Dit jaar hadden we de mogelijkheid naar Zuid-Zweden af te reizen. Het was dit keer een rondreis langs countryside hotels in Zuid-Zweden. We hadden gehoord dat er in Zuid-Zweden geen hoge bergen zijn, dus besloten we de fietsen mee te nemen. En dat bleek een goed idee te zijn! In dit reisblog vertel ik meer over onze reis door Zuid-Zweden, waar we voornamelijk gewandeld en gefietst hebben en hoe dit ons is bevallen. 

De rit naar onze eerste accommodatie in Zuid-Zweden
We namen de overtocht Travemünde naar Malmö en bereikten Malmö om half 8 in de ochtend. In Malmö was er nog niet zoveel te doen rond die tijd, dus zijn we heerlijk toeristisch langs wat oude herenhuizen en het stadje Simrishamn gereden naar ons eerste verblijf Brösarps Gästgifveri. We waren ruim op tijd om een wandeling of een rondje op de fiets te maken. Ik heb Komoot op mijn telefoon en als je deze als betaalapp hebt dan heb je alle wandel- en fietskaarten binnen handbereik. We kozen voor een wandeling van 7 kilometer, omdat de kans groot was dat het zou gaan regenen. Op de heenweg liepen we over een heuvelrug en terug langs een rivier, met slechts een hoogteverschil van ongeveer 80 meter was deze wandeling dus goed te doen.

Bike en hike in Zuid-Zweden
De volgende dag zijn we naar onze volgende accommodatie in Söderakra (Stufvenäs Gästgifveri) gereden. We zijn in het natuurgebied Skärva (vlak bij Karlskrona) aan de wandel gegaan. Dit was een wandeling met een mooie mix van bos en kust. Hierdoor waren we wat later bij de accommodatie waar we nog even lekker buiten konden zitten in de zon. De dag daarna hebben we vanaf de accommodatie een rondje van ongeveer 55 kilometer gefietst met een totaal hoogteverschil van 164 meter maar de maximum klim was slechts ongeveer 20 meter. Het voordeel van het redelijk vlakke gebied hier. Ook een voordeel is dat de Zweden zich redelijk aan de snelheid houden, zodat je op doorgaande asfaltwegen niet de vouwen uit je broek worden gejakkerd. Tot Brömsebro hebben we redelijk langs de kustlijn kunnen rijden. We waren wel wat overmoedig en hebben in het begin op wat paden gefietst die achteraf wandelpaden bleken te zijn. We moesten daarom een paar keer de fietsen over wat hekken tillen. Maar je leert snel, na een paar van dit soort ‘dwarsliggers’ kozen we voor wat bredere wegen waardoor het geen ‘bike & hike’ meer was.


Fietsen op Gotland
De volgende dagen verbleven we op het eiland Gotland. We zijn voor we de ferry opreden nog even door de glasregio met onder andere de Kosta Boda glasfabriek gereden (erg de moeite waard). Wat bleek, het is Midsommer in Zweden en dan zijn de Zweden vrij en op stap. We merkten het al op de ferry waar het redelijk druk was met uitgelaten Zweden. We vreesden een beetje dat het erg druk zou zijn op Gotland, dat was echter niet het geval. Op Gotland verbleven in het Scandic Hotel Wisby in de hoofdstad Visby, dat een erg mooi historisch stadje bleek te zijn. Gotland staat onder andere bekend om de ‘rauker’, grillige kalkrotsformaties aan de kust. Omdat die onder andere op het eiland Farö zijn te zien, bezochten we dit eiland en hebben we daar de fiets gepakt. Je rijdt het eiland in ongeveer 50 kilometer rond en ziet dan diverse rauker (en meer). Ook nu weer een hoogteverschil van totaal 170 meter en een maximaal klimmetje van nog geen 20 meter.