Zeilreis westkust Spitsbergen

Leer West-Spitsbergen kennen per zeilschip Antigua

Zeilschip sv Antigua West-Spitsbergen Krossfjorden Bellsund
 • Zeilschip
 • sv Antigua
 • West-Spitsbergen
 • Krossfjorden
 • Bellsund
Bekijk foto's

De reisbeschrijving


Met deze 9-daagse Zeilreis westkust Spitsbergen, in het voorjaar, bezoekt u plaatsen zoals Prins Karls Forland, Krossfjorden en de Bellsund, Van Keulen- & Recherchefjorden. Er zal zoveel mogelijk dagelijks gewandeld worden over de toendra die nu zachtjes begint te ontluiken, maar waar ook nog sneeuw kan liggen. Op Spitsbergen is het nu alweer 24 uur licht. Ga mee wandelen op sneeuwschoenen en ontmoet rendieren en hier en daar een poolvos, vaar langs het ijs op zoek naar ijsberen, zeehonden en walrussen en geniet van het geluid van de ontelbare broedende zeevogels op de kliffen. De zomer is in aantocht!

Route & activiteiten

De route van deze reis wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.De bereidheid om een compromis te sluiten wat betreft comfort is een basis vereiste aan boord van een historisch en traditioneel zeilschip. Belangrijke informatie wat betreft het zeilprogramma: De schepen zijn uitgerust met zeilen en deze worden onder goede condities regelmatig gebruikt (open zee, waterdiepte, goede omstandigheden wat betreft weer en wind en de beschikbare tijd). Dit wordt echter niet gegarandeerd. De kapitein beslist of er onder zeil of op de motor gevaren wordt. Er kan geen aandrijfmethode geclaimd worden. Wanneer er gezeild wordt, worden de zeilen gehanteerd door de bemanning en moeten passagiers de veiligheidsinstructies opvolgen.

Het comfort is een basis vereiste aan boord van een historisch en traditioneel zeilschip. Belangrijke informatie wat betreft het zeilprogramma: De schepen zijn uitgerust met zeilen en deze worden onder goede condities regelmatig gebruikt (open zee, waterdiepte, goede omstandigheden wat betreft weer en wind en de beschikbare tijd). Dit wordt echter niet gegarandeerd. De kapitein beslist of er onder zeil of op de motor gevaren wordt. Er kan geen aandrijfmethode geclaimd worden. Wanneer er gezeild wordt, worden de zeilen gehanteerd door de bemanning en moeten passagiers de veiligheidsinstructies opvolgen.


Dag tot dag beschrijving

 • Expeditiereis met het Zeilschip Antigua

  • Nachten

   8

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling

  Zeilschip Antigua

  Het Zeilschip Antigua werd in 1957 in Thorne, Yorkshire (Groot-Brittannië) gebouwd als vissersschip en heeft in deze hoedanigheid vele jaren dienst gedaan. Dat zich achter de arbeidsuitrusting van he ...

  Het Zeilschip Antigua werd in 1957 in Thorne, Yorkshire (Groot-Brittannië) gebouwd als vissersschip en heeft in deze hoedanigheid vele jaren dienst gedaan. Dat zich achter de arbeidsuitrusting van het schip een slapende schoonheid verborg, ontdekte men pas later. In het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw kwam het idee om de Antigua om te bouwen in een zeilschip en zo haar ware gezicht te laten tonen. Ondanks een uitgebreide en rigoureuze ombouw behield de Antigua alle kenmerken van een modern groot zeilschip. Behoedzaam, stijlvol en traditiebewust heeft zich de metamorfose van een vissersschip naar een elegante driemaster voltrokken. Net als haar mooie zusters, gaat de Antigua op avontuur over de zeeën. De Antigua heeft een even comfortabele uitstraling en biedt dezelfde uitstekende service als haar zusterschepen Artemis en Mare Frisium.

