Naast dat er allerlei bezienswaardigheden in Johannesburg te vinden zijn, is er in de omgeving van Johannesburg ook veel te zien. De volgende bezienswaardigheden liggen op ongeveer 60 kilometer rijden van Johannesburg. Pilanesberg ligt echter op zo'n 200 kilometer afstand. 

1. Lesedi Cultural Village 
In de Lesedi African Lodge and Cultural Village kun je de kleurrijke bezienswaardigheden en geluiden van authentieke Afrikaanse dorpen ervaren en meer leren over de tradities en levensstijl van de Zulu, Xhosa, Pedi, Basotho, Nguni en Ndebele gemeenschappen. Traditionele zang en dans en een feestmaal voor een koning maken een onvergetelijke dag en nacht compleet. Lesedi African Lodge and Cultural Village, gelegen in de buurt van de Hartbeespoort Dam in de noordwestelijke provincie van Zuid-Afrika, is een erg mooie bestemming voor bezoekers die meer willen weten over de traditionele mensen en culturen van Zuid-Afrika. Lesedi, wat "licht" betekent in het Sotho, beschikt over traditionele boerderijen van de Zulu, Nguni, Xhosa, Pedi, Basotho en Ndebele, waar gasten zich kunnen onderdompelen in culturele activiteiten. Als je blijft slapen, biedt het dorp accommodatie in diverse categorieën van luxe suites in het Nguni dorp tot tweepersoonskamers in de Ndebele homestead. Bij aankomst in Lesedi word je verwelkomd in het Ndebele homestead waar je een fascinerende presentatie krijgt over de geschiedenis van de regenboognatie van Zuid-Afrika. Je wordt vervolgens meegenomen op een rondleiding door elk van de culturele dorpen, waar je alles te weten kunt komen over de verschillende rituelen en folklore van verschillende Zuid-Afrikaanse culturen, en zelfs een beetje van het lokale jargon kunt leren. Traditionele liederen en dans ronden de activiteiten van de dag af, gevolgd door een dinerbuffet met traditionele gerechten die geschikt zijn voor een koning, georganiseerd in het restaurant Nyama Choma met 200 zitplaatsen. Stel je smaakpapillen op de proef door je te verdiepen in wat impala-, struisvogel- of krokodillenvlees en verzamel je aan het eind van de avond rond het open vuur om te luisteren naar verhalen uit de Afrikaanse mythologie. De laatste activiteiten kunnen alleen indien je er een nacht verblijft.

Lesedi Cultural Village

2. Pretoria: Voortrekker Monument 
Het Voortrekker monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de legendarische exodus van gedesillusioneerde Boeren die vanaf 1836 de Kaap verlieten. Ze trokken naar de Zuid-Afrikaanse binnenlanden om aan de Britse overheersing te ontsnappen. Het imposante monument is een vierhoekig granieten gebouw met op de muren het verhaal van de Boeren. Het is omringd door 64 granieten ossenwagens opgesteld in een traditionele laager, een cirkel. Binnenin zijn op een fries belangrijke mijlpalen voor de Boeren afgebeeld. Het omliggende terrein is uitgeroepen tot natuurreservaat waar veel klein wild te vinden is. Het monument symboliseert de blanke Afrikaner eenheid, maar herdenkt ook de Slag om de Bloedrivier. Deze slag vond plaats op 16 december 1838. Aan de kant van de Boeren vielen 470 slachtoffers en maar liefst drieduizend Zulu's werden gedood. In de kelder van het Voortrekker Monument bevindt zich een klein museum dat een beeld geeft van het leven van de Voortrekkers. Vanaf Church Square gaan er bussen naar deze plek en op de website van het Voortrekker Monument vind je meer over het museum en andere praktische informatie.

Union Buildings Pretoria

3. Pretoria: Union Buildings 
Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. De Union Buildings zijn de belangrijkste gebouwen van de Zuid-Afrikaanse regering en het huis van de kantoren van de president van Zuid-Afrika. De Union Buildings staan op het hoogste punt van Pretoria en zijn Zuid-Afrikaans nationaal erfgoed. De Union Buildings zijn uitgegroeid tot een iconische bezienswaardigheid van Pretoria en Zuid-Afrika in het algemeen. Het zijn één van de meest populaire toeristische attracties in de stad en vormen het centrum van de Zuid-Afrikaanse democratie. De gebouwen zijn de locatie van presidentiële inauguraties en in 2013 werd het Union Buildings Amphitheatre omgedoopt tot het Nelson Mandela Amphitheatre. Zo werd een 9 meter hoog bronzen beeld van Mandela onthuld bij de Union Buildings. De Union Buildings zijn omgeven door prachtig terrasvormige tuinen van inheemse planten. In de tuin staan verschillende monumenten, zoals het Delville Wood War Memorial, een standbeeld van de voormalige premie generaal J.B.M. Hertzog en een standbeeld van de eerste premier van het land, generaal Louis Botha. De Union Buildings en de bijbehorende spectaculaire tuinen zijn een must bij een bezoek aan de hoofdstad Pretoria. Helaas zijn de Union Buildings vanwege veiligheidsvoorschriften voor publiek gesloten.

