Zeilreis Spitsbergen en Groenland

Een unieke zeilreis naar het noorden

Zeilschip Rembrandt van Rijn Spitsbergen Groenland Isfjorden
 • Zeilschip
 • Rembrandt van Rijn
 • Spitsbergen
 • Groenland
 • Isfjorden
Bekijk foto's

De reisbeschrijving

Deze 19-daagse zeilreis Spitsbergen en Groenland begint in Longyearbyen, Spitsbergen. Hier gaat u aan boord van zeilschip Rembrandt van Rijn dat eerst drie dagen langs de kust van Spitsbergen zal varen. We bezoeken onder andere Trygghamna, Alkhornet en Svitjodbreen en Birgerbukta. Tijdens deze eerste dagen kunt u onder andere al de eerste ijsberen, poolvossen, rendieren en walrussen spotten. Na de drie dagen Spitsbergen, vaart het Rembrandt van Rijn (indien de omstandigheden goed zijn), in drie dagen naar Groenland. Daar zullen de rest van de dagen worden doorgebracht om onder andere Myggebugten, Blomster Bugt, Renbugten en Antarctic Havn te bezoeken. Ook tijdens deze dagen zult u weer veel dieren tegenkomen.

Route & activiteiten

De route van de reis tijdens de zeilreis Spitsbergen en Groenland wordt hieronder beschreven. De getoonde route is een indicatie. Het programma kan afwijken, afhankelijk van de lokale ijs en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landingsplaatsen en kansen om wilde dieren te zien. De uiteindelijke route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is van essentieel belang voor deelnemers van expeditie reizen.

De bereidheid om een compromis te sluiten wat betreft comfort is een basis vereiste aan boord van een historisch en traditioneel zeilschip. Belangrijke informatie wat betreft het zeilprogramma: De schepen zijn uitgerust met zeilen en deze worden onder goede condities regelmatig gebruikt (open zee, waterdiepte, goede omstandigheden wat betreft weer en wind en de beschikbare tijd). Dit wordt echter niet gegarandeerd. De kapitein beslist of er onder zeil of op de motor gevaren wordt. Er kan geen aandrijfmethode geclaimd worden. Wanneer er gezeild wordt, worden de zeilen gehanteerd door de bemanning en moeten passagiers de veiligheidsinstructies opvolgen.

Alle onderdelen van deze reis (zowel verblijf op het zeilschip als de programma's aan land) zijn 100% voor eigen risico van de deelnemende reiziger. Oceanwide en Norge Reiser zijn dan ook niet aansprakelijk voor eventuele schade, zoals lichamelijk letsel of schade aan eigendommen. Daarnaast stemt u, in geval van deelname aan deze reis, in met de regel dat er geen geld terug gevraagd kan worden als de reis moet worden ingekort op basis van redenen die niet kunnen worden beïnvloed door de organisatie. Denk hierbij aan extreme weersomstandigheden, ijsomstandigheden, gevaar voor lawines, dreiging van ijsberen of blessures van het aanwezige team dat u begeleidt.Dag tot dag beschrijving


 • Expeditiereis met het Zeilschip Rembrandt van Rijn

  • Nachten

   18

  • Maaltijden

   Volpension

  • Bijzonderheden

   Hutten op indeling mogelijk

  Zeilschip Rembrandt van Rijn

  Zeilschip Rembrandt van Rijn is gebouwd als haringlogger. In 1994 is het schip een gehele verbouwing ondergaan zodat het passagiers kon vervoeren. Het schip is later opnieuw verbouwd en is sinds 2011 ...

  Zeilschip Rembrandt van Rijn is gebouwd als haringlogger. In 1994 is het schip een gehele verbouwing ondergaan zodat het passagiers kon vervoeren. Het schip is later opnieuw verbouwd en is sinds 2011 weer in de vaart. Het schip heeft een bar, een lounge en een restaurant. Ondanks het feit dat de bemanning gedurende de hele tocht zeilt en u door middel van zodiacs aan wal brengt, wordt er van de passagiers verwacht dat zij bereid zijn te helpen bij het zeilen. Als u wilt, kunt u actief deelnemen aan het zeilprogramma, wachtlopen en leren te werken in een internationaal team van poolreizigers in de traditie van de 19e eeuwse ontdekkers. De voertaal zal Engels zijn.

