Ontdek de bruisende stad Johannesburg, gelegen op een plateau op ongeveer 1.700 meter hoogte aan de rand van de Witwatersrand. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot miljoenen jaren geleden, biedt Johannesburg een prachtige mix van culturele en historische bezienswaardigheden. De stad is ook getekend door de Apartheid. Een groot gedeelte van de zwarte bevolking woont nog altijd in townships als Soweto en Alexandra. Juist deze veelzijdigheid maakt Johannesburg zo interessant. Ontdek in dit blog 11 dingen om te doen en te zien tijdens je verblijf in Johannesburg.

Wat achtergrondinformatie over Johannesburg
Johannesburg werd in 1886 gesticht nadat er goud werd gevonden, dat zorgde ervoor dat Johannesburg in een rap tempo de grootste stad van Zuid-Afrika werd. Tegenwoordig staat de stad ook wel bekend als eGoli, wat zowel in het Zulu als Xhosa 'stad van goud' betekent. Johannesburg is nu tevens het economische centrum van het land. Ondanks zijn economische bloei kent Johannesburg zijn uitdagingen in armoede, met leegstaande wolkenkrabbers die illegaal worden bewoond door lokale bevolking, zwervers en vluchtelingen want de werkloosheid (en armoede) is enorm in Johannesburg. Dat is niet heel vreemd, want op een inwoneraantal van meer dan 6 miljoen mensen worden alle kanten van de maatschappij in deze stad zijn vertegenwoordigd.

1. Red City Bus incl. bezoek Soweto
Er is geen betere manier om de stad Johannesburg te verkennen door middel van een leuke tour met een bus met open dak. Deze sightseeingtour door de stad zal je zeker iets nieuws leren over de stad van goud. Zelfs als je er al eerder bent geweest zal je op deze manier de stad te ervaren zoals je nog nooit eerder hebt gedaan. Ten eerste is dit een zeer informatieve tour en ook veilig en leuk. Ten tweede is het erg handig omdat je gewoon kunt in- en uitstappen waar je wilt zodat je alle tijd kunt nemen om de hotspots van de stad te bezoeken. De Red City Bus heeft 12 stops in de stad en als je de Soweto ticket erbij koopt nog eens 7 extra.

Johannesburg Red City Bus

2. Carlton Tower
Om de reputatie van de stad als handelscentrum te versterken, werd het Carlton Centre in 1973 voltooid. Met een hoogte van 223 meter is dit het hoogste gebouw in Zuid-Afrika en was zelfs een tijdje het hoogste gebouw op het zuidelijk halfrond. In zijn hoogtijdagen ontving het aangrenzende Carlton Hotel beroemdheden zoals Henry Kissinger, Mick Jagger, Margaret Thatcher en Whitney Houston. De bovenste verdieping biedt een panoramisch uitzicht over de hele stad waarbij de illegale bewoning in diverse wolkenkrabbers opvalt door de was die er op diverse daken van deze wolkenkrabbers hangt.

3. Constitution Hill
Constitution Hill neemt een belangrijke plek in geschiedenis van de democratie van Zuid-Afrika in. Je krijgt er een goed beeld van de strijd die tegen Apartheid is gevoerd. De locatie is een voormalige gevangenis en militair fort en is tegenwoordig de thuisbasis van het Constitutionele Hof van het land, dat de rechten van alle burgers onderschrijft. Er is misschien geen andere gevangenis ter wereld waar zo veel wereldberoemde mannen en vrouwen gevangen zaten. Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Joe Slovo, Albertina Sisulu, Winnie Madikizela-Mandela en nog vele anderen. Ze hebben hier allemaal hun tijd uitgezeten. Constitution Hill is ook een plaats van contrasten: van onrecht en rechtvaardigheid, van onderdrukking en bevrijding. De tentoonstelling richt zich vooral op mensenrechten en democratie. Er worden dagelijkse rondleidingen door Constutution Hill aangeboden.

Johannesburg   Constutution Hill    The Old Fort

4. Maboneng
Als je in Johannesburg bent is een bezoek aan het Maboneng district een absolute must. Het is een fantastisch voorbeeld hoe een eens verloederde wijk dusdanig ontwikkeld kan worden dat er een geïntegreerde, gemengde gemeenschap ontstaat, waar mensen ontspannen kunnen wonen en werken en waar je heel wat creativiteit vindt. Rondom Fox Street vind je een volwaardige hipster enclave waar street art, galeries, kunsthotels, vintage winkels en eettentjes het straatbeeld bepalen. Hier kun je slapen in industriële lofts en elke ochtend wakker worden met avocado toast. Het Maboneng district is een nieuwe oase van creativiteit en handel in Johannesburg. In het district is Main Street Life op Fox Street een wooncomplex met een panoramisch uitzicht over Johannesburg. Bewoners delen dit gebouw met een tentoonstellingsruimte op de begane grond, restaurants, the Bioscope en het POPArt Theatre. Elke zondag vind je in deze wijk een bijzondere markt, namelijk Market on Main. Naast een uitermate gezellige sfeer vind je er een bonte mix van mensen, eten, drinken muziek. Naast de markt is het in de straat op zich altijd druk met vele kraampjes langs de weg.

