De veterinary fences (vrij vertaald: veterinaire omheiningen) in Namibië en Botswana is een fenomeen dat in Nederland onbekend is. Veterinaire omheiningen en controles zijn geplaatst om schade door mond- en klauwzeer te voorkomen. Deze ziekte kan veel schade toebrengen aan de hele vleesindustrie in Namibië en Botswana. Zonder deze kennis zullen velen deze controles op hun vleesproducten erg vreemd vinden. Vooral als hun biefstuk of ander stukje vlees in beslag wordt genomen. In dit blog vertel ik je alles over de veterinary fences en wat je kan verwachten. 

Wat is een veterinary fance?
Dus zoals eerder gezegd, zijn veterinaire omheiningen fysieke hekken die zones afbakenen volgens de richtlijnen van de International Animal Health Authority. Het doel van het opzetten van veterinaire omheiningen in de jaren zestig was uitsluitend om vee te beschermen tegen mond- en klauwzeer afkomstig van buffels. Sindsdien is het aantal ziekten dat vee kan treffen echter toegenomen. Tegenwoordig zijn deze hekken dus gericht op het beheersen van meer dan alleen mond- en klauwzeer. Het verkeer van rauw vlees en dierlijke producten (inclusief ongepasteuriseerde melk) is toegestaan in, maar niet uit, een gebied dat is geclassificeerd als besmet gebied. Vaak hebben bezoekers het gevoel dat hun vacuüm verpakt of diepgevroren vlees een minimaal ziekterisico vormt, maar ook deze producten vallen onder de regels en zullen worden ingenomen. Je kunt dus wel begrijpen dat controleurs er niet alleen op uit zijn om je smakelijke vleesproducten te ontnemen. Ze doen puur hun werk; de nationale kudde proberen beschermen tegen ziekten en daarmee ook individuele boeren beschermen tegen financiële rampen.

Vetenairie Fences Botswana

Wat is mond- en klauwzeer?
Mond- en klauwzeer (MKZ) of hoef- en klauwzeer (Aphtae Epizooticae) is een besmettelijke en soms dodelijke virale ziekte die evenhoevige dieren zoals Afrikaanse buffels, antilopen, impala's, springbokken, schapen, geiten en gedomesticeerde runderen treft. Het virus is zeer veranderlijk, wat de effectiviteit van vaccinatie beperkt. De ziekte is ernstig voor onder andere runderen en kan bij zwakke dieren zelfs de dood tot gevolg hebben. Omdat mond- en klauwzeer erg besmettelijk is, kunnen er hele kuddes door besmet raken. Inperking van deze ziekte is dan ook vereist, omdat het kan leiden tot exportverboden van vlees en andere dierlijke producten, quarantaine en af en toe de eliminatie van miljoenen dieren. MKZ is niet uniek voor Afrika en is inmiddels ook gemeld in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Taiwan, China, Japan, Korea en Bulgarije.

Wees bewust van je acties
Waarschijnlijk uit onwetendheid proberen veel reizigers hun vlees ergens in het voertuig te verstoppen om het door een controlepunt te krijgen. Je dient echter de wetten van je gastland te respecteren, aangezien mond- en klauwzeer de hele vleesindustrie van een regio op de knieën kan brengen. Zodra mond- en klauwzeer wordt ontdekt, wordt alle export stopgezet, inclusief verzendingen naar de EU, een enorme markt voor Namibië en Botswana. Wees een verantwoordelijke bezoeker en houd je aan de voorschriften van je gastland. Wanneer je jezelf normaal gedraagt tegenover deze controleurs zal je zeer zelden problemen ondervinden. Wijzelf hebben echter ook eens meegemaakt dat de controleurs niet helemaal wisten wat ze moesten innemen. Daardoor moesten wij ook ons kippenvlees en fruit inleveren. Dat hebben we dan ook maar gedaan met de rekenschap dat we dat in de toekomst voor de zekerheid ook maar opeten voor we bij een controlepost komen.

Waar kom ik de veterinaire omheiningen tegen?
Op de kaarten worden deze hekken aangeduid als ‘vetenairy fences’ en zijn aangegeven met rode lijnen. De overgrote meerderheid van de veterinaire omheiningen en controles zijn statisch, daarom zijn sommige controleposten al jaren in gebruik op dezelfde plaats. Indien nodig, worden echter tijdelijke veterinaire controles geplaatst om een MKZ-uitbraak in een kleiner gebied in te dammen en zo verspreiding door de hele sector te voorkomen. De tijdelijke controles werken vergelijkbaar met wegblokkades van de politie; soms zijn ze in bedrijf, maar vaker niet. Het hangt allemaal af van de ziektestatus in het gebied op een bepaald moment.

Vetenairie Fences Namibie


Vetenairie Fences 02


Wat kan ik verwachten bij een controle?
Bij sommige controles kan gevraagd worden om je voertuig door een met een desinfecterende oplossing gevulde kuil te rijden. Tevens is het ook mogelijk dat je met je passagiers het voertuig moet verlaten en op een mat moet lopen die geïmpregneerd is met de oplossing om je schoenen te desinfecteren (de schoenen die je draagt en extra schoeisel). Omdat er ook controle in je auto kan plaatsvinden, is het het beste om koelboxen/koelkasten gemakkelijk toegankelijk te hebben voor inspectie en alle schoenen binnen handbereik in een doos te hebben. Dit voorkomt ook direct dat het desinfectiemiddel andere uitrusting bedekt. Daarnaast maakt een houding die niets te verbergen heeft het leven zoveel gemakkelijker, dus ook bij dit soort situaties.

Welke regio’s zijn risico’s?
In Namibië en Botswana kun je met beperkingen op de omheining van vlees van zuid naar noord en van oost naar west verplaatsen. Je kunt vlees echter niet van noord naar zuid en van west naar oost langs de veterinaire omheiningen verplaatsen, aangezien de noordelijke regio's zijn geclassificeerd als mond- en klauwzeer besmette zones. Je hoeft echt niet altijd vlees door de controleposten te smokkelen, want vlees van goede kwaliteit is overal in Namibië en Botswana verkrijgbaar.

In Namibië mag je geen vlees meenemen van:
» Katima Mulilo naar Rundu.
» Rundu naar Grootfontein.
» Palmwag zuidwaarts naar Damaraland.
» Vanaf de veteniraire omheining naar het westen tussen Tsumkwe en de hoofdweg Rundu/Grootfontein.
» Etosha zuiden. Je kunt echter wel vlees meenemen naar Etosha vanuit het zuiden.

In Botswana mag je geen vlees meenemen van:
» Maun naar Nxai Pan
» Makgadigadi, Nata of Ghanzi.
Je kunt echter wel vlees meenemen van Maun naar Tsodillo Hills, Moremi, Chobe en Savuti.

Conclusie 
Bij vetenairy fences in Namibië en Botswana word je dus gecontroleerd op het vervoer van vleesproducten. Wees dus goed voorbereid wanneer je een reis maakt naar Namibie en/of Botswana en in welke gebieden je wel of geen vlees mag vervoeren. Meer tips en advies over het reizen door deze landen? We informeren je natuurlijk graag.