In december bezocht ik de Noorse stad Trondheim voor de eerste keer in mijn leven. Tijdens deze reis combineerde ik Trondheim met de noordelijke nabijgelegen regio Innherred. Ik heb veel mogen ondernemen en mogen zien van de stad en de prachtige omgeving, maar het bezoek aan de binnenstad van Trondheim was een van mijn hoogtepunten. In dit reisblog vertel ik je over mijn winterse ervaring in Trondheim en wat je kan verwachten en doen als je deze Noorse stad bezoekt.

Kijkend naar de machtige gevel van de Nidaros Kathedraal, vallen je ogen meteen op de fantastische details en de verschillende sculpturen die netjes op een rij staan. Fascinerend om naar te blijven kijken, maar vergeet zeker ook de binnenkant niet te bewonderen. De kathedraal is doordeweeks meestal in de ochtend geopend en op zondagen meestal in de middag. Let wel dat tijden kunnen veranderen. Tevens is het mogelijk om met een rondleiding te boeken om nog meer te weten te komen over de verhalen van deze kathedraal.
Een kleine leuke toevoeging: de lichten in de kerk zijn sinds kort vernieuwd, waardoor de schitterende details op de bogen en pilaren beter zichtbaar zijn en een extra beleving geven.

Dwaal door de knusse binnenstad van Trondheim
Dus, zoals ik al zei: de binnenstad van Trondheim is enorm aantrekkelijk en zeker een bezoekje waard! Het mag dan misschien de derde grootste stad van Noorwegen zijn, het centrum doet toch erg compact en knus aan. Vooral in de winter, wanneer er sneeuw ligt en de straten versierd zijn met de meest gezellige lichtjes, is ronddwalen hier enorm genieten. Een plek in de stad die je zeker even moet bezoeken is de Gamle Bybro, een gave oude brug vanwaar je uitzicht hebt op de gekleurde houten huizen die aan het water staan. Deze huizen zijn kenmerkend voor de aangrenzende wijk Bakklandet. Een perfecte plek om Trondheim verder in te verkennen. De houten huisjes en smalle straatjes van Bakklandet nemen je even mee terug in de tijd. Als je goed oplet kan je zelfs de bijzondere fietslift van Trondheim spotten. Trondheim kent ook leuke musea, een binnenzwembad, saunamogelijkheden en meer indoor activiteiten. Dus na een wandeling in het stadscentrum is er voldoende te doen!Ontdek culinaire hoogtepunten of warme koffietentjes
Misschien verwacht je het niet helemaal bij deze noordelijk gelegen stad, maar in Trondheim vind je enorm veel gevarieerde restaurantjes, (borrel)cafés en meer. De stad barst van de culinaire mogelijkheden. In een eerder blog schreef ik over een aantal culinaire plekken in Trondheim en de regio die zeker een hapje of drankje waard zijn. Leuk om te weten is dat horecagelegenheden in Trondheim (zoals ik in het blog beschreef) erg veel met lokale bedrijven samenwerken. Zo kan jij van een bord met ‘untravelled food’ smullen, eten dat vrijwel niet geïmporteerd is en dus afkomstig is van lokale telers, bakkers en/of boerderijen. Ook erg duurzaam dus! Wil je graag met die koude gure winterdagen de mogelijkheid hebben om overdag gezellig binnen te zitten? Neem dan plaats in een van de diverse koffietentjes die Trondheim kent en drink een warme chocolademelk, een kopje koffie of thee met uiteraard een zoete Scandinavische lekkernij erbij!De historische Nidaros Kathedraal
In het midden van de stad ligt het icoon van Trondheim! De Nidaros Kathedraal. Nu denk je misschien, wat is er zo speciaal aan déze kathedraal? Nou, wist je dat Trondheim vroeger de hoofdstad was van Noorwegen? Het werd Nidaros genoemd. Deze kathedraal werd gebouwd vanaf 1070, ter nagedachtenis aan de begraafplaats van Olaf II van Noorwegen, de koning die in 1030 sneuvelde in de slag om Stiklestad (een historische plek om ook vandaag de dag te bezoeken). Olaf II werd een jaar later heilig verklaard en je kunt je misschien voorstellen dat deze plek daarom tijdens de middeleeuwen het belangrijkste bedevaartsoord van Noord-Europa voor christenen was. En nog steeds is er een pelgrimstocht naar deze plek te bewandelen (643 kilometer als je start in Oslo). Dus wellicht een idee in het kader van duurzaamheid?Kijkend naar de machtige gevel van de Nidaros Kathedraal, vallen je ogen meteen op de fantastische details en de verschillende sculpturen die netjes op een rij staan. Fascinerend om naar te blijven kijken, maar vergeet zeker ook de binnenkant niet te bewonderen. De kathedraal is doordeweeks meestal in de ochtend geopend en op zondagen meestal in de middag. Let wel dat tijden kunnen veranderen. Tevens is het mogelijk om met een rondleiding te boeken om nog meer te weten te komen over de verhalen van deze kathedraal.
Een kleine leuke toevoeging: de lichten in de kerk zijn sinds kort vernieuwd, waardoor de schitterende details op de bogen en pilaren beter zichtbaar zijn en een extra beleving geven.