Johannesburg   Maboneng

5. Nelson Mandela Square
Nelson Mandela Square is een levendig knooppunt en winkelcentrum in het hart van de chique buitenwijk Sandton van Johannesburg, in de provincie Gauteng. Het plein, dat verbonden is met het winkelcentrum Sandton City, is een geweldige plek om te genieten van de levendige stedelijke ruimten van Johannesburg. The Square bestaat uit een grote verscheidenheid aan luxe winkels en restaurants, en het centrale gebied is een populaire plek om buiten te dineren. Het iconische standbeeld van Nelson Mandela is het middelpunt van dit buitenplein. Bezoekers van Nelson Mandela Square kunnen niet anders dan zich laten fotograferen naast het imposante standbeeld van Madiba.

Johannesburg Nelson Mandela Square Ramon Lucas 4

6. Gold Reef City
Dit amusementspark heeft, net als vergelijkbare parken, achtbanen, een reuzenrad, waterglijbanen en andere attracties. Maar dat is slechts een deel van Gold Reef City. Het hart wordt gevormd door een nagebouwd mijnwerkersstadje. Het geeft een beeld van het Johannesburg aan het einde van de 19e eeuw, toen iedereen was bevangen door de goudkoorts. Je ziet er woonhuizen in Victoriaanse stijl, een drukkerij, brouwerij, bank en brandweerkazerne. In het nagebouwde mijnwerkersstadje is van alles te beleven. Uiteraard zijn er winkels waar je goud en sieraden kunt kopen, en er zijn tentoonstellingen van andere edelgesteenten. Verder zijn er voorstellingen van het zogeheten ‘gumboot dancing’, een dans van de mijnwerkers. Verder is er een bioscoop waar oude films worden vertoond. Het hoogtepunt is een afdaling in een oude mijnschacht, Shaft number 14. Je daalt overigens ‘slechts’ af tot 226 meter. De mijnwerkers gingen veel dieper, tot 3500 meter, maar die diepere gangen staan nu onder water. In de negentig jaar dat deze mijn in gebruik was, werd er 1,4 miljoen kilo goud naar boven gehaald!

Johannesburg Gold Reef City

7. Apartheidsmuseum
Het belangrijkste museum van Johannesburg gaat over de donkere geschiedenis van de apartheid. In Kaapstad kun je een excursie maken naar Robbeneiland, in Johannesburg moet je beslist naar het Apartheid Museum. Dit is de enige plaats in Zuid-Afrika waar die nog bestaat, althans bij de ingang, om je te laten ervaren hoe dat voelt: je krijgt een toegangskaartje met ‘White’ of ‘Non-White’ erop. De expositie bestaat uit ontelbaar veel historische foto’s, video’s, films, documentaires en ander materiaal, in chronologische volgorde. Lopende door dit museum kun je alleen maar stil zijn en proberen voor te stellen hoe zwarten en kleurlingen hebben geleefd. De tentoonstelling eindigt met de eerste democratische verkiezingen, in 1994. Als je alles goed wilt lezen, dan is het aan te raden om hier minstens een halve dag voor uit te trekken.

Johannesburg Apartheidsmuseum

8. Soweto
Soweto ligt 25 kilometer ten zuidwesten van het stadshart van Johannesburg. Hoeveel inwoners het grootste en dichtstbevolkte township van Zuid-Afrika heeft weet niemand. Schattingen lopen uiteen van 1 tot 3 miljoen. Soweto (SOuth WEstern TOwnship) werd in 1976 wereldnieuws toen scholieren er in opstand kwamen tegen de plannen van de regering om op scholen verplicht in het Afrikaans te onderwijzen. Nu is dit township een veel bezochte toeristische plek. Veel mensen denken bij het woord ‘township’ aan een wijk vol krotten, open rioleringen en bittere armoede. Zeker, die krotten zijn er ook in Soweto, maar daarnaast staan er grote herenhuizen. Nog zo’n tegenstelling: op sommige plaatsen ligt het vuil hoog opgestapeld en even verderop vind je een maagdelijk groen gebied. Volgepropte minibusjes staan er naast glanzende dure auto’s met alleen de bestuurder als inzittende. Soweto is enorm uitgestrekt en heeft veel diverse wijken. De meest bekende is wel Orlando-West. Hier ligt de straat waar Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Desmond Tutu hebben gewoond, Vilakazi Street. Het vroegere huis van Nelson Mandela is nu een museum. Het is nog net zo ingericht als in de jaren vijftig toen Mandela er met zijn voormalige vrouw Winnie woonde. Soweto is heel goed te bezoeken tijdens een fietstocht. Een lokale gids die zelf in dit deel van de stad woont kan je veel vertellen over het verleden, het heden en de toekomst van Soweto en het is echt een goede manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Maar je kunt natuurlijk ook een gedeelte van Soweto bekijken met een privé gids of tijdens de verlenging van de Red City Bus tour. Cape Tracks kan u daarbij helpen.