  Technische gegevens
  Lengte: 49,5 meter
  Breedte: 6,65 meter
  Diepgang: 2,8 meter
  Snelheid: 6 - 8 knopen
  Capaciteit: 33 passagiers
  Bouwjaar: 1900
  Hutten: 16
  Zodiacs: 2

  De hutten aan boord
  3-persoons buitenhut (douche, toilet en patrijspoort)
  Aantal: 1
  2-persoons binnenhutten (douche en toilet)
  Aantal: 6
  2-persoons buitenhutten (douche, toilet en patrijspoort)
  Aantal: 9

  Vertoon meer

  Vlucht Amsterdam - Oslo - Longyearbyen

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer
 • Inschepen in Longyearbyen

  Voor u aan boord gaat kunt u nog het stadje Longyearbyen bezoeken. In de vroege avond waren we de Isfjord in. De Isfjord is met 107 km lengte de op één na langste fjord van de Spitsbergen archipel, in deze fjord komen acht andere fjorden uit. 's Avonds vaart het schip Tryghamna binnen, waar we het anker uitgooien om te overnachten.

  Isfjorden

  Isfjord is één van de grootste fjorden in het noordpoolgebied en de op één na langste in de Noorse archipel Spitsbergen. Een deel van de fjord is opgenomen in een Noors nationaal park. Verder bevi ...
  Isfjord is één van de grootste fjorden in het noordpoolgebied en de op één na langste in de Noorse archipel Spitsbergen. Een deel van de fjord is opgenomen in een Noors nationaal park. Verder bevinden zich rond Isfjord verschillende grote nederzettingen van Svalbard: Longyearbyen, Barentsburg en Pyramiden.
  Vertoon meer
 • Alkhornet

  Een van de bekendste bergen aan de buitenrand van de fjord is Alkhornet, een grote klif met tienduizenden zeevogels. Onderaan de kliffen zijn er veel poolvossen te vinden en rendieren begrazen er de weelderig begroeide toendra. We maken hier een wandeling, vertrekkend vanaf een oud, 17e-eeuws walvisvaardersstation en 18e-eeuws jachtstation.

  Alkhornet, Spitsbergen Svalbard

  Alkhornet is een grote klif van zo'n 428 meter hoog. De kliffen zijn samengesteld uit metamorfoserend carbonaatgesteente, meer dan een miljard jaar oud! Er broeden hier tienduizenden zeevogels die ond ...
  Alkhornet is een grote klif van zo'n 428 meter hoog. De kliffen zijn samengesteld uit metamorfoserend carbonaatgesteente, meer dan een miljard jaar oud! Er broeden hier tienduizenden zeevogels die onderaan de klif voor voedingsstoffen zorgen. Die voedingsstoffen zorgen weer voor een vruchtbare grond en dus weelderig begroeide toendra. Hierdoor is er een graasgebied voor rendieren, zijn er broedplaatsen voor ganzen en schuilplaatsen voor poolvossen. 

  Vertoon meer
 • Fuglefjorden en de Raudfjord

  Vandaag gaat u naar de Fuglefjorden, van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over de gletsjer Svitjodbreen en Birgerbukta. De omgeving bestaat uit rotsige eilandjes, waar veel grote jagers broeden. Ook heeft u hier goede mogelijkheden om een ijsbeer te spotten.

  Later gaan we iets verder noordwaarts, naar de Raudfjord aan de noordkust van West-Spitsbergen. Dit is een prachtig fjord, gedomineerd door spectaculaire gletsjers, die worden bewoond door ringelrobben, baardrobben en beluga's. De kliffen en de kustlijn van dit fjord worden bewoond door veel zeevogelkolonies en hebben een verrassend rijke vegetatie, die bloeit op beschutte plekken. De ijsberen worden hier vaak gezien.

  Raudfjord

  ‘Raud' betekent rood, afgeleid van het rode gesteente uit het Devoon aan de oostzijde van de Raudfjord. Vanuit basiskampen op de oevers vertrekken soms georganiseerde trektochten. Op het einde van d ...
  ‘Raud' betekent rood, afgeleid van het rode gesteente uit het Devoon aan de oostzijde van de Raudfjord. Vanuit basiskampen op de oevers vertrekken soms georganiseerde trektochten. Op het einde van de fjord monden enkele mooie gletsjers (Raudfjordenbreen en Chauveaubreen) uit. De fjord ligt in het noorden van Spitsbergen.
  Vertoon meer
 • Op weg naar Groenland

  Op weg naar Groenland verwachten we pakijs te kunnen zien en benaderen. We kijken uit naar walvissen en trekvogels.

