Waarschijnlijk heb je ooit wel een keer gehoord van de woonplaats van de kerstman, daarover gaan verschillende verhalen. Eén daarvan is het verhaal over de kerstman die je kunt bezoeken in Rovaniemi, net boven de Poolcirkel! Rovaniemi is een klein dorpje in Fins Lapland waar Santa Claus Village is gevestigd. Dit is de plek om de kerstman in het echt te ontmoeten en je vragen persoonlijk aan hem te stellen! Maar wat is er nog meer te doen bij Santa Claus Village? Ik mocht de kerstman in het echt ontmoeten bij Santa Claus Village en ik vertel je in dit blog meer over wat je daar kan doen en/of zien.

Waar kan je de kerstman ontmoeten in Rovaniemi?
Op 5 minuten rijden van de luchthaven van Rovaniemi, op 8 kilometer ten noorden van Rovaniemi, ben je al bij Santa Claus Village. Ook als je van de luchthaven per transfer of eigen auto rijdt naar Rovaniemi kom je er altijd langs. De grote roodkleurige gebouwen, direct aan de kant van de weg, zijn niet te missen. Er zijn genoeg parkeerplaatsen voor je auto, zelfs voor grote touringcars. Eén ding is wel zeker; Santa Claus Village is erg toeristisch! Velen willen de kerstman ontmoeten als zij Fins Lapland bezoeken.Wat kan je allemaal doen bij Santa Claus Village?
Er zijn dus meerdere roodkleurige gebouwen te vinden bij Santa Claus Village, waaronder het huis van de kerstman zelf, het postkantoortje van de kerstman, een winkelcentrum waar je alleen maar kerstspullen kan kopen en enkele andere winkeltjes en restaurants. Én je steekt hier de Poolcirkel over! Breng je een bezoekje aan Santa Claus Village? Dan kan je de volgende dingen doen en/of zien:

1. Bezoek aan de kerstman
Op het midden van het plein is zijn huis gevestigd, waar hij op jou zit te wachten. Via de hoofdingang loop je naar binnen waar je jouw entreeticket betaalt bij de kassa. Via een lang, met kerstspullen versierd, gangpad loop je luisterend naar kerstmuziek naar een deur. Daar staat een elfje op je te wachten die aangeeft wanneer je naar binnen mag. Uiteindelijk word je in groepen naar binnen gebracht, dit kan met het gezin zijn of enkele gezinnen (afhankelijk van de drukte). Eenmaal binnengekomen, mag je naast de kerstman gaan zitten en heb je de mogelijkheid om hem enkele vragen te stellen. Daarna wordt er een (groeps-)foto gemaakt door een medewerker.

Let op: je mag zelf geen foto’s maken zodra je de ruimte binnengaat bij de kerstman. Er wordt een (groeps-)foto gemaakt die je aan het einde kan bekijken en kopen bij de kassa in hetzelfde gebouw.

2. Postkantoor van de kerstman
Dit is het enige officiële postkantoor van de kerstman! Proef hier het hele jaar door de kerstsfeer terwijl de elfjes druk bezig zijn met het helpen van de kerstman, door bijvoorbeeld het schrijven van brieven en het sorteren van ontvangen kaartjes. Het postkantoor heeft een ruim aanbod aan kerstproducten, postzegels, ansichtkaarten en kerstsouvenirs. Wist je dat het mogelijk is om vanuit hier een brief naar een familielid of vriend(in) te sturen? In het postkantoor kan je een brief of kaart bij de elfjes achterlaten die dan voor het kerstfeest wordt verstuurd. Kaarten, brieven en pakjes die vanuit het hoofdpostkantoor van de kerstman worden verstuurd, worden gestempeld met een echte en unieke poolcirkelpoststempel.

3. Enkele kerstwinkels en winkelcentrum
Tegenover het huis van de kerstman is een winkelcentrum gevestigd. Natuurlijk helemaal gericht op kerst! Hier kan je het hele jaar door alleen maar kerstspullen kopen. Of warm even heerlijk op met een kopje koffie of warme chocolademelk bij het restaurantje dat in het winkelcentrum is gevestigd. Leuk om even doorheen te lopen, en wie weet je kerstspullencollectie aan te vullen.

Naast het winkelcentrum zijn er ook enkele andere losse winkeltjes op het terrein die je kan bezoeken. Waaronder ook een winkel vol met Mari Mekko, een bekend Fins merk voor servies. Verder is er op het terrein nog meer te zien, waaronder het huis van de vrouw van de kerstman!4. Rendiersledetocht & boerderij bij Santa Claus Village
Zeg hallo tegen Rudolf de rendier en ga met zijn vriendjes mee op een echte rendiersledetocht! Je deelt een slede met maximaal 2 personen waarbij je redelijk warm op de rendiervachten op de slede kan gaan zitten. De rendieren nemen je mee verder de natuur in en over het terrein van Santa Claus Village. Een erg leuke activiteit om de winterse omgeving goed in je op te nemen. Naast rendieren, kan je nog meer dieren zien op de boerderij van de elfjes. Zo zie je ook alpaca's (waar je soms ook mee kan wandelen tegen betaling), schapen, geiten en konijnen! Let op: wil je de boerderij van de elfjes bezoeken? Dan betaal je hier ook een aparte entreeprijs voor.