  Technische gegevens
  Lengte: 49,50 m
  Breedte: 7,13 m
  Capaciteit: 32 passagiers
  Hutten: 16
  Zodiacs: 2
  Zeiloppervlak: 750 m2
  Motor Cummins: 400 PS
  Snelheid: 8 knopen
  Boegschroef
  Generator: 1 x 65 kVA, 1 x 35 kVA
  Certificaat: 9336ZZ

  De hutten aan boord
  2-persoons comforthut (met douche en toilet)
  Aantal: 8
  2-persoons standaardhut (met douche en toilet)
  Aantal: 8

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Aankomst in Longyearbyen en inschepen

  Aan het einde van middag worden alle passagiers op de kade van Longyearbyen bij het schip verwacht. Als iedereen aan boord is, wordt er uitleg gegeven over de regels aan boord en het zeilen en er wordt veiligheidsinstructie gegeven. Daarna vertrekt het schip richting de westkust. De zon gaat niet onder, dus u kunt volop genieten van het omliggende landschap.
  Net voor de westkust is een mooie beschutte baai (bijv.Trygghamna) waar de eerste nacht doorgebracht zal worden.

  Longyearbyen

  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Svalbard Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer
 • Zeilen langs de westkust

  Afhankelijk van ijscondities en weersomstandigheden kunnen o.a. de onderstaande plaatsen bezocht worden om er te (sneeuwschoen)wandelen.

  St. Jonsfjorden: een diepe fjord aan de westkust van het eiland West-Spitsbergen waar vaak rendieren te zien zijn. De toendra zal nog deels met sneeuw bedekt zijn, maar er kan dan met sneeuwschoenen onder gewandeld worden. Als de sneeuw op de laagste delen is gesmolten, kunnen hier de planten al heel voorzichtig ontluiken met mogelijk de eerste bloemen.

  Prins Karls Forland: het langwerpige eiland voor de kust van West-Spitsbergen, waar op het strand van Poolepynten vaak walrussen bij elkaar liggen en waar op andere plaatsen nog overblijfselen uit de tijd van de ontdekking door Willem Barentsz en de walvisvaart te zien zijn. Aan de noordpunt (Fluglehuken) is een grote kolonie Kleine alken die je al van verre kunt horen.

  Sarstangen is een laag gelegen deel aan de Forlandsundet waar ook vaak walrussen bijeen liggen. Hogerop zijn tijdens een wandeling mooie vorstringen in de toendra te zien.

  Krossfjorden is (zoals de naam aangeeft) een kruisvormig fjordenstelsel met indrukwekkende gletsjers zoals in de Liliehöökfjord en 14e-Julibaai. Bij de 14e-Juligletsjer is op de hoge kliffen een zeevogelkolonie, waar o.a. Noordse stormvogels, Drieteenmeeuwen en een enkel paartje Papegaaiduikers broeden. Ook hier zullen misschien al de eerste bloemen te zien zijn. Er kan hier op diverse plaatsen gewandeld worden.

  Naar het zuiden staan de Bellsund, Van Keulenfjord & Recherchefjord op het programma. Hier zijn mooie vlakten met oude strandwallen waar rendieren ronddwalen. Er zijn ook enkele rotsen met schelpenfossielen en er is een strand met skeletten van Beluga's, die hier tot in de jaren 60 werden bejaagd. Toch hebben de dieren zich hier niet laten verjagen, want zo af en toe wordt er hier een groepje van deze witte walvissen gezien. Op het langgerekte eiland halverwege de Bellsund (Akseløya) verblijft de laatste jaren een kleine kolonie walrussen. Bij de gletsjerfronten en het afgekalfde ijs kunnen ijsberen voorkomen.

  Als er voor de kust pakijs ligt, dan zijn dit zeker plekken waarop ijsberen en walrussen vertoeven en kan er een poging gedaan worden om deze imposante dieren te vinden.

  Spitsbergen

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen hebben, al naar gelang de geologische gesc ...