Pretoria Church

4. Pretoria: Church Square 
Het Kerkplein in het centrum van Pretoria was de locatie van de eerste kerk van de stad, gebouwd in 1855. In de beginjaren werd het plein gebruikt als marktplaats en sportveld. Tegenwoordig is Church Square een ontspannende plek voor bezoekers die dol zijn op 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse architectuur, maar ook voor degenen die gewoon willen genieten van een dagje uit met het gezin. Het is tevens een geweldige plek om onder prachtige Jacaranda-bomen te zitten en de duiven te voeren op een warme zomermiddag. Het plein wordt omringd door tal van historische gebouwen, waaronder het Paleis van Justitie waar voormalig president Nelson Mandela en een aantal van zijn kameraden van het Afrikaans Nationaal Congres werden aangeklaagd en berecht wegens verraad. Aan de zuidkant van het plein ligt het gebouw van de Ou Raadsaal en het Oude Capitooltheater dat verbonden is met Café Riche (het oudste café en bistro van Pretoria). Het Nederlands Bankgebouw (tegenwoordig de kantoren van Tshwane Tourism) en het General Post Office (in 1910 gebouwd) liggen ook aan de Church Square. Een bronzen beeld van Paul Kruger werd in oktober 1954 op het Kerkplein onthuld door voormalig premier DF Malan. De belangrijkste attractie van het plein is een wekelijkse ceremoniële parade van een uur die elke woensdag tussen 21.30 en 22.30 uur wordt gehouden. De parades worden verzorgd door leden van de Nationale Ceremoniële Garde en begeleid door een Zuid-Afrikaanse militaire band. De processie eindigt met het hijsen van de nationale vlag en de gemeentelijke vlag op de klanken van het volkslied.

Pretoria Church

5. Maropeng Cradle of Humankind en de Sterkfontein grotten
Ten westen van Johannesburg ligt een gebied dat zich met recht ‘de wieg der mensheid’ mag noemen. Hier werden wereldwijd de meeste menselijke fossielen gevonden op zo’n 4500 hectare. In het Maropeng Visitor Centre leer je alles over de oorsprong van de mens en tijdens een bezoek aan de grotten van Sterkfontein kun je de plek zien waar dagelijks nog diverse fossielen worden gevonden. Let wel dat de grotten tijdelijk gesloten zijn! Vanuit Johannesburg maak je gemakkelijk een dagtrip naar The Cradle of Humankind. In 1936 werden bij Sterkfontein de botten ontdekt van miljoenen jaren oude mensen. In 1947 werd in deze ‘Cradle of Humankind’ (geboorteplaats van de mens) ook de oudste schedel van een voorloper van de mens, de Australopithecus Africanus Transvaalensis, ontdekt. Deze kreeg als bijnaam Miss Ples van Plesianthropus, dat 'bijna menselijk' betekent. Overigens zou het hier niet om een ‘Miss’ maar om een ‘Mister’ gaan. Later werden in de ongeveer 200 grotten overblijfselen en fossiele sporen van zo’n 500 andere mensen ontdekt, en ook duizenden stenen gebruiksvoorwerpen. Vrij recent, in 1995, vonden Ronald Clarke en Phillip Tobias een aapmens van ruim 4 miljoen jaar oud. Deze aapmens heeft de bijnaam ‘Little Foot’ gekregen. Deze vondsten samen vormen de ontbrekende schakel tussen apen en mensachtigen. Hier was het dat de mens, ruim drie miljoen jaar geleden, leerde vuur te gebruiken. Op basis van wat allemaal is gevonden is een centrum gebouwd en een erg interessant modern museum ontstaan dat uitgebreid uitleg geeft over de vondsten, door middel van kaarten, foto’s, voorbeelden van de vondsten, en interactieve exposities. U gaat er terug in de tijd en beleeft de vorming van onze planeet door water, vuur, lucht en aarde. De omgeving van het bezoekerscentrum kun je op eigen houtje verkennen, maar dan zie je waarschijnlijk veel over het hoofd. Rondleidingen worden georganiseerd door studenten paleontologie van de Universiteit van Witwatersrand.

Sterkfontein Caves
@ Sterkfontein / maropeng.co.za

6. Pilanesberg
Als je je verblijf in Johannesburg wilt combineren met een Big 5 safari, ga dan naar Pilanesberg. Dit nationale park ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Johannesburg en is een goede plek om wilde dieren te spotten. Het Pilanesberg Park is zeker niet het grootste wildpark van Zuid-Afrika, maar je kunt er wel alle dieren die in Zuid-Afrika leven vinden. Onder andere leven er leeuwen, olifanten, nijlpaarden, giraffes, zebra’s en vele antilopesoorten. Je zou in theorie een dagtrip kunnen maken vanuit Johannesburg, maar beter is het om te blijven slapen.

Nijlpaard Pilanesberg

Bezoek brengen aan Johannesburg en/of de omgeving 
We bieden verschillende rondreizen aan naar Zuid-Afrika waar Johannesburg ook onderdeel is. Voordat u Johannesburg bereikt kunt u dus ook in de omgeving van Johannesburg de bovenstaande plekken bezoeken. We kunnen de reis daarnaast aanpassen zodat je bijvoorbeeld meerdere nachten in Johannesburg verblijft of we voegen de stad toe aan je reis als deze nog geen onderdeel is van de reis.