1. Op een onbewoond eiland in Malawi
Het verblijf bij Mumbo Island was absoluut één van de highlights van mijn reis. De hele ervaring hing aan elkaar van ‘wow-momenten’: de boottocht naar het eiland, de aankomst op het verlaten strandje en vervolgens het zien van de accommodatie. Verwacht hier geen overdadige luxe, maar wél het gevoel dat je op een onbewoond tropisch eiland bent. De luxe zit ‘m bij het verblijf niet in overdaad, maar juist in andere dingen: het zien van de Melkweg ’s avonds, het prachtige uitzicht over het meer waar je de vissersbootjes op ziet drijven en het ’s ochtends wakker worden en zien dat er koffie- en thee voor je klaarstaat.

2. De uitmuntende gidsen van Kuthengo Camp en Nkwali Camp in Malawi
Het verblijf bij Kuthengo Camp en Nkwali Camp was sowieso al een hoogtepunt van de reis, maar de gidsen hadden daar absoluut een groot aandeel in. Tijdens een verblijf  in een safarilodge in Malawi en Zambia breng je toch snel veel uren (dagelijks 2x 4 uur) door op een game drive. De gidsen van Kuthengo Camp en Nkwali Camp waren allebei erg ervaren, waren een goed team met hun trackers en wisten goed in te schatten waar wij als gasten in waren geïnteresseerd.

Gids


3. De prachtige vogels van South Luangwa en Liwonde
Als je op game drive alleen op zoek gaat naar de Big 5, dan doe je jezelf toch ernstig tekort. Malawi en Zambia hebben allebei een grote variëteit aan vogelsoorten. Waar je ook van houdt, roofvogels of juist de kleinere felgekleurde soorten, Malawi en Zambia zullen je niet teleurstellen. Vele lilac breasted rollers, kraanvogels, ground hornbills, nachtzwaluwen, Afrikaanse hoppen en verschillende soorten bijeneters zijn enkele voorbeelden van de vogels die we tegen zijn gekomen.4. De luipaardsighting in de Valley of the Leopards
Het luipaard is misschien wel het meest gezochte dier van de Big 5. Deze nachtdieren, overdag verscholen, zijn lastig te vinden. Ik maakte de reis net na het regenseizoen, waardoor de vegetatie dichtbegroeid was en het luipaard zich daardoor dus nog beter kon verstoppen. Maar South Luangwa wordt niet voor niets de Valley of the Leopards genoemd en op één avond kwamen we twee luipaarden tegen. Een hele bijzondere ervaring om deze mysterieuze dieren tegen te komen.

5. De wind in je haren tijdens een bootsafari in Zambia
Het is een heerlijk gevoel om op een klein bootje over de Shire River in Malawi en de Luangwa River in Zambia te varen. Geniet van de zon en de wind, terwijl je op het water verschillende wilde dieren tegenkomt. Nijlpaarden ga je vrijwel zeker tegenkomen, maar ook krokodillen en vogels. Soms zie je dieren langs de oever lopen die op zoek zijn naar wat te grazen. Onderweg naar Mvuu Lodge en Kuthengo Camp via de rivier zagen we bij beide accommodaties olifanten die rustig aan het grazen waren.

Bootsafari


6. Decadente sundowners in Liwonde
Tijdens een safarireis is een sundownersafari toch wel een must. Sundownersafari’s vertrekken in de loop van de middag, waarbij we met gids en een tracker (voorop de auto) op zoek gingen naar wildlife. Wanneer de zon langzaam begint te zakken, rijdt de gids naar de sundownerspot. Dit is vaak een plek met uitzicht aan de rivier en op een vlakte waar je, onder toezicht van de gids en tracker, uit kunt stappen. Er werd een tafel uitgeklapt, waar binnen mum van tijd een minibar tevoorschijn werd getoverd. Met een drankje en een hapje sta je genietend van het uitzicht te kletsen met de andere gasten. Met beide benen op de grond en zonder het geluid van de auto op de achtergrond lijkt het allemaal nog intenser. En wist je dat je voor de mooiste zonsondergangen in Afrika moet zijn?

Bootsafari


7. Sla souvenirs in bij Dedza Pottery Lodge
Het was maar een kleine stop in mijn reis, maar toch onverwachts een hele leuke. De chauffeur maakte onderweg een stop bij Dedza Pottery Lodge, waar leuke aardewerken producten worden gemaakt. Er zit een kleine winkel, met daarachter een werkplaats. De producten zijn van goede kwaliteit en de pottery maakt servies voor verschillende safarilodges in Malawi. Als je op zoek bent naar souvenirs waarbij je daadwerkelijk de lokale bevolking steunt, dan moet je hier zijn! Naast de pottery zit er ook een klein restaurant, waar je wat kan drinken en kan lunchen.

Bootsafari


8. De reistijd
Mijn studiereis in het begin van april viel in de ‘green season’. April valt net na het regenseizoen, waardoor de vegetatie vaak dichtbegroeid is, de wegen in de parken soms slecht bereikbaar en er kan af en toen nog een bui vallen. Maar wat mij betreft had het voornamelijk voordelen. Het was nog erg rustig in de lodges (bij Mumbo Island waren er zelfs geen andere gasten), de prijzen zijn lager, de temperatuur is lekker (tussen 25 en 30C), veel jonge dieren en het aantal vogels was enorm! Daarnaast heb ik één bui meegemaakt in de middag, waarna het snel opklaarde en we weer op safari konden.