  Groenlandzee, Spitsbergen - Groenland

  De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee en het omvat ongeveer 1.205.000 km². ...

  De Groenlandzee bevindt zich tussen Groenland, Spitsbergen en Jan Mayen. Het is een onderdeel van de Noordelijke IJszee en het omvat ongeveer 1.205.000 km².

  Vertoon meer
 • Myggebugten en Kaiser Franz Joseph Fjord

  Als de wind gunstig is, bereikt u Groenland al op dag 8. Als dat lukt, wordt direct geprobeerd om de Foster Bugt binnen te varen en te landen in Myggebugten. Dit zal in de late middag of in de avond plaatsvinden. Bij Myggebugten kunt u nog een oude jachthut zien uit de vorige eeuw. Vanuit de hut werd er door Noorse trappers gejaagd op ijsberen en poolvossen. Achter de hut bevindt zich de toendra, met muskusossen die er leven.

  De dag 9 vervolgt het schip haar weg, door de spectaculaire Kaiser Franz Joseph Fjord. De fjord is bezaaid met ijsbergen en aan beide zijden staan hoge bergen. Een andere optie is de Sofia Sund; met de bijzondere Teufelschloss.

  Om de mooie geologische formaties van dichtbij te kunnen bekijken, maken we een landing in de Blomster Bugt. Ook lopen hier vaak witte poolhazen en muskusossen. In het Noah meer leven ijsduikers, die rond deze periode jongen hebben. We overnachten in de Kaiser Franz Joseph Fjord, in de buurt van Renbugten.

  Kaiser Franz Joseph Fjord, Groenland

  Kaiser Franz Joseph Fjord is een indrukwekkende fjord die omgeven wordt door grote bergen. In de kern van de fjord bevindt zich een vulkaan waartoe de toegang verstopt is door ijsschotsen. Deze fjord ...
  Kaiser Franz Joseph Fjord is een indrukwekkende fjord die omgeven wordt door grote bergen. In de kern van de fjord bevindt zich een vulkaan waartoe de toegang verstopt is door ijsschotsen. Deze fjord bevindt zich in het oosten van Groenland.

  Vertoon meer
 • Renbugten en de Kong Oscars Fjord

  Op dag 11 willen we een landing maken in Renbugten, om op zoek te gaan naar muskusossen en sneeuwhazen. In de middag varen we richting het oosten, de Antarctic Sund in, waar zeer oude sedimentaire rotsen te zien zijn. Voor de avond proberen we bij het eiland Maria Ø te zijn.

  In de Kong Oscars Fjord proberen we in de middag op de 12e dag te landen bij Menander Øer, waar we mooi kunnen wandelen en veel dieren kunnen spotten. In de grote Kong Oscars Fjord ligt ook Antarctic Havn; een brede vallei waar groepen muskusossen leven. Op dag 13 brengen we hier een bezoek. De herfstkleuren van de toendra zijn prachtig om te zien in deze tijd van het jaar.

  Renbugten, Groenland

  Renbugten is een baai in het centrale deel van Groenland. Het ligt ongeveer 1400km ten noordoosten van de hoofdstad Nuuk. ...
  Renbugten is een baai in het centrale deel van Groenland. Het ligt ongeveer 1400km ten noordoosten van de hoofdstad Nuuk.
  Vertoon meer
 • De Scoresby Sund

  We gaan onderweg naar het grootste fjordsysteem van de wereld: de Scoresby Sund. Volgens sommige is dit het mooiste fjordensysteem ter wereld. We bezoeken hier onder andere eiland Danmarks Ø, Milne Land, Sydkap en Ittoqqortoormiit, de grootste nederzetting van Scoresby Sund. We zullen aan land gaan bij een lagune aan de zuidkust van Jameson Land, een gebied met steltlopers en ganzen die zich verzamelen voor de najaarstrek. Verder in de Hurry Inlet wandelen we naar het begin van de fjord, waar rivieren in de fjord uitkomen.

  Scoresby Sund, Oost-Groenland

  De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het landschap rond de Scoresby Sund is ronduit adembene ...

  De oostkust van Groenland is zo goed als onbewoond. Halverwege de ruige kust, aan de monding van een immens fjordenstelsel, ligt Scoresby Sund. Het landschap rond de Scoresby Sund is ronduit adembenemend. U kunt hier verschillende wandelingen maken, kajakken in het glasheldere water of bijvoorbeeld een dag met een lokale visser mee. Ontdek de levensstijl van de Inuït in dit ruige en indrukwekkende fjordenstelsel.

