Na bijna twee jaar coronatijd was het ook voor mij weer tijd om op studiereis te gaan. Op naar Malawi en Zambia. Eerder schreef ik al een blog over 8 hoogtepunten van Malawi en Zambia tijdens die reis die ik toen gemaakt heb. In deze blog vertel ik je meer over de voorbereidingen die ik getroffen heb en hoe ik goed voorbereid op reis ben gegaan. Deze dingen moet je naar mijn idee weten voordat je de twee landen bezoekt. 

Een Visum
Naast natuurlijk de gebruikelijke voorbereidingen zoals het inpakken van de bagage, moest ik ook mijn visum voor Malawi regelen en natuurlijk de negatieve PCR-test voor vertrek. Het visum voor Malawi is online aan te vragen via evisa.gov.mw. Op het moment van schrijven van dit blog is het niet mogelijk om een ‘visa on arrival’ te verkrijgen, dus zorg dat het visum vooraf online is aangevraagd. Voor het aanvragen van een visum heb je een scan van een recente pasfoto nodig, een scan van je paspoort en een digitale verklaring/visa application letter van je touroperator. Het paspoort dient nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Het aanvragen van het visum kost $50 voor een single entry visa (2022) en kan met de creditcard betaald worden. Het kan enkele werkdagen duren voordat je het e-visa hebt ontvangen, dus zorg dat je dit ruim op tijd doet! Het visum voor Zambia is wel bij aankomst te verkrijgen en bedraagt op dit moment $25 (2022).

Malawi Aankomst Lilongwe Controle

Zijn Malawi en Zambia Malariagebieden?
Zowel Malawi als Zambia zijn beiden malariagebieden. De Travel Health Centre heeft mij aangeraden om malariapillen mee te nemen. Malariapillen slik je vanaf de dag vóór binnenkomst in malariagebied, tijdens de gehele duur van de reis, en vervolgens tot 7 dagen na vertrek uit malariagebied. De apotheken hebben dit niet altijd op voorraad, dus zorg dat je op tijd een recept verkrijgt zodat je apotheek de tijd heeft om dit tijdig te bestellen.

Beste Reistijd voor Malawi en Zambia
Veel reizigers kiezen ervoor om buiten de regenmaanden op reis te gaan. In Nederland zijn wij niet echt bekend met een duidelijk regenseizoen (buiten de wintermaanden natuurlijk). De veilige optie lijkt om in het droge seizoen, tussen juni en november, je droomreis door Zambia en Malawi te plannen. Dat is zeker een logische gedachte: er is in deze periode geen neerslag en dieren trekken daardoor naar het water om te drinken. Daarnaast is de vegetatie veel minder dichtbegroeid, wat de kans groter maakt om wild te zien. Toch heeft het ook een aantal voordelen om in april en/of mei te reizen. Zelf bezocht ik Malawi en Zambia in april en deze reisperiode heeft ook absoluut haar voordelen. Denk bijvoorbeeld aan lagere prijzen, minder reizigers en dus een exclusiever verblijf. Ook zijn er in deze periode heel veel vogels en jonge dieren. Daarnaast viel het tijdens mijn reis ontzettend mee met de regen. Hoewel er in de periode daarvoor veel neerslag was geweest, heb ik tijdens mijn reis één buitje in de middag meegemaakt, welke niet langer dan een half uur duurde. Dus zeker het overwegen waard.

Malawi Onderweg

Vlucht naar Malawi en Zambia
Helaas zijn er geen directe vluchten van Nederland naar Malawi en Zambia, je zult dus altijd met een overstap moeten vliegen. Vliegen naar Lilongwe gaat over het algemeen met 2 tussenstops via Kenia of Ethiopië. Zelf vloog ik met Ethiopian Airlines via Frankfurt en vervolgens Addis Abeba. Alles verliep soepel en mijn ervaring met Ethiopian Airlines was goed. Al met al is het natuurlijk wel een lange vlucht. Ik had ook kunnen kiezen om te vertrekken vanaf Frankfurt (in plaats van Schiphol), dit had een overstap gescheeld. De keerzijde is dat ik met de trein naar Frankfurt had moeten reizen, wat ongeveer 5 uur in beslag had genomen. Mocht je vanuit het zuiden van Nederland reizen, dan is dat het overwegen waard.

Aankomst in Malawi
Bij aankomst in Malawi was werden alle documenten gecontroleerd (ik had me goed voorbereid en had alles op papier), waaronder mijn negatieve coronatest en het e-visa. Ook als je het visum online aanvraagt, dien je gewoon in de rij te staan voor de bijbehorende stempels in het paspoort. Dat duurde al met al een half uur. De transfer door mijn chauffeur voor deze reis stond al klaar en bracht mij naar de eerste accommodatie in Malawi, het Latitude 13 Degrees. 

Van Malawi naar Zambia 
Mijn reis vervolgde zich na een tijdje naar Zambia. Via Lilongwe reden we naar de grens van Zambia. Het oversteken van een grens kan veel tijd kosten en het is bij ons helaas niet anders. Bij de grens meld je aan de zijde van Malawi dat je het land verlaat, om je vervolgens bij de Zambiaanse zijde aan te melden. De chauffeur hielp me bij de benodigde papierhandel en ik ben blij dat ik me hier niet alleen doorheen hoef te worstelen.