Zeilreis door de Isfjorden

Prachtige gletsjers, vogelkliffen en Arctische wilde dieren

Zeilschip sv Noorderlicht West-Spitsbergen Isfjorden Alkhornet
 • Zeilschip
 • sv Noorderlicht
 • West-Spitsbergen
 • Isfjorden
 • Alkhornet
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Ga mee op avontuur in het Arctische gebied met deze 8-daagse Zeilreis door de Isfjorden. De Isfjord is de op één na grootste fjord van Spitsbergen. Tijdens deze reis kunt u op een mooie manier kennismaken met het noordelijke Poolgebied. Dagelijks zal er ook geprobeerd worden om onder leiding van een gids aan land te gaan om wandelingen te maken. De Isfjord zit vol met prachtige gletsjers, vogelkliffen en Arctische wilde dieren. De Golfstroom zorgt ervoor dat de fjord het grootste deel van het jaar ijsvrij blijft. Toch drijft er met dezelfde stroom soms ook ijs mee de fjord in. Hier zijn miljoenen jaren van geologische geschiedenis zichtbaar en ook de 400 jaar lange aanwezigheid van mensen in dit gebied heeft sporen achtergelaten in het landschap.

Route & activiteiten

De route van de reis tijdens de Zeilreis door de Isfjorden wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

De bereidheid om een compromis te sluiten wat betreft comfort is een basis vereiste aan boord van een historisch en traditioneel zeilschip. Belangrijke informatie wat betreft het zeilprogramma: De schepen zijn uitgerust met zeilen en deze worden onder goede condities regelmatig gebruikt (open zee, waterdiepte, goede omstandigheden wat betreft weer en wind en de beschikbare tijd). Dit wordt echter niet gegarandeerd. De kapitein beslist of er onder zeil of op de motor gevaren wordt. Er kan geen aandrijfmethode geclaimd worden. Wanneer er gezeild wordt, worden de zeilen gehanteerd door de bemanning en moeten passagiers de veiligheidsinstructies opvolgen.


Dag tot dag beschrijving


 • Expeditiereis met het Zeilschip Noorderlicht

  • Nachten

   7

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling

  Zeilschip Noorderlicht

  Het ​Zeilschip Noorderlicht is geschikt voor zeilexpedities naar Spitsbergen en de Lofoten/Vesterålen. De tweemastschoener Noorderlicht is origineel gebouwd in 1910 in Flensburg. In 1991 is de boot ...

  Het ​Zeilschip Noorderlicht is geschikt voor zeilexpedities naar Spitsbergen en de Lofoten/Vesterålen. De tweemastschoener Noorderlicht is origineel gebouwd in 1910 in Flensburg. In 1991 is de boot door de huidige eigenaars gekocht en totaal gerenoveerd onder de regels van het 'Register Holland'. De stalen romp is aangepast aan ijsgang op zee. Op het onderdek heeft het schip een ruime salon en in het dekhuis is er een gezellige lounge is waar u kunt genieten van het comfort en de mooie uitzichten. Het schip heeft 4 douches (S) en 5 toiletten (T). Zeilen met de Noorderlicht is een fantastische ervaring en zorgt er voor dat u kunt genieten van de rust en de natuur. Ondanks het feit dat de bemanning gedurende de hele tocht zeilt en u door middel van zodiacs aan wal brengt, wordt er van de passagiers verwacht dat zij bereid zijn te helpen bij het zeilen. Als u het wilt, kunt u actief deelnemen aan het zeilprogramma, wachtlopen en leren te werken in een internationaal team van poolreizigers in de traditie van de 19e eeuwse ontdekkers. Er zijn maximaal 20 passagiers aan boord van diverse nationaliteiten waarbij de voertaal zal Engels zijn.

  Technische gegevens
  Lengte: 46 meter
  Breedte: 6,5 meter
  Diepgang: 3,2 meter
  IJsklasse: versterkte boeg
  Snelheid: 6 - 8 knopen
  Capaciteit: 20 passagiers
  Bouwjaar: 1910
  Hutten: 10
  Zodiacs: 1

  De hutten aan boord
  2-persoons binnenhutten (met stapelbed)
  Aantal: 10

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Inschepen in Longyearbyen

  Uw reis begint in Longyearbyen. Deze voormalige mijnstad ligt op Spitsbergen en u kunt deze stad nog een bezoek brengen voor u aan boord gaat. Tijdens dit eventuele bezoek aan Longyearbyen is langsgaan bij het Svalbard Museum zeker een aanrader. Hier vindt u een interessante collectie over de poolgebieden. Ook staat er een mooi houten kerkje dat u een bezoek kunt brengen. In de avond vertrekt het schip uit Longyearbyen, de Isfjord in. Hier kunt u mogelijk al de eerste walvissen spotten!