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen hebben, al naar gelang de geologische geschiedenis, verschillende vormen. Aan de noordwestkust zijn de bergen spits en ruig, in het oosten en op sommige plaatsen langs de Isfjorden, zijn ze meer afgerond. De hoogste berg is de Newtontoppen (1717 meter), gelegen op 79ºNB op het schiereiland tussen Hinlopenstretet en Wijdefjorden. De berg werd op 4 augustus 1900 het eerst beklommen door een Russisch Expeditieteam.

  Het ijs domineert het landschap. Gletsjers en ijskappen zijn over de hele eilandengroep verspreid. Vanuit het vliegtuig lijkt het landschap van Spitsbergen een soort spijkerschrift. De scherpe bergen steken boven de stroken sneeuw uit, die als ribben over het land liggen. De gletsjers haken als klauwen in de fjorden. Fjorden, als de Isfjorden en Wijdefjorden, zijn zee-inhammen die diep het land binnendringen. De Hinlopenstretet scheidt het eiland Spitsbergen van een ander groot eiland Nordaustlandet en wordt gebruikt voor de langer durende schipexcursies.

  Vertoon meer
 • Isfjord en zijarmen verkennen

  Op de hoek van de Isfjord ligt Alkhornet met een mooie toendra waar vaak rendieren en poolvossen rondlopen. In de bodem zijn enkele prachtige voorbeelden van vorstringen te zien. Op de hoge kliffen broeden o.a. Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en enkele papegaaiduikers.

  Verder de Isfjord in kan er, afhankelijk van de ijssituatie, gekozen worden om naar Ekmanfjorden of Tempelfjorden te varen.

  Ekmanfjorden is een fjord met rondom bergen van Oldredzandsteen. Bij Coraholmen kan gewandeld worden door een bijzonder landschap van zeer rode zandsteen.

  Langs Tempelfjorden liggen bergruggen met heel harde randen hoog op de bergwand waardoor een soort kantelen zijn ontstaan. Achterin de Tempelfjord ligt de Tuna- en VonPostgletsjer en het (vrijwel) verlaten Russische mijnwerkersplaatsje Pyramiden.

  Spitsbergen

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen hebben, al naar gelang de geologische gesc ...

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen hebben, al naar gelang de geologische geschiedenis, verschillende vormen. Aan de noordwestkust zijn de bergen spits en ruig, in het oosten en op sommige plaatsen langs de Isfjorden, zijn ze meer afgerond. De hoogste berg is de Newtontoppen (1717 meter), gelegen op 79ºNB op het schiereiland tussen Hinlopenstretet en Wijdefjorden. De berg werd op 4 augustus 1900 het eerst beklommen door een Russisch Expeditieteam.

  Het ijs domineert het landschap. Gletsjers en ijskappen zijn over de hele eilandengroep verspreid. Vanuit het vliegtuig lijkt het landschap van Spitsbergen een soort spijkerschrift. De scherpe bergen steken boven de stroken sneeuw uit, die als ribben over het land liggen. De gletsjers haken als klauwen in de fjorden. Fjorden, als de Isfjorden en Wijdefjorden, zijn zee-inhammen die diep het land binnendringen. De Hinlopenstretet scheidt het eiland Spitsbergen van een ander groot eiland Nordaustlandet en wordt gebruikt voor de langer durende schipexcursies.

  Vertoon meer
 • Ontschepen en aankomst in Longyearbyen

  In de vroege ligt de zeilschip Antigua in de haven van Longyearbyen, waar rond 09.00 uur ontscheept wordt.

  Longyearbyen

  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de w ...

  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Svalbard Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer

  Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen. ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Vanafprijs per persoon 3 - 12 mei 2023
2-persoons binnenhut € 3.035

De genoemde prijzen in het prijstabel zijn vanaf prijzen per persoon, op basis van 2 personen. Afhankelijk van de reisperiode en beschikbaarheid kunnen de prijzen iets afwijken. Alles is op aanvraag. Vraag vrijblijvend een voorstel aan, dan gaan wij kijken naar de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Voorwaarden Oceanwide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
 Het gratis lenen van sneeuwschoenen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, hetzij op lijn- of chartervluchten (tenzij anders aangegeven)
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)