Ben je aan het twijfelen of je tijdens je reis wel in Voss wil verblijven? Of ben je op zoek naar wat je kan doen/zien in Voss tijdens je verblijf? Voss is een klein stadje in de provincie Vestland. Het is de ‘place-to-be' voor de reizigers die op zoek zijn naar adrenaline en avontuur. Maar Voss is ook de perfecte plek om meerdere uitstapjes te maken, zoals naar de Flåmsbana of een dagje naar Bergen. Ik heb Voss enkele keren bezocht en daarom deel ik graag enkele mogelijkheden met jou. Dit zijn namelijk de dingen die je moet doen/zien tijdens je verblijf in Voss!

1. Bjørkemoen badeplass
Deze plek is vrij bekend bij de plaatselijke bevolking, maar niet zo zeer bij de toeristen. Het is een kloof met prachtig, helder, blauw/groenachtig water en ligt verstopt achter een bedrijventerrein. Het klinkt misschien niet heel uitnodigend maar het is gelegen in een bosrijk gebied. Tussen de bossen door, kom je bij grote rotsen. Tussen die ruwe rotsen stroomt het hele en gekleurde water. Tijdens een warme dag in de zomer, komt de plaatselijke bevolking hier om een frisse duik te nemen en/of om te ontspannen. Maar ook op koudere dagen is het zeker een bezoekje waard. Het water is bij Bjørke namelijk zo helder en zo mooi van kleur! Dat is natuurlijk een fotootje waard. Een foto van deze plek zie je bijvoorbeeld hierboven, de hoofdfoto van dit blog. 

2. Bordalsgjelet Kloof
In deze bijzondere kloof is een kleine wandeling mogelijk die weinig conditie vereist, geschikt voor de hele familie. Bij de kloof is een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren, om vervolgens door een houten poortje te lopen en een smalle pad te volgen die je al snel leidt naar de Bordalsgjelet kloof. In 5 minuten kan je al langs een gedeelte van de kloof lopen om uiteindelijk bij een eindpunt te komen met een uitzicht in de kloof. Naast deze kleine route, zijn er nog 2 andere kleine routes. Deze 2 routes staan aangegeven op de kaart bij de parkeerplaats. Eén andere kleine route leidt naar de onderkant van de brug, hier staat ook een picknicktafel waar je eventueel kan lunchen of gewoon even kan genieten van de plek zelf. Een andere kleine route is iets verderop. Dichtbij de parkeerplaats zie je een brug, als je daar overheen loopt en dan de weg een klein stukje volgt, kan je op een gegeven moment voor een weiland nog naar links. De route is aangegeven op een bordje aan de boom. Als je deze korte route volgt, kom je aan de onderkant van de kloof. Een net iets ander uitzichtpunt dan de andere eerstgenoemde route. De korte routes kosten weinig tijd, dus het is prima te doen om alle drie de wandelingen achter elkaar te maken om de kloof goed te kunnen bekijken.


3. Tvindefossen waterval
Een bekende waterval, dus ook een toeristische attractie, aan de E16 tussen Voss en Stalheim. De waterval van 152 meter is vanaf de weg al goed te zien. Er is een kleine parkeerplaats bij het souvenirwinkeltje van Tvindefossen. Vanaf hier ligt een kleine pad langs de waterval, naar een beter uitzichtpunt vlakbij de Tvindefossen zelf.

4. Skjervsfossen waterval
Nog een waterval die goed te bezoeken is als je verblijft in Voss. Bij Skjervsfossen is een parkeerplaats met een pad die je leidt naar een uitzichtpunt boven aan de waterval. Maar er is nog een uitzichtpunt bij deze waterval, namelijk bij Skorvofossen. Hier zijn enkele parkeerplekken aan de kant van de weg waar je even kan stilstaan. Vanuit hier heb je uitzicht op dezelfde waterval, maar dan vanaf de onderkant! Vanaf het bovenste uitzichtpunt is deze weg en plek ook te zien als je naar beneden kijkt. Het is trouwens ook mogelijk om vanuit het bovenste uitzichtpunt naar beneden te lopen via een smal en redelijk steil pad. Een leuk feitje is dat het 'toiletgebouw' bij de parkeerplaats een deel heeft met een glazen wand, waardoor je tijdens je toiletbezoek ook van een mooi uitzicht kan genieten.