  Longyearbyen

  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, ...
  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Svalbard Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer
 • Spookstadje Pyramiden

  Na het ontbijt wordt u gevraagd zich voor te bereiden op de eerste zodiac-landing in Gipsvika. Het Schotse mijnbouwbedrijf Scottish Spitsbergen Syndicate heeft hier in het begin van de 20e eeuw zijn sporen nagelaten. Dicht bij het kiezelstrand vinden we verschillende culturele overblijfselen, achtergelaten door het mijnbouwbedrijf.

  Na de landing varen we dieper de Isfjord in richting de Russische nederzetting Pyramiden. De stad is vernoemd naar de piramidevormige berg naast de stad die in 1910 door de Zweden werd gesticht. In 1927 werd het verkocht aan de Russen en, naast de steenkoolwinning, diende het als voorbeeld voor Europa om te laten zien dat er een goede communistische samenleving kon bestaan. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden hierheen gestuurd om te wonen en te werken. Na de val van de Sovjet-Unie verlieten de meeste inwoners de mijnstad abrupt en de sporen die ze achterlieten zijn zeer goed bewaard gebleven, deels vanwege de koude omgeving. Kranten liggen nog steeds op tafel in de huizen en onafgemaakte toetsen zijn in de klaslokalen.

  Pyramiden

  Pyramiden ligt aan de Billefjorden, waar de mooie en grote Nordenskiöldbreen op uitmondt. Het is niet de 935m hoge berg Pyramiden die de aandacht opeist, maar de inmiddels verlaten Russische nederzet ...

  Pyramiden ligt aan de Billefjorden, waar de mooie en grote Nordenskiöldbreen op uitmondt. Het is niet de 935m hoge berg Pyramiden die de aandacht opeist, maar de inmiddels verlaten Russische nederzetting. De vorm van de berg verklaart wel de naam. 

  Vertoon meer
 • Nordenskiöldbreen & Skansbukta

  In de ochtend maken we een tour door de spookstad waar je zult merken dat de communistische stijl nog steeds aanwezig is. Er is een groot standbeeld van Lenins hoofd op het centrale plein, er zijn inscripties in het Russisch en enkele oude installaties die behoren tot de voormalige kolenmijn. Nadat iedereen weer veilig aan boord is, vervolgen we de reis naar de gletsjer Nordenskiöldbreen, een van de grootste gletsjers in de Isfjord. Hoewel de gletsjer de afgelopen jaren aanzienlijk is teruggetrokken, is hij nog steeds erg indrukwekkend. Let op ijsberen die zich hier de afgelopen jaren herhaaldelijk hebben laten zien! 's Avonds komen we aan in het prachtige Skansbukta waar we op zoek gaan naar een veilige ankerplaats voor de nacht in de beschutte baai.

  Skansbukta, Spitsbergen Svalbard

  Skansbukta bevindt zich in het buitenste deel van de Billefjord en ligt in een baai die in de meeste richtingen beschermd is tegen de wind. Onder de indrukwekkende kliffen van Skansen ligt een klein s ...
  Skansbukta bevindt zich in het buitenste deel van de Billefjord en ligt in een baai die in de meeste richtingen beschermd is tegen de wind. Onder de indrukwekkende kliffen van Skansen ligt een klein strandje met een huisje. Ten noorden van het huisje liggen de restanten van de gipsmijn die hier ooit actief was. Op de groene helling achter de hut vindt u schatten die op veel andere plekken op Svalvard niet voorkomen, thermofiele flora die kenmerkend is voor het binnenste deel van de Isfjorden.
  Vertoon meer
 • Langs Kapp Thorsden richting Trygghamna

  In de ochtend plannen we een landing bij Skansbukta waar je kunt zien hoe het landschap en historische monumenten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Tussen de indrukwekkende kliffen vinden we onder andere de overblijfselen van de gipsmijn die hier ooit actief was.

  Terwijl we koers zetten richting Trygghamna varen we langs Kapp Thorsden, een locatie waar veel wetenschappelijk onderzoek en mineralenwinning heeft plaatsgevonden. Op deze kaap vinden we ook het oudste huis van Spitsbergen, de Svenskehuset uit 1872, waar de beroemde 'Svenskehuset tragedie' plaatsvond.

  Nordfjord

  De Nordfjord heeft een lengte van 106 kilometer en loopt van de Jostedal gletsjer tot aan de Atlantische Oceaan. ...
  De Nordfjord heeft een lengte van 106 kilometer en loopt van de Jostedal gletsjer tot aan de Atlantische Oceaan.
  Vertoon meer
 • Vogelklif Alkhornet & sovjetstijl stad Barentsburg

  Na het ontbijt bezoeken we Trygghamna, waar we de oudste sporen van menselijke activiteit in Spitsbergen vinden. De overblijfselen van een 17e-eeuws Engels walvisstation en de restanten van de blubberovens zijn hier te zien. Nadat de West-Europeanen vertrokken, namen de Russische Pomors dit gebied over. Hun activiteit was voornamelijk gericht op het jagen op walrussen voor zijn producten en huiden. De overblijfselen van dit 18e eeuwse Pomor (Russische jagers) jachtstation zijn hier nog steeds te vinden.

  Afhankelijk van de beschikbaarheid van een ligplaats in de haven van Barentsburg varen we na een warme lunch richting de Russische mijnnederzetting. Vanaf het dok waar ons schip ligt afgemeerd, moeten we eerst zo'n 140 houten treden beklimmen voordat we de hoofdstraat inrijden. Hier zullen we zien dat de Sovjetperiode zijn sporen heeft achtergelaten. Er is een levensgrote buste van Lenin in het midden van de stad, billboards met foto's van arbeiders en modernistische Sovjetgebouwen.

  Isfjorden

  Isfjord is één van de grootste fjorden in het noordpoolgebied en de op één na langste in de Noorse archipel Spitsbergen. Een deel van de fjord is opgenomen in een Noors nationaal park. Verder bevi ...
  Isfjord is één van de grootste fjorden in het noordpoolgebied en de op één na langste in de Noorse archipel Spitsbergen. Een deel van de fjord is opgenomen in een Noors nationaal park. Verder bevinden zich rond Isfjord verschillende grote nederzettingen van Svalbard: Longyearbyen, Barentsburg en Pyramiden.
  Vertoon meer
 • Colesbukta – Borebukta

  In de ochtend hopen we een landing te maken in Colesbukta, een voormalige haven die steenkool verscheepte en vervoerde vanuit de Sovjet-nederzetting Grumantbyen, waar de overblijfselen van de ooit bloeiende kolenindustrie te vinden zijn. Hier bezoeken we de verlaten hut van de Russische geoloog Vladimir Rusanov. Als het weer het toelaat, zullen we de rest van de dag naar Borebukta varen.

  Spitsbergen

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen hebben, al naar gelang de geologische gesc ...

  Spitsbergen is het grootste eiland van de Svalbard Archipel en ligt ongeveer 565 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het is een bergachtig gebied. De bergen hebben, al naar gelang de geologische geschiedenis, verschillende vormen. Aan de noordwestkust zijn de bergen spits en ruig, in het oosten en op sommige plaatsen langs de Isfjorden, zijn ze meer afgerond. De hoogste berg is de Newtontoppen (1717 meter), gelegen op 79ºNB op het schiereiland tussen Hinlopenstretet en Wijdefjorden. De berg werd op 4 augustus 1900 het eerst beklommen door een Russisch Expeditieteam.

  Het ijs domineert het landschap. Gletsjers en ijskappen zijn over de hele eilandengroep verspreid. Vanuit het vliegtuig lijkt het landschap van Spitsbergen een soort spijkerschrift. De scherpe bergen steken boven de stroken sneeuw uit, die als ribben over het land liggen. De gletsjers haken als klauwen in de fjorden. Fjorden, als de Isfjorden en Wijdefjorden, zijn zee-inhammen die diep het land binnendringen. De Hinlopenstretet scheidt het eiland Spitsbergen van een ander groot eiland Nordaustlandet en wordt gebruikt voor de langer durende schipexcursies.

  Vertoon meer
 • Richting Longyearbyen

  In de ochtend organiseren we een laatste landing op Cape Bohemanflya. Hier vinden we een stukje Nederlandse geschiedenis in de vorm van de voormalige Nederlandse mijn in Rijpsburg. Het werd in 1920 door de Nederlanders uitgebreid met hutten voor kolenwinning. Omdat de kustwateren hier erg ondiep zijn, kwamen de Nederlanders erachter dat het verschepen van kolen hier erg moeilijk was. In 1921 werd daarom besloten de activiteiten over te dragen aan Barentsburg. Hier bezoeken we een oude hut uit 1900 en de fundamenten van de verwijderde hutten. Sinds 31 augustus 1920 staat er ook een monument voor koningin Wilhelmina in de vorm van een grote stenen piramide.

  Als het weer het toelaat, zullen we de rest van de dag terugvaren naar Longyearbyen. Bij aankomst in de Arctische stad kunt u genieten van wat vrije tijd om de laatste souvenirs te kopen of gewoon een wandeling maken.

  Skansbukta, Spitsbergen Svalbard

  Skansbukta bevindt zich in het buitenste deel van de Billefjord en ligt in een baai die in de meeste richtingen beschermd is tegen de wind. Onder de indrukwekkende kliffen van Skansen ligt een klein s ...
  Skansbukta bevindt zich in het buitenste deel van de Billefjord en ligt in een baai die in de meeste richtingen beschermd is tegen de wind. Onder de indrukwekkende kliffen van Skansen ligt een klein strandje met een huisje. Ten noorden van het huisje liggen de restanten van de gipsmijn die hier ooit actief was. Op de groene helling achter de hut vindt u schatten die op veel andere plekken op Svalvard niet voorkomen, thermofiele flora die kenmerkend is voor het binnenste deel van de Isfjorden.
  Vertoon meer
 • Ontschepen in Longyearbyen

  Aan elke mooie reis komt een eind. Vandaag stapt u in de ochtend na het ontbijt weer van boord in Longyearbyen. U neemt onvergetelijke herinneringen weer met u mee naar huis.

  Longyearbyen

  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, ...
  Longyearbyen is de ‘hoofdstad' van Spitsbergen ligt aan de zuidoever van de Adventfjorden. Door het plaatsje stroomt de Longyearelva. De huizen liggen min of meer als een lint langs deze beek, de wijk Nybyen aan de Vei 100 vormt het einde van Longyearbyen. Het dorpscentrum bevindt zich op 750 m van de kustlijn. Longyearbyen is slechts ongeveer 3,5 kilometer lang en niet dicht bebouwd. Het plaatsje ligt in een dal met de rug naar de 1050 meter hoge Nordenskioldfjellet. Longyearbyen is als veel noordelijke nederzettingen: klein en de uitdaging ligt vooral buiten het dorp.

  Svalbard Museum
  Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de pool expedities.

  Vertoon meer

  Vlucht Longyearbyen - Oslo - Amsterdam

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Periode 2 - 9 sep 2023 9 - 16 sep 2023 16 - 23 sep 2023 23 - 30 sep 2023
2-persoons binnenhut € 2.750 € 2.750 € 2.750 € 2.750
1-persoons binnenhut € 4.399 € 4.399 € 4.399 € 4.399

De genoemde prijzen in het prijstabel zijn vanaf prijzen per persoon, op basis van 2 personen in een 2-persoons binnenhut of op basis van 1 persoon in een 1-persoons binnenhut. Afhankelijk van de reisperiode en beschikbaarheid kunnen de prijzen iets afwijken. Alles is op aanvraag. Vraag vrijblijvend een voorstel aan, dan gaan wij kijken naar de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Voorwaarden Swan Expeditions
De route van deze reis wordt hierboven beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditiereizen.

Inclusief & Exclusief

Inclusief
De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door het ervaren expeditieteam
Het gratis lenen van sneeuwschoenen
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en overheidsbelastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, hetzij op lijn- of chartervluchten (tenzij anders aangegeven)
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort- en visumkosten
- Aankomst- en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekeringen (dit wordt sterk aanbevolen)
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van de bar, telecommunicatie en wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)