Nyika Nationaal Park

Bekijk foto's

Nyika National Park is het grootste en oudste park van Malawi. Het is de ideale plek om te mountainbiken en te wandelen. Geen mens in de buurt en heerlijk koele lucht in Afrika. Het Nyika plateau ligt namelijk op een hoogte van ruim 1.800 meter in het noorden van Malawi. Terwijl de lucht de Afrikaanse grond in de rest van het land verschroeit, is het ook tussen november en april nog heerlijk toeven in het 3.000 vierkante kilometer grote park. Onder de daken van de bomen, die u in kleine plukjes her en der tegenkomt in de valleien van het Nyika National Park, is het heerlijk koel.

De onverharde wegen in Nyika lenen zich fantastisch voor een sportieve trip op een mountain bike. Soms is het wel pittig. Nyika is heuvelachtig. De beklimmingen kunnen voor minder getrainde fietsers stevig zijn. Het zonnetje schijnt bijna het hele jaar. Alleen tussen januari en april krijgt u tijdens het fietsen waarschijnlijk wel eens een bui. Voordeel is wel dat die regen het hele park dan in bloei zet. U begrijpt onmiddellijk waarom het park in 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst is gezet. Maar liefst 200 verschillende soorten orchideeën groeien in Nyika en er vliegen niet minder dan 400 vogelsoorten rond. Nyika heeft nog het meest weg van de Schotse hooglanden. Glooiende heuvels, uitgestrekte dalen, kale rotsen. Veel grasland. Het fijnste aan het Nyika park is dat het er zo heerlijk rustig is. Nyika werd uitgeroepen tot nationaal park in 1965. Het is een typisch zuidelijk Afrikaans park. Al kan het er in juni en juli kan het verrassend koud worden.

Tijdens uw wandel- of fietstochten omringen zebra's en antilopen u. Het is niet gevaarlijk om op eigen houtje het park in te gaan. Al kunt u ook een gids huren. De enige gevaarlijke dieren die in het park leven zijn, naast slangen uiteraard, hyena's en luipaarden. Die blijven echter bijna altijd op veilig afstand. Toch is de luipaardendichtheid bijna nergens in Centraal-Afrika zo hoog als in Nyika. Ook zijn er wel eens leeuwen en olifanten gespot, maar die prefereren toch vaak land dichter bij zeeniveau.

Het Nyika park strekt zich in het noorden van Malawi bijna volledig van oost naar west uit. De hoogste top in het gebied is de Nganda Peak van 2.607 meter hoogte. De meeste overnachtingsmogelijkheden vindt u aan de randen net buiten het park. Wilt u graag in Nyika slapen, dan kunt u terecht in Chelinda Camp. Er valt in Nyika meer regen dan in de rest van Malawi. Vandaar ook de naam, die betekent: daar waar het water vandaan komt.

Vwaza Marsh 
Het Vwaza Marsh Game Reserve ligt aan de voet van het Nyika National Park en biedt een onwerkelijke diversiteit aan ecosystemen. Hier vindt u moerassen‚ grasvlaktes en bossen en daardoor een grote variëteit aan dieren. Het park staat voornamelijk bekend om de vele vogels‚ maar ook grote zoogdieren als olifanten‚ leeuwen en buffels komen hier voor. Wie op zoek is naar nijlpaarden moet zeker een bezoek brengen aan Lake Kazuni‚ nabij de ingang van het park. Grote aantallen van deze stevige dieren dobberen hier overdag in het water en komen 's nachts aan land om te grazen.