De Panoramaroute is een mooie autoroute om met je huurauto te verkennen. Aan deze route vind je verschillende locaties waar het zeker de moeite waard is om even uit te stappen om van het uitzicht te genieten. Of de route start bij Sabie of Graskop laten we even in het midden, maar vanuit hier rijd je over de R532 naar het noorden en kan je stoppen bij verschillende locaties die hieronder zijn toegelicht. Ook lees je wat handige tips over de Panoramaroute en onze suggesties qua overnachting! 

Bourke’s Luck Potholes
De Bourke’s Luck Potholes is een bijzondere geologische formatie en zeker de moeite waard om te bezoeken. Ze zijn vernoemd naar de goudzoeker Tom Bourke, die in de jaren 1880 goud ontdekte. De Bourke’s Luck Potholes zijn ontstaan door het ronddraaiende zand, kiezels, water van de Treur River en de Blyde River, die hier beide samenkomen. Het is mogelijk om een mooi plekje op te zoeken om te zitten, te picknicken en je voeten in het water af te koelen.

Bourkes Potholes Panoramaroute

God’s Window
Net iets ten noorden van Graskop ligt God’s Window. Na een wandeling door het regenbouw kom je uit bij het uitzichtspunt. Een beetje geluk moet je wel hebben, want het is hier ook vaak mistig. Maar op een heldere dag heb je hier prachtig uitzicht. Je zou dan tot aan Kruger National Park kunnen kijken, of zelfs tot Mozambique!

Als je de zijweg naar God’s Window neemt, zou je ook de Pinnacle kunnen bezoeken. Dit is een lange, staande rots. Je betaalt een klein bedrag aan entreekosten en de rots zelf vonden we niet heel indrukwekkend, maar als je toch in de buurt ben kan je dit misschien net zo goed meepakken!

Landschap Zuid Afrika Gods Window Ramon Lucas 1

Three Rondavels
Persoonlijk vond ik dit de mooiste stop aan de Panoramaroute! Je hebt vanuit verschillende uitzichtpunten prachtig zicht op de Blyde River Canyon. De Three Rondavels in het bijzonder zijn 3 vormen die doen denken aan de traditionele Afrikaanse huizen. Na de entree loop je langs een goed aangegeven pad naar het punt waar je uitzicht hebt over de Blyde River Canyon.

Three Rondavels Panoramaroute

Verschillende watervallen
Naast bovenstaande locaties vind je ook een aantal watervallen aan de route. Langs de R532 lopen namelijk een aantal rivieren, waaronder de Blyde River, Treur River en Lisbon River. Zowel de Lisbon Falls en de Berlin Falls liggen vrij dicht bij God’s Window, ten noorden van Graskop. Iets zuidelijker, tussen Graskop en Sabie vind je de Mac Mac Falls en Sabie Falls.

Graskop Gorge Lift Panoramaroute

Graskop Gorge Lift
Ook leuk om te bezoeken is de Graskop Gorge Lift. Deze 51-meter hoge lift brengt je naar de Graskop gorge waar een wandelpad is uitgezet. De wandelroute is niet erg lang, maar het is mooi om door het groene regenwoud te lopen en de waterval van beneden te zien. Adrenalinejunkies kunnen hier ook een sprong wagen met de bungeejump of ‘The Big Swing’! Graskop Gorge (de lift en de regenwoud route) kost ongeveer R245 per persoon (2024). Als je alleen voor het uitzicht gaat, dan kost het zo'n R100 per persoon (2024). 

Waterval Panoramaroute

Handig om te weten over de Panoramaroute:
>> Bij vrijwel de meeste locaties betaal je entreekosten. Het verschilt een beetje per locatie wat je betaalt, maar het varieert van R70 bij God’s Window tot R150 bij Bourke’s Luck Potholes. Let op; deze prijzen veranderen jaarlijks! Zorg dus dat je voldoende cash bij je hebt.
>> Bij de bekendere locaties vind je marktjes en verkopers die hun souvenirs aan je willen aanbieden. Mocht je dus wat souvenirs willen aanschaffen, vergeet dan ook hier niet om wat cash mee te nemen.
>> Wil je voldoende tijd hebben om alle stops goed te kunnen zien, dan heb je hier zeker een volle dag voor nodig. Aan het rijden van de route heen en terug vanuit Hazyview ben je al snel 4 uur kwijt, daar komen de uitstapjes nog bij. Als je maar één nacht in de omgeving van Hazyview verblijft, moet je keuzes maken en op tijd vertrekken om een deel van de Panoramaroute mee te pakken in je rondrit.
>> Hazyview ligt niet alleen dichtbij de start van de Panoramaroute, het ligt ook dichtbij het Kruger National Park. Je kan vanuit hier doorrijden naar één van de privéparken, een accommodatie binnen het Kruger National Park zelf of een game drive boeken vanuit de accommodatie in Hazyview. Ook river rafting en quadbiken horen bij Hazyview tot de mogelijkheden. Veel te doen dus!

Waar overnacht je tijdens je verblijf bij de Panoramaroute?
Veel mensen die de Panoramaroute rijden, verblijven in Sabie, Hazyview of Graskop. Wij maken graag gebruik van de volgende locaties:
2. Linvale Country Lodge – Hazyview