Johannesburg Vilakazi Street Ramon Lucas 1

9. Regina Mundi Katholieke Kerk
De Regina Mundi-kerk is de grootste rooms-katholieke kerk in Zuid-Afrika waar 2000 - 5000 kerkbezoekers kunnen worden ontvangen. De kerk werd vooral bekend tijdens de apartheid, toen ze haar deuren opende voor anti-apartheidsgroepen en onderdak bood aan activisten. Ondanks de enorme renovaties die de kerk heeft ondergaan, is ze erin geslaagd om belangrijke historische kenmerken te behouden die de rol herdenken die ze tijdens de strijd speelde. De schade veroorzaakt door kogels op het meubilair, symbolische ornamenten en religieuze voorstellingen zijn nog steeds zichtbaar. Een beschadigde marmeren standaard is het tastbare bewijs van de pijnlijke geschiedenis. Vanwege de belangrijke rol die het speelde als ontmoetingsplaats voor de bevolking van Soweto in voorgaande jaren, wordt het vaak "de kerk voor alle mensen" genoemd.

Johannesburg   Soweto   Regina Mundi Church

10. Hector Peterson Memorial en Museum
Het Hector Pieterson Museum is genoemd naar een van de eerste scholieren die bij de opstand van 1976 in Soweto werden doodgeschoten. De scholieren protesteerden tegen de plannen van de regering om op scholen verplicht het Afrikaans in te voeren. De foto van de doodgeschoten 12-jarige Hector Pieterson, in de armen van een medescholier, ging de wereld over en werd het symbool van de strijd tegen apartheid. Officieel kwamen er 23 mensen om bij de onlusten, maar in werkelijkheid lieten meer dan 500 mensen het leven. Voor de ongeveer 350 scholieren onder de dodelijke slachtoffers staan op de binnenplaats kleine granieten blokken. Het museum vertelt over het schoolsysteem in die jaren, de aanleiding tot de opstand, en de gebeurtenissen op 16 juni 1978 en de dagen erna. Dat gebeurt met foto's, video’s en opgenomen verhalen. De zus van Hector - Antoinette Sithole – geeft rondleidingen in dit museum: “Mijn broer is in ieder geval niet voor niets gestorven.”

Johannesburg Hector Pieterson Memorial Ramon Lucas 3

11. Orlando Power Station
Hoewel Zuid-Afrika nog steeds kampt met elektriciteitsproblemen is een erg bekend elektriciteitscentrale nu een activiteitencentrum. De Orlando Power Station werd in 1955 na veel vertragingen opgeleverd. Het leverde elektriciteit aan de omliggende gebieden tot het in 1998 werd gesloten. Na 10 jaar kregen de 33 verdiepingen hoge torens een nieuwe verflaag en werden ze omgedoopt tot een activiteiten locatie. Ze zijn nu 's werelds eerste bungeejump tussen twee koeltorens en de thuisbasis van vele activiteiten gericht op adrenalinejunkies.

Johannesburg Orlando Power Station Ramon Lucas 2

Is Johannesburg veilig?
We krijgen best vaak de vraag of Johannesburg een veilige stad is. Die vraag is, zoals bij veel steden niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn ook in Johannesburg wijken die veiliger zijn dan andere wijken. Wij zijn er diverse keren geweest en het is ons nog altijd erg meegevallen. De eerste keren bezochten we Johannesburg met een privé gids die duidelijk aangaf waar de meer veilige wijken zijn. Maar we hebben de stad ook bezocht met de Red City bus waarbij we op eigen houtje de plekken bezochten waar de bus stopte. Op het moment dat er bij een minder veilige plek werd bestopt was er beveiliging die ervoor zorgde dat we veilig de locatie, in dit geval de Carlton Toren, konden bezoeken. Met een privé gids, een Über of de Red City Bus hoef je je beslist niet onveilig te voelen. De laatste jaren is de stad veel veiliger geworden en grote delen van Johannesburg kun je prima bezoeken. Veilige wijken in Johannesburg, om te verblijven, zijn Melville, Sandton en Maboneng.

Ook naar Johannesburg reizen? 
We bieden verschillende rondreizen aan naar Zuid-Afrika waar Johannesburg ook onderdeel is van de reis. We kunnen de reis ook aanpassen zodat je bijvoorbeeld meerdere nachten in Johannesburg verblijft of we voegen de stad toe aan je reis.