De Victoria Watervallen, of kortweg Vic Falls, zijn een spectaculair natuurwonder op de grens van Zambia en Zimbabwe. Met een enorm gebulder stort hier de Zambezi River naar beneden en doet het haar oorspronkelijk Afrikaanse naam als Mosi-oa-Tunya, ‘the smoke that thunders’ eer aan. Deze waterval met een breedte van 1.688 meter is één van de grootste attracties van Afrika. In dit blog geef ik je meer informatie over hoe je een bezoek aan de Victoria Falls het beste kunt aanpakken.

Zimbabwe Victoria Falls

Zimbabwe of Zambia?
De Victoria Falls ligt zowel in Zimbabwe als Zambia en zijn vanaf beide landen te bewonderen. Vanwege de visumkosten wordt er over het algemeen een keuze gemaakt tussen één van deze twee landen. Ruim het grootste deel, ongeveer 75% van de watervallen, ligt in Zimbabwe. Aan de Zimbabwaanse zijde kan je een mooie wandeling maken langs de watervallen, met verschillende indrukwekkende uitzichtpunten. Je krijgt via dit lange pad een goed beeld van de enorme breedte van deze watervallen. In het plaatsje Victoria Falls zijn verschillende accommodaties waar je op korte afstand van de watervallen kunt verblijven. Vanaf 1 april 2023 bedraagt de entree voor internationale bezoekers $50 per persoon. Het park aan de kant van Zambia is wat minder ingesteld op toeristen en een stuk kleiner. Via de wandeling aan de zijde van Zambia ervaar je de watervallen op een andere manier. Er zijn paden langs de onderzijde van de watervallen, waarbij je dicht bij het neervallende water komt. Ook heeft het park vanuit Zambia enkele mogelijkheden om meer op het stromende water neer te kijken. Vanuit Livingstone (vernoemd naar de ontdekkingsreiziger David Livingstone, de ‘ontdekker’ van de Watervallen) kan je niet lopend naar de Victoria Watervallen, vanuit de meeste accommodaties zal je dan met een transfer naar de Falls moeten.

Zimbabwe Victoria Falls

Het bezoeken van de Victoriawatervallen vanuit Botswana 
De makkelijkste manier om de Victoria Watervallen te bezoeken is door middel van een transfer vanuit Kasane in Botswana. Een bezoek aan de Vic Falls is op deze manier makkelijk in te plannen tijdens je self-drive of kampeerreis door Botswana. Autoverhuurmaatschappijen hanteren vaak hoge kosten om de auto mee te mogen nemen naar Zimbabwe. Vanuit Kasane is er een groot aanbod van aanbieders die je naar de Vic Falls kan brengen. Indien je dit niet vooraf hebt vastgelegd, hebben de accommodaties vaak contacten met een aanbieder en kan dit probleemloos ter plaatse geregeld worden. Houd er rekening mee dat je een visum nodig hebt voor Zimbabwe, welke je aan de grens aan kunt schaffen. Deze formaliteiten nemen de nodige tijd in beslag, een visum bedraagt op het moment van schrijven $30 voor een single entry.

Victoria Watervallen December 2019

En hoe verder?
Zodra je bij het Victoria Falls National Park bent aangekomen, betaal je de entreekosten om het park te mogen betreden en kan je de waterval in het echt aanschouwen. Er loopt een pad langs Falls, die je langs verschillende uitzichtpunten brengt waar je het schouwspel kunt bewonderen. Als het water hoog staat, kan er veel mist ontstaan waar je nat van wordt. Mocht je trek krijgen, dan kan je nog even gaan zitten bij het kleine restaurant dat gevestigd is bij de entree van het park. Na je bezoek aan de watervallen zullen sommige transfermaatschappijen je de mogelijkheid geven om nog een marktje te bezoeken. Verwacht niet meer dan toeristische hebbedingetjes, maar misschien dat er een leuk aandenken aan je bezoek bij zit. Houd er rekening mee dat je met een dagtocht naar de Victoria Watervallen een hele dag kwijt bent, tegen het einde van de middag zul je weer terug zijn in Kasane. We adviseren daarom om meerdere nachten in Kasane te verblijven, zodat je naast een bezoek aan de Vic Falls ook de tijd hebt voor een bootcruise en/of een safari in Chobe.

Victoria Falls M 140

Wat is de beste reistijd voor de Victoriawatervallen?
Elk seizoen biedt een andere ervaring, omdat dit afhankelijk is van de hoeveelheid water die de waterval passeert. In de periode maart en april zal het meeste water de watervallen passeren, maar dit is niet per se de beste periode om de Vic Falls te zien. De mist die ontstaat door al het neervallende water zorgt ervoor dat je de watervallen niet in de volle breedte kan zien. De hoeveelheid water zal in de maanden daarna steeds meer afnemen. In november en december zie je soms alleen maar enkele stroompjes watervallen.

Wil je ook de Victoriawatervallen bezoeken?
Al met al is een bezoek aan de Victoria Falls een leuke activiteit om te ondernemen vanuit Kasane, als onderdeel van je rondreis door Botswana! Bezoek de immense Victoriawatervallen bijvoorbeeld gedurende de 21-daagse Fly-Drive Toivo vanuit Windhoek of tijdens de 21-daagse Safarireis door de wildparken van Botswana.