Scoresby Sund - Oost Groenland
Scoresby Sund - Oost Groenland
- Motorschip
- Hondius
- Oost-Groenland
- Straat van Denemarken
- Denmark Ø
De reisbeschrijving
Dag tot dag beschrijving
-
Expeditiereis met het Motorschip Hondius
-
Nachten
8
-
Maaltijden
Volpension
-
Bijzonderheden
Hutten op indeling
Motorschip Hondius
Oceanwide’s nieuwste en geavanceerde expeditieschip Motorschip Hondius voldoet aan de meest recente en hoogste eisen voor passagiersschepen (Polar Class 6) en wordt gebouwd in overeenstemming met de regels van de recente ‘Polar Code’. De Hondius wordt het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. De hoogste Pool klasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip zal ook volledig voldoen aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het Pool milieu. Tijdens een expeditie staan er 72 bemanning en stafleden (expeditie en hotelstaf inbegrepen) tot de beschikking van de passagiers. De Hondius is uitgerust met 2 hoofdmotoren en kan een maximale snelheid behalen van 15 knopen.
Technische gegevens
Gewicht: 5590 ton
Lengte: 107,60 meter
Breedte: 17,6 meter
Diepte: 5,3 meter
Motoren: 2 x ABC hoofdmotoren; totaal 4,200 kW
Snelheid: 15 knopen
Vlag: Nederlandse
Capaciteit: 174 passagiers
IJs klasse: Polar Class 6
Bouwjaar: 2018
Hutten: 82
Zodiacs: aanwezigDe hutten aan boord
4-persoons hut (douche en toilet)
Aantal: 4
3-persoons hut (douche en toilet)
Aantal: 2
2-persoons hut patrijspoort (douche en toilet)
Aantal: 28
2-persoons hut raam (douche en toilet)
Aantal: 14
2-persoons deluxe hut (douche en toilet)
Aantal: 11
2-persoons superior hut (douche en toilet)
Aantal: 8
Junior suites (douche en toilet)
Aantal: 8
Grand suites met balkon (douche en toilet)
Aantal: 6
Hondius Suite (douche en toilet)
Aantal: 1 -
-
Vlucht Amsterdam - Reykjavik
Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.
VliegtariefHet vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.
BagageDe luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.
Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigenHet is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen. -
Inschepen in Akureyri
In de ochtend vindt de transfer met de bus plaats, van Hotel Reykjavik Centrum, Adalstraeti 16 in Reykjavik naar het schip in Akureyri (indien u deze transfer bijboekt). Na ongeveer zes uur rijden komt u aan in het noorden van IJsland. In de vroege avond verlaat het schip IJsland en vaart in noordelijke richting naar de Straat van Denemarken.
Akureyri, IJsland
Akureyri ligt in het noorden van IJsland en ligt aan de Eilandfjord (IJslandse naam: Eyjafjörður). De Eilandfjord is de langste fjord van IJsland. Dwars door de stad Akureyri stroomt rivier de Glerá. De stad zelf staat bekend om de botanische tuin. De eerste bewoner in dit gebied was een Viking: een Noor die aan het einde van de 9e eeuw besloot om Noorwegen te verlaten en zich te vestigen in IJsland. -
Via Straat van Denemarken naar het noorden
Terwijl het schip via Straat van Denemarken naar het noorden vaart, kunt u onderweg al verschillende soorten zeevogels zien. Er vliegen stormvogels, drieteenmeeuwen, jan-van-genten en zeekoeten rond. Ook kunt u misschien al de eerste walvissen spotten!
Op deze dag steekt u al de poolcirkel over; een bijzonder moment. In de avond heeft u dan al kans om de eerste ijsbergen te zien, wanneer u dichter bij de oostkust van Groenland in de buurt komt.Straat Denemarken, Groenland - IJsland
De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat van Denemarken vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. -
Scoresby Sund en Danmark Ø
In de ochtend bereikt u Scoresby Sund, waar het schip langs de gerafelde en vergletsjerde Volquart Boons Kyst vaart. Hier kunt u ook al deelnemen aan een zodiactocht, zodat u de gletsjers en de Vikingebucht van dichterbij kunt bekijken. In de middag gaat u aan land bij Danmark Ø. Daar zijn de overblijfselen van een oude Inuït woonplaats te zien, die ongeveer 200 jaar geleden is verlaten. Zowel de restanten van de zomerhuizen als de winterhuizen zijn nog zichtbaar en ook is nog goed te zien waar de 'beerbestendige' opslagplaatsen zich bevonden. Daarnaast kunt u hier een aantal Inuït-graven bezoeken. In de avond zal het schip verder de Scoresby Sund invaren.
