Besluit je om een 4×4 te huren en naar Botswana te reizen? Dan kun je te maken krijgen met 'watercrossings'. Denk bijvoorbeeld specifiek aan het Okavango-deltagebied. De 4×4-tracks in en rond Moremi gaan door diverse rivierbeddingen en dan moet je wel voorzichtig zijn en even goed nadenken (helemaal in en na de regenperiode). Het is aan te raden om op de hoofdtracks te blijven. Ga er nooit vanuit dat je zomaar door een watercrossing kunt rijden en onthoud altijd dat de eerste regel is: 'loop door een watercrossing voordat je er doorheen rijdt'. Ik leg je in dit blog stap voor stap uit wat te doen bij een watercrossing en wat goed is om verder nog te weten. 

Moremi Ramon 09 04 18

Stap voor stap handleiding voor het oversteken van een watercrossing
Stap 1: Stop voor de watercrossing. Ga niet met de auto het water in voordat je de waterdiepte en voor jezelf een route/lijn hebt bepaald die je wil gaan volgen. Steek nooit over als de bedding dieper is dan de waaddiepte van de auto, die in de meeste gevallen 70 cm is. Als het water te diep is kan het in de motor lopen en dat kan leiden tot grote kosten en grote verstoringen van je vakantie. De meeste autoverhuurders hebben in hun voorwaarden staan dat waterschade nooit wordt vergoed. Ook als het erg modderig is, moet je de watercrossing vermijden. Bestudeer het gebied zo goed mogelijk om je beste route te vinden. Als je je niet op je gemak voelt, steek dan niet over.

Stap 2: Stap uit je wagen en controleer op dieren in het wild, in en rond het water. Krokodillen en nijlpaarden zijn wel eens te vinden in rivierbeddingen, dus je moet voorzichtig zijn. Nijlpaarden of krokodillen blijven vaak liever weg van waar voertuigen oversteken omdat ze constant worden gestoord, maar controleer altijd. Het feit blijft namelijk dat je de diepte van het water moet bepalen voordat je oversteekt. Probeer de watercrossing als beste te beoordelen vanaf het droge en als je er niet zeker van bent, kun je wachten tot een ander voertuig oversteekt. Bandensporen die naar binnen gaan, betekenen niet dat je zomaar kunt oversteken, aangezien die bandensporen ook van grotere voertuigen kunnen zijn. 

Stap 3: Als je je op je gemak voelt, loop dan het water in langs de lijn van het ene wiel en keer terug op de lijn van het andere wiel. Hierdoor krijg je ook een gevoel voor de rivierbedding. Als het erg modderig is, moet je de watercrossing vermijden. Bestudeer het gebied zo goed mogelijk om je beste route te vinden.

Stap 4: Zodra je besluit om door te gaan op de door jou gekozen lijn, schakel je de 4-wheel drive lage gearing in en behoud je het voorwaartse momentum. Sluit de ramen om te voorkomen dat water naar binnen komt als de boeggolf hoger wordt dan verwacht. Rijd vooral niet met hoge snelheid en hoge toeren de watercrossing in! Ga langzaam en voorzichtig het water in, maar houd de voorwaartse vaart erin waardoor een boeggolf door het water ontstaat.

Onthoud altijd: als je je niet op je gemak voelt, steek dan niet over. 

Maun   Moremi 073

Zin in een avontuur? 
Wij bieden verschillende avontuurlijke reizen aan door Zuidelijk Afrika. Bekijk ook eens de verschillende rondreizen door Botswana, waaronder de 21-daagse Safarireis door de wildparken van Botswana Of 20-daagse Kampeerreis 4x4-auto Botswana. Bij beide reizen rijd je door het 'waterrijke' Moremi Game Reserve.