. Er is heerlijk gekookt en het is toch bijzonder wat de kampassistent op een kampvuur weet te bereiden. Ze vertellen dat het geen probleem is om rekening te houden met allergieën en dieetwensen, wat toch knap is als je met zulke beperkte middelen een goede maaltijd moet bereiden. Tijdens het diner horen we leeuwen brullen op een afstand. Voor mij de eerste keer dat ik het hoor en ik krijg er kippenvel van. Volgens de gids niks om ons zorgen over te maken, want ze zijn op minimaal 8 km afstand. Daar vertrouw ik dan maar op, Eddie is een geweldige gids met veel ervaring en weet waar hij over praat.