Danmark Ø, Groenland
Danmark Ø is een onbewoond eiland bij Scoresby Sund aan de oostkust van Groenland. Het eiland is ongeveer 13,3km lang en 12,4km breed. In het westen en noordwesten is het eiland tot 380m hoog en naar het zuidoosten neemt de hoogte af tot ongeveer 60m.
In het zuiden van het eiland ligt de natuurlijke haven Hekla Havn, waar de deelnemers van Oost-Groenlandexpeditie van Carl Ryder in 1891 hun schip als uitvalsbasis neerlegde. Tijdens deze expeditie werden op het eiland de overblijfselen van huizen, graven en artefacten gevonden, die aantoonden dat de kust van Scoresby Sund relatief kort daarvoor nog bewoond is geweest.
-
De Røde Fjord
De fjorden van Scoresby Sund liggen vol met ijsbergen met spectaculaire vormen en wit-blauwe kleuren. Dit zorgt voor een prachtig contrast met de rode zandsteenformaties op de achtergrond.
Als er niet te veel ijs ligt, zal de kapitein proberen Røde Fjord binnen te varen. Deze fjord staat bekend om zijn schoonheid en in deze periode zijn ook de herfstkleuren prachtig. Tijdens de landing die hier gepland staat kunt u vaak muskusossen zien, maar fantastische uitzichten zijn altijd gegarandeerd.Røde Ø, Groenland
Røde Ø, ook wel bekend als 'Red Island', ligt in de Scoresby Sund en is een ideale plek om de blauw-witte ijsbergen voorbij wilt zien drijven. Het bijzondere landschap van dit eiland doet bezoekers vaak denken aan het zuidwesten van Amerika of zelfs aan Mars. De naam Red Island is dan ook erg toepasselijk: de rotsige hellingen zijn roodgekleurd dankzij het zandsteen dat je normaal in een woestijn zou verwachten. Dit roodgekleurde steen vormt een mooi contrast met de vele ijsbergen die voorbij drijven. -
Op weg naar Sydkap
Het schip vervolgt de route en gaat op weg naar Sydkap, waar gigantische ijsbergen te zien. Sommige ijsbergen zijn hoger dan 100m en langer dan een kilometer! De fjord is hier vrij ondiep met ongeveer 400m, dus veel ijsbergen zijn vastgelopen aan de grond.
Bij Sydkap kunt u ook mee aan land. In het gebied komen veel sneeuwhazen voor en u heeft mooie uitzichten op Hall Bredning.Sydkap, Groenland
Sydkap is een gebied in Groenland waar u de overblijfselen ziet van de winterverblijven van de Thule cultuur. Maximaal 20 mensen leefden hier van de jacht op Greenland Whales, waarvan men de botten gebruikte om huizen te bouwen.
-
Liverpoolland en Ittoqqortoormiit
Op de 6e dag maakt u een wandeling op Liverpoolland, in de Hurry Inlet. Ittoqqortoormiit staat in de middag op het programma. Dit is de grootste plaats van Scoresby Sund met ongeveer 500 inwoners. Er staat een postkantoor dat ook dienst doet als klein winkeltje en u kunt te voet het dorp verkennen. Maak kennis met de vele sledehonden en bekijk de huiden van zeehonden, muskusossen en ijsberen, die te drogen hangen.
Op dag 7 krijgt u misschien de kans om narwallen te spotten terwijl we verder landinwaarts varen. Dit is mogelijk omdat Turner Sound en Rømer Fjord geen gletsjerfront hebben en niet verstopt zijn met ijs.
Na Ittoqqortoormiit vaart het schip verder zuidwaarts, langs de mooie Blosseville Coast. De volgende dag komt u bij Turner Sound en de Rømer Fjord. Hier hopen we verder de fjord in te varen en omdat hier niet zo veel ijsbergen liggen, is de kans groter dat dat mogelijk is. Verder landinwaarts wordt ook de kans op het spotten van narwals en ijsberen groter!Ittoqqortoormiit, Sermersooq - Groenland
Het plaatsje Ittoqqortoormiit is een voormalige gemeente aan de oostkust van Groenland, aan de monding van het reusachtige fjordcomplex Kangertittivaq en aan de rand van het grootste nationale park ter wereld. Op 1 januari 2009 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de gemeente Sermersooq. In 2014 telde de plaats 444 inwoners.De luchthaven van de plaats, genaamd Nerlerit Inaat, ligt op ongeveer 45 km afstand in noordwestelijke richting en is alleen bereikbaar per helikopter of hondenslee.
