Wanneer je een verre reis gaat maken is een goede voorbereiding belangrijk, zo ook op het gebied van reisvaccinaties. Of je nu naar de tropen reist, een safari plant of exotische markten bezoekt: een reisvaccinatie kan een groot verschil maken. In dit blog vertellen we je meer over verschillende reisvaccinaties en waar je op dient te letten. 

Let op: De informatie in deze blog is bedoeld als algemene richtlijn en dient niet als medisch advies. Voor persoonlijke gezondheidsvragen en specifieke vaccinatiebehoeften raden we altijd aan contact op te nemen met een erkend vaccinatiecentrum zoals Vaccinatiepunt of je huisarts.

Welke reisvaccinaties worden aanbevolen voor welke bestemmingen?
Indien je één of meerdere van onze bestemmingen in Zuidelijk Afrika en Zuid-Amerika bezoekt, is het verstandig om de hiervoor aanbevolen vaccinaties te halen. Voor alle landen (Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Mozambique, Malawi, Zambia, Madagaskar, Argentinië en Chili) wordt een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A geadviseerd. Daarnaast wordt het in sommige gevallen geadviseerd om malariatabletten te slikken. Het advies om malariatabletten mee te nemen is afhankelijk van je reisroute en reisseizoen, hierover kunnen wij geen eenduidig advies geven. Hiervoor kan je het beste contact opnemen met het Vaccinatiepunt. Voor de genoemde bestemmingen is het halen van vaccinaties niet verplicht, met één uitzondering: indien je een overstap maakt in een land waar gele koorts voorkomt, dien je vooraf een gele koorts stempel te halen. 

Waarom zijn reisvaccinaties belangrijk?
Door je vooraf te vaccineren voorkom je dat je (ernstig) ziek wordt nadat je wordt besmet met een virus of bacterie. Hepatitis A komt voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië en wordt overgedragen bij besmet voedsel en water. Helaas is besmet eten en drinken niet te herkennen, en kun je dus niet geheel voorkomen dat je hiermee in aanmerking komt. Een besmetting met Hepatitis A is te herkennen aan een griepachtige verschijnselen en een geel oogwit en/of gele huid, maar niet iedereen die besmet is krijgt klachten. Met name volwassenen kunnen hier ernstig ziek van worden.

DTP omvat de ziektes difterie, tetanus en polio. Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie, die verspreid wordt bij het hoesten. De gifstof die bij besmetting door deze bacterie aangemaakt wordt, kan de weefsels van de huid, longen, hart, zenuwstelsel of nierbuisjes beschadigen. In ernstige gevallen kan besmetting met deze ziekte dodelijke gevolgen hebben. Ook tetanus wordt door een bacterie veroorzaakt, besmetting is mogelijk wanneer mensen in aanraking komen met aarde, straatvuil of mest. Het wordt niet van mens op mens overgedragen. De ziekte kan spierkrampen veroorzaken, waarbij in ernstige gevallen het hele lichaam kan verkrampen. Als tetanus niet wordt behandeld, kan het dodelijke gevolgen hebben. Polio wordt door het poliovirus veroorzaakt en besmetting wordt vaak niet opgemerkt. Wél kunnen de gevolgen erg groot zijn, denk aan verlamming of een hersen(vlies)ontsteking. Tegenwoordig komt polio niet meer voor in Afrika, maar met het DTP-vaccin ben je hier wel tegen beschermd.

Malaria komt voor in bepaalde delen van Zuidelijk Afrika. Deze ziekte wordt overgedragen door een beet van de malariamug. Houd er rekening mee dat malariatabletten niet kunnen voorkomen dat je malaria krijgt, wel zorgen ze ervoor dat het ziekteverloop minder ernstig is en dat je beter te behandelen bent. Voorkomen dat je malaria krijgt doe je alleen door te voorkomen dat je geprikt wordt.

Hoe lang dien je je voor vertrek te vaccineren? En hoe lang zijn deze geldig?
Vaccinatiepunt adviseert om tenminste 4 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken voor het eerste consult. Maar aangezien de meeste verre reizen naar Zuidelijk Afrika minstens enkele maanden van tevoren worden geboekt, is het raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met het maken van een afspraak. Zo heeft je immuunsysteem voldoende tijd om goede bescherming op te bouwen.

Een volledige serie van Hepatitis A-vaccinaties bestaat uit twee injecties. Eén injectie is in principe voldoende voor je reis naar een gebied waar dit virus voorkomt, maar indien je vaker op reis gaat is het handig om ook een tweede vaccinatie te halen. Hiermee ben je langdurig beschermd (tenminste 25 jaar). Houd er wel rekening mee dat je deze bij voorkeur binnen 6 tot 12 maanden na de eerste injectie plant. Als je ook plannen hebt om een land te bezoeken waarvoor je een Hepatitis B-vaccinatie dient te hebben, kan je dit combineren met een Hepatitis A-vaccinatie. Vraag hiervoor advies bij het vaccinatiepunt. Het DTP-vaccin geeft 10 jaar bescherming. Na 10 jaar dien je dus opnieuw gevaccineerd te worden. Indien je als kind niet gevaccineerd bent tegen DTP, dien je een serie van drie injecties te halen om gevaccineerd te zijn tegen DTP.

Waar kan ik mijn reisvaccinaties halen?
We adviseren om contact op te nemen met Vaccinatiepunt. Ze beschikken namelijk over meer dan 70 locaties in Nederland. Via de website kan je eenvoudig een afspraak maken. Lees op onze website meer over onze samenwerking met Vaccinatiepunt.

Wat heb je nodig bij het halen van je reisvaccinatie?
Zorg dat je een geldig vaccinatiebewijs meeneemt naar de afspraak inclusief het vaccinatieboekje (als je deze hebt). Daarnaast ontvang je in de meeste gevallen een formulier dat je voorafgaand aan je afspraak dient in te vullen, zodat de medewerkers daar op de hoogte zijn van eventuele medicatie en reisplannen.

Reisvaccinatie gehaald, hoe nu verder?
In de basiszorgverzekering is geen vergoeding opgenomen voor reisvaccinaties. Als je een (uitgebreide) aanvullende zorgverzekering hebt, heb je hier mogelijk wel recht op. Je kan dan de factuur van het Vaccinatiepunt indienen ter declaratie. In overleg met het Vaccinatiepunt kan je ervoor kiezen om direct een herhaalafspraak te plannen voor de Hepatitis A-vaccinatie, zodat je tijdig de tweede injectie haalt.