Rusland (Arctisch)

Het hart van het Russische Noordpoolgebied

Frans Jozefland Noordland Nova Zembla Barentszee Moermansk
  • Frans Jozefland
  • Noordland
  • Nova Zembla
  • Barentszee
  • Moermansk

Frans Jozefland
Op 900 kilometer van de Noordpool ligt Frans Jozefland, de meest noordelijke archipel ter wereld. De onbewoonde 192 eilanden (in totaal 16.000 vierkante kilometer) waren (tot voor kort) een groot deel van het jaar bedekt met ijs. IJsberen zijn het dominante zoogdier op het land. De puinhellingen en kliffen worden geregeerd door kolonies drieteenmeeuwen, kleine alken en andere zeevogels. In het oceaanwater heersen Groenlandse walvissen en Atlantische walrussen. Frans Jozefland interesseert liefhebbers van poolgeschiedenis: Jacksoneiland, Kaap Noorwegen, is waar de Noorse ontdekkingsreizigers Fridtjof Nansen (later een Nobelprijswinnaar voor de vrede) en Hjalmar Johansen overwinterden van 1895 tot 1896.

Noordland (Severnaya Zemlya)
Met uitzondering van wetenschappers en leden van de veiligheidstroepen, woont er niemand op Noordland. Het is de laatste grote territoriale ontdekking op aarde: de 37.000 vierkante kilometer lange archipel werd voor het eerst verkend in 1913 en vervolgens in kaart gebracht in 1930-32. Noordland bestaat uit met gletsjer bedekte bergen, bemoste toendra's en spectaculaire fjorden. Waarnemingen van dieren in het wild zijn meestal vogels, lemmingen en zelfs wolven. De winters zijn streng met temperaturen die dalen tot -30 ° C. Er is slechts een periode van tweeënhalve maand waarin Noordland sneeuwvrij is. Laaggelegen korstmossen en struiken zijn de enige zichtbare vegetatie in het verder boomloze landschap.

Nova Zembla
Een bezoeker beschreef de archipel in het afgelegen noordwesten van Rusland als "een onherbergzame plek met barre weersomstandigheden". De archipel ligt in de Noordelijke IJszee en scheidt de Barentszzee en de Kara-zee. De twee belangrijkste eilanden, Severny (noordelijk) en Yuzhny (zuidelijk), zijn enorm en meer dan een kwart van het land is permanent bedekt met ijs. Een groot deel van het noorden en zuiden wordt beschouwd als Arctische woestijn. In de ijsvrije delen van de eilanden is er weinig anders dan toendra en moeras. Lemmings, poolvossen, zeehonden, walrussen zijn te vinden op Nova Zembla. Er verschijnen af en toe ijsberen.

In verband met de huidige situatie in Rusland is er op dit moment tijdelijk geen reis meer beschikbaar naar Russisch Arctisch gebied.