De plaats werd gesticht in 1925 omdat de bevolking in het zuidelijker gelegen Tasiilaq, op een afstand van 800 km de dichtstbijzijnde nederzetting, te groot werd: er waren niet genoeg dieren voor alle jagers, waardoor er hongersnoden waren. Hier aan de rand van het nationale park was een goede omgeving voor de jacht, met ijsberen, muskusossen, walrussen, zeehonden en vogels. Heel lang heeft deze gemeenschap in groot isolement geleefd. Eind 19e eeuw kwamen zij in contact met andere mensen.
Nu is het dorp voorzien van huizen met grote schotelantennes. De mensen hebben mobiele telefoons, kinderen hebben mountainbikes en lopen in spijkerbroeken met sportschoenen. Toch is er ook nog veel van de oude manier van leven terug te vinden. Zodra de winter zijn intocht heeft gedaan, komt de bontkleding weer te voorschijn en worden de honden weer voor de slede gespannen. De jagers gaan er dagenlang met hun span op uit om onder andere zeehonden en sneeuwhoenders te vangen.
-
Op zee
De hele dag op zee biedt uitstekende mogelijkheden om walvissen en zeevogels te zien. 's Nachts laat het noorderlicht zich misschien wel zien!
Straat Denemarken, Groenland - IJsland
De Straat van Denemarken is het water tussen IJsland en Groenland. Deze gebieden waren ooit allebei koloniën van Denemarken, vandaar de naam. De Straat van Denemarken vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. -
Kajakken Groenland
Kajakken Groenland is een van de meest bijzondere manieren om de afgelegen en ruige kusten van het Antarctische gebied te verkennen. Onder begeleiding van een gids peddelt u in kleine groepjes tussen de ijsbergen en antarctische dieren. Het kajak programma is niet geschikt voor passagiers zonder enige ervaring, het programma richt zich op alle avontuurlijke reizigers die al basiservaring hebben met kajakken. Deelnemers die kajak vaardigheden missen kunnen worden gediskwalificeerd voor verdere kajak excursies omwille van de veiligheid en het kajak genot van de andere deelnemers aan het kajak programma. Omdat de weersomstandigheden in de poolgebieden vaak extreem zijn en snel kunnen veranderen is het belangrijk om kleding en uitrusting mee te nemen die het mogelijk maken om lang buiten te verblijven tijdens slechts weer.
Kajak-excursies duren ongeveer 3 tot 4 uur. Het doel van de kajak tochten is het verkennen van de kusten, het zien van ijsbergen en het ontmoeten van pooldieren. Er is een grote kans om deze dieren van zeer nabij te zien tijdens het peddelen. De kajak tochten worden afgestemd op het niveau van de groep en op de omstandigheden op zee. Een ondersteunings-zodiac blijft continu in de buurt van de kajakgroep en de kajak heeft altijd de mogelijkheid om met een VHF radio contact met de zodiac en het schip op te nemen. Er kan altijd direct actie ondernomen worden wanneer de weersomstandigheden veranderen of wanneer kajakkers te moe of koud zijn om verder te gaan en wensen terug te keren naar het schip.
Algemene informatie
- Basiservaring met kajakken is vereist, een goede gezondheid is essentieel
- Op de “Basecamp” reizen is geen basiservaring nodig, een goede gezondheid echter wel
- Het maximum aantal deelnemers is beperkt tot 14 kajakkers per kajak tocht
- Er zijn 3 tot 4 kajak excursies mogelijk (ochtend en middag)
- Kajakken is afhankelijk van de lokale weers- en ijsomstandigheden
- OceaWide kajak-gidsen zijn ervaren en experts in het kajakken in de poolgebieden
- Noodzakelijke kajakuitrusting is gratis beschikbaar aan boord
- Kajakkers brengen enkel hun persoonlijke uitrusting mee om zich tegen de zware weersomstandigheden te beschermen
- Kajakken is gratis tijdens de “Basecamp Plancius”-reizen. Bij andere reizen met een kajak optie wordt een supplement gevraagd -
Foto workshop Groenland
De foto workshop Groenland wordt aangeboden voor voor beginnende en gevorderde fotografen onder leiding van een fotografie-expert. Iedereen is welkom om deel te nemen. De fotografische mogelijkheden in de poolgebieden zijn ongeëvenaard. Het licht in de poolgebieden is gedurende de seizoenen enorm kleurrijk met vaak gele en oranje tinten. Er zijn er veel dieren te zien en vaak van dichtbij te fotograferen, zoals walvissen en pinguïns. Ook zijn er fantastische landschappen te ontdekken. De cursusleider is een ervaren fotografie-expert. Deelnemers nemen eigen fotoapparatuur mee. Tijdens vaardagen kan iedereen deelnemen aan lezingen en workshops over fotografie om zich bij te scholen. -
Ontschepen in Akureyri
Op de laatste dag komt u weer aan in Akureyri. Hier is (ook op verzoek) de transfer per bus naar Reykjavik mogelijk. Deze dient u vooraf te boeken en te betalen.
Akureyri, IJsland
Akureyri ligt in het noorden van IJsland en ligt aan de Eilandfjord (IJslandse naam: Eyjafjörður). De Eilandfjord is de langste fjord van IJsland. Dwars door de stad Akureyri stroomt rivier de Glerá. De stad zelf staat bekend om de botanische tuin. De eerste bewoner in dit gebied was een Viking: een Noor die aan het einde van de 9e eeuw besloot om Noorwegen te verlaten en zich te vestigen in IJsland. -
Vlucht Reykjavik - Amsterdam
Cape Tracks zoekt de voor u beste vliegmogelijkheid uit qua prijs en tijd. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatschappijen samen, hierdoor kunnen wij vluchten naar alle bestemmingen voor u regelen.
VliegtariefHet vliegtarief is een dagprijs, gebaseerd op de vluchttarieven zoals deze op de dag van boeking van toepassing zijn. Deze tarieven kunnen per dag veranderen, dus ook hoger worden. Dit is afhankelijk van het aantal geboekte passagiers. Bij boeking zullen we dan ook van de op dat moment geldende prijs uitgaan.
BagageDe luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels omtrent ruim- en handbagage. Indien u uw eigen ski’s of huisdier mee wilt nemen dient u dit bij boeking aan ons door te geven. De kosten hiervoor zijn over het algemeen het gewicht van de mee te nemen extra’s voor de prijs van overbagage.
Vluchtgegevens kunnen tussentijds wijzigenHet is zeer raadzaam om uw vluchtgegevens te controleren voordat u op reis gaat. De nieuwste informatie kunt u vinden op de websites van de diverse maatschappijen.
Prijzen
Periode | 7 - 15 sep 2024 | 5 - 14 sep 2025 |
4-persoonshut patrijspoort | € 4.250 | € 5.150 |
3-persoonshut patrijspoort | € 5.250 | € 6.350 |
2-persoonshut patrijspoort | € 5.900 | € 7.450 |
2-persoonshut raam | € 6.350 | € 8.050 |
2-persoonshut deluxe | € 6.750 | € 8.650 |
Superior | € 7.650 | € 9.700 |
Junior Suite | € 8.200 | € 11.050 |
Grand suite met privé balkon | € 9.450 | € 11.950 |
De genoemde prijzen in het prijstabel zijn vanaf prijzen per persoon. Alles is op aanvraag. Vraag vrijblijvend een voorstel aan, dan gaan wij kijken naar de actuele prijzen en beschikbaarheid.
Voorwaarden Oceanwide
Inclusief & Exclusief
Inclusief
✓ Scheepsreis volgens programma incl. volpension, snacks, koffie en thee✓ Alle excursies aan wal en activiteiten per zodiac
✓ Programma van lezingen door bekende natuurkenners en begeleiding door ervaren expeditieleden
✓ Het gratis lenen van sneeuwschoenen en rubberlaarzen
✓ Alle overige diensten, belastingen en havengelden gedurende het hele programma
✓ AECO vergoedingen en overheidsbelastingen
✓ Uitgebreid gepersonaliseerd routeboekje van Cape Tracks
Exclusief
- Bijdrage van € 2,50 aan het Calamiteitenfonds per boeking- Bijdrage van € 5,00 aan de SGR per persoon
- Vliegtickets, tenzij anders aangegeven
- Transfers en bagageafhandeling
- Bagage-, annulerings- en persoonlijke verzekering (die verplicht is)
- Extra arrangementen voor en na de reis
- Aankomst- en vertrekbelastingen
- Paspoort- en visumkosten
- Alle verdere uitgaven van persoonlijke aard, zoals extra bagagekosten, gebruik van wasfaciliteiten of telecommunicatie en uitgaven in de bar
- De gebruikelijke fooi aan het eind van de reis voor stewards en ander personeel aan boord (richtlijnen zullen worden verstrekt)