Waarschijnlijk heb je ooit al wel een keer gehoord van de Flåmsbana (of Flåmsbaan): een prachtige treinroute die start in Flåm, rijdt naar Myrdal met enkele tussenstops, en dan weer teruggaat naar Flåm. Een activiteit waarbij je heerlijk achterover kan gaan zitten en kan genieten van het uitzicht. Maar wat nou als je toch zoekt naar meer actie? Dan is de Flåmsbana in combinatie met de langste zipline van Noord-Europa en mountainbiken op de Rallarvegen perfect voor jou. Ik heb het afgelopen maand mogen uitproberen en vertel er meer over in deze blog!

Een rustige start met de Flåmsbana
Afgelopen maand was ik met nog 2 andere collega's afgereisd naar Noorwegen, wij beschreven onze 9 favoriete reismomenten in een ander blog. Wij verbleven onder andere in Voss, in de accommodatie Eenstunet. Een typisch, oud, rood, Noors huisje. Vanuit hier reden wij in een uurtje naar Flåm. Eenmaal aangekomen in Flåm, zijn we met de Flåmsbana (een treintraject) naar boven gegaan. Tijdens de treinrit van ongeveer een uurtje werd er verteld over de geschiedenis van Flåmsbana en over de plekken waar wij toen langs kwamen. Een voordeel van reizen in het laagseizoen was dat er genoeg plek was in de trein. Wanneer er links iets te zien was, kon je aan de linkerkant zitten. Was er tijdens de reis aan de rechterkant iets te zien, dan kon je weer aan de rechterkant zitten; zo heb ik dus niks hoeven missen van de mooie plekjes onderweg!

We hadden drie tussenstops: Berekvam, Kjosfossen en Vatnahalsen. Bij de eerste stop, Berekvam, was het nog niet mogelijk om uit te stappen. Berekvam is namelijk de enige halte waar treinen elkaar kunnen passeren, daarom moesten we wachten op een andere passerende trein waarna we onze weg weer konden vervolgen naar de tweede stop. Bij de tweede stop mochten/konden we wel uit de trein. Er werd omgeroepen dat je vanaf dat moment een paar minuten de tijd had om een prachtige waterval te bekijken en te fotograferen: Kjosfossen (225 meter). Na enkele minuten stapte iedereen weer terug in de trein om vervolgens naar de derde stop te gaan: Vatnahalsen. Hier stapten wij uit om naar de zipline te gaan. Het treintje ging nog een halte verder naar Myrdal, dit is het hoogste punt (tevens eindpunt) van de Flåmsbana.


Halte Vatnahalsen: op naar de zipline!
Daar stonden we dan, bij de halte van de derde stop: Vatnahalsen. Hier was alleen een restaurant/hotel en de halte voor de Flåmsbana. We zochten de zipline, maar waar konden we die vinden? We zagen een klein paadje en volgden deze, kort daarna volgde een T-splitsing met een bordje aan een boom: ‘Zipline -->’. Binnen 5 minuten waren we bij het platform van de zipline. Ook hier was het erg rustig vanwege het laagseizoen. We waren nog te vroeg, daarom besloten we om eerst nog van het uitzicht te genieten terwijl we aan het lunchen waren aan een picknicktafel, in de zon! 

We hadden nog steeds tijd over na onze kleine lunch en daarom keken we een beetje rond bij het platform. Toen bleek er toen toch al iemand in het hokje te zitten bij de zipline. We hadden geluk, omdat het zo rustig was en beide collega's ter plaatse waren mochten we al! Dus het was zover: we mochten van de zipline! Niet zomaar een zipline, maar de grootste van Noord-Europa met een lengte van 1.381 meter. We werden door een medewerkster in een pakje gehesen, kregen een fietshelm op en daar gingen we dan! Het ging zo snel en het uitzicht vanuit de lucht over meerdere haarspeldbochten, een rivier en bossen was zo gaaf! 



Verder de natuur in op de mountainbike: Rallarvegen
Eenmaal beneden aangekomen, hielp een andere medewerkster ons uit het pakje. Vervolgens konden wij kiezen uit honderden mountainbikes. Er was keuze uit verschillende formaten en kleuren fietsen, voor ieder een passende fiets beschikbaar. Nadat we allemaal een fiets hadden uitgekozen, konden we van start met het mountainbiken! Terug naar Flåm op de mountainbike via de Rallarvegen, één van de mooiste fietsroutes in Europa! De route was niet zo lastig te volgen, er was namelijk maar één hoofdweg. Trappen is nauwelijks nodig, want de weg gaat voornamelijk steil naar beneden. Op enkele steile stukken na, zijn de remmen vaker nodig dan de trappers. De wegen zijn breed waardoor er genoeg ruimte is om naast elkaar te fietsen, te genieten van alle mooie natuur om je heen en diverse tussenstops te maken wanneer je de prachtige natuur wil vastleggen op camera. Een leuke afwisselende route via tunnels, over grind- en asfaltwegen, langs het water en natuurlijk langs de spoorlijn van de Flåmsbana! Watervallen tijdens de route zijn haast niet te missen, ook ontkom je niet aan de typische Noorse huisjes en (als je in het najaar reist) ook de prachtige herfstkleuren.