  Vertoon meer
 • De Volquart Boons Kyst - Scoresby Sund

  In de ochtend vaart u langs de Volquart Boons Kyst, waar we ook een zodiactocht kunnen maken langs de gletsjers en Vikingebugt. 's Middags willen we aan land gaan op Danmarks Ø, een eiland waar de overblijfselen van een oude, verlaten Iniuït-woonplaats nog te herkennen zijn. Ook ligt hier een aantal oude graven. Daarna vaart het schip dieper de Scoresby Sund in.

  Danmark Ø, Groenland

  Danmark Ø is een onbewoond eiland bij Scoresby Sund aan de oostkust van Groenland. Het eiland is ongeveer 13,3km lang en 12,4km breed. In het westen en noordwesten is het eiland tot 380m hoog en naar ...

  Danmark Ø is een onbewoond eiland bij Scoresby Sund aan de oostkust van Groenland. Het eiland is ongeveer 13,3km lang en 12,4km breed. In het westen en noordwesten is het eiland tot 380m hoog en naar het zuidoosten neemt de hoogte af tot ongeveer 60m.

  In het zuiden van het eiland ligt de natuurlijke haven Hekla Havn, waar de deelnemers van Oost-Groenlandexpeditie van Carl Ryder in 1891 hun schip als uitvalsbasis neerlegde. Tijdens deze expeditie werden op het eiland de overblijfselen van huizen, graven en artefacten gevonden, die aantoonden dat de kust van Scoresby Sund relatief kort daarvoor nog bewoond is geweest.

  Vertoon meer
 • Sydkap en de Nordvestfjord

  Om van een spectaculair uitzicht te genieten, zullen we bij Sydkap aan land gaan. Dit is een plek waar veel sneeuwhazen leven. Tijdens de lunch bent u weer aan boord van het schip en kunt u de ingang van de Nordvestfjord zien, met gigantische ijsbergen. En met gigantisch bedoelen we ook echt gigantisch: ze steken soms wel 100 meter boven het water uit. Veel ijsbergen zijn vastgelopen aan de grond, omdat de bodem hier relatief ondiep is: zo'n 400 meter.

  Sydkap, Groenland

  Sydkap is een gebied in Groenland waar u de overblijfselen ziet van de winterverblijven van de Thule cultuur. Maximaal 20 mensen leefden hier van de jacht op Greenland Whales, waarvan men de botten ge ...

  Sydkap is een gebied in Groenland waar u de overblijfselen ziet van de winterverblijven van de Thule cultuur. Maximaal 20 mensen leefden hier van de jacht op Greenland Whales, waarvan men de botten gebruikte om huizen te bouwen.

  Vertoon meer
 • Ittoqqortoormiit en Blosseville Coast

  Op deze dag kunt u, voor de afwisseling, weer even genieten van de bewoonde wereld: we brengen een bezoek aan Ittoqqortoormiit. Dit is de grootste plaats in Scoresby Sund, met ongeveer 400 mensen. Er is een postkantoor/ winkeltje en u kunt een wandeling maken door het dorp. Er leven veel sledehonden, maar u krijgt ook meer te weten over de cultuur. Door het dorp zijn vaak huiden van zeehonden, muskusossen en ijsberen opgehangen, om te drogen. 's Middags vaart het schip weer verder, langs de mooie landschappen van Blosseville Coast.

  Ittoqqortoormiit, Sermersooq - Groenland

  Het plaatsje Ittoqqortoormiit is een voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park te ...

  Het plaatsje Ittoqqortoormiit is een voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park ter wereld. Op 1 januari 2009 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de gemeente Sermersooq. In 2014 telde de plaats 444 inwoners.De luchthaven van de plaats, genaamd Nerlerit Inaat, ligt op ongeveer 45 km afstand in noordwestelijke richting en is alleen bereikbaar per helikopter of hondenslee.

  De plaats werd gesticht in 1925 omdat de bevolking in het zuidelijker gelegen Tasiilaq, op een afstand van 800 km de dichtstbijzijnde nederzetting, te groot werd: er waren niet genoeg dieren voor alle jagers, waardoor er hongersnoden waren. Hier aan de rand van het nationale park was een goede omgeving voor de jacht, met ijsberen, muskusossen, walrussen, zeehonden en vogels. Heel lang heeft deze gemeenschap in groot isolement geleefd. Eind 19e eeuw kwamen zij in contact met andere mensen.

  Nu is het dorp voorzien van huizen met grote schotelantennes. De mensen hebben mobiele telefoons, kinderen hebben mountainbikes en lopen in spijkerbroeken met sportschoenen. Toch is er ook nog veel van de oude manier van leven terug te vinden. Zodra de winter zijn intocht heeft gedaan, komt de bontkleding weer te voorschijn en worden de honden weer voor de slede gespannen. De jagers gaan er dagenlang met hun span op uit om onder andere zeehonden en sneeuwhoenders te vangen.

  Vertoon meer
 • Jameson Land en Constable Pynt

  Aan de zuidkant van Jameson Land maken we een landing. Het is een gebied met een glooiend landschap en grazende muskusossen. We wandelen verder in de Hurry Inlet, naar het punt waar de fjord begint. Ook kunnen we hier misschien nog Hareelv bezoeken en J.P. Kochs Fjeld beklimmen. 's Avonds ankeren we bij Constable Pynt.

  Constable Pynt, Groenland

  Constable Pynt is de naam van het vliegveld van Ittoqqortoormiit. Het vliegveld heeft één landingsbaan. ...
  Constable Pynt is de naam van het vliegveld van Ittoqqortoormiit. Het vliegveld heeft één landingsbaan.
  Vertoon meer
 • Ontschepen

  Helaas is de reis vandaag alweer ten einde gekomen. Na de vlucht vanuit Ittoqqortoormiit komt u aan in Keflavik. Vanuit daar reist u op eigen gelegenheid verder naar huis.

  Constable Pynt, Groenland

  Constable Pynt is de naam van het vliegveld van Ittoqqortoormiit. Het vliegveld heeft één landingsbaan. ...
  Constable Pynt is de naam van het vliegveld van Ittoqqortoormiit. Het vliegveld heeft één landingsbaan.
  Vertoon meer

  Vlucht Reykjavik - Amsterdam

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen ...

  Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij kunnen de aansluitende vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen, wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen.

  Vliegtarief
  Het vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.

  Bagage
  De airlines hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.

  Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigen
  Het is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.

  Vertoon meer

Prijzen

Periode 1 - 19 aug 2023
3-persoonshut patrijspoort € 6.400
2-persoons binnenhut € 7.000
2-persoonshut patrijspoort € 7.700

De genoemde prijzen in het prijstabel zijn vanaf prijzen per persoon. Alles is op aanvraag. Vraag vrijblijvend een voorstel aan, dan gaan wij kijken naar de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Voorwaarden Oceanwide
Oceanwide Expeditions heeft het recht om de afgesproken prijs te verhogen als zij te maken krijgen met onvoorziene prijsstijgingen (van bijvoorbeeld wisselkoersen, aanbieders van accommodaties, luchtvaartmaatschappijen, belastingen, havengelden en brandstofprijzen) die invloed hebben op de kosten van de reis. Als een prijsverhoging door Oceanwide Expeditions noodzakelijk wordt geacht, zijn zij verplicht om de betrokken klanten hierover schriftelijk te informeren, uiterlijk 60 dagen voor voor de vertrekdatum van de reis. Prijsverhogingen binnen 60 dagen voor de afvaartdatum zijn niet toegestaan. Als de prijsstijging hoger is dan 5% van uw totale reissom, heeft u het recht om uw reis kosteloos te annuleren.

Inclusief & Exclusief

Inclusief

De reis aan boord zoals aangegeven in de reisbeschrijving
Alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
Alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
Alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ons ervaren expeditie team
Het gratis lenen van sneeuwschoenen
Transfers en bagageafhandeling tussen de luchthaven, hotels en het schip voor de passagiers op de groepsvluchten van en naar Longyearbyen
Diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
AECO toeslagen en gouvernementele belastingen
Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks

Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking
- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, hetzij op lijn- of chartervluchten (mits anders aangegeven)
- De uitrusting die nodig is tijdens de landingen (ski's, kleding, enz.) 
- Arrangementen voor en na de reis aan boord
- Paspoort en visum kosten
- Aankomst en vertrek belastingen
- Maaltijden aan wal
- Bagage, annulering en persoonlijke verzekering (dit wordt sterk aanbevolen)
- Extra bagage en kosten van persoonlijke aard, zoals kosten voor de bar, telecommunicatie en de wasserij
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor personeel aan boord (richtlijnen